У Тернополі через страх перед коронавірусом звільняються медпрацівники. Чи шукають їм заміну?

У Тернополі через страх перед коронавірусом звільняються медпрацівники. Чи шукають їм заміну?

У деяких ЗМІ повідомили, що тернопільські лікарі почали звільнятися через страх перед коронавірусом та мізерну зарплату. Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи справді це так та чи вистачає медпрацівників у Тернопільській лікарні швидкої допомоги, куди доставляють хворих на COVID-19.

Директор Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський спростовує, що звільнилися лікарі. Однак підтвердив, що вісім працівників дійсно розрахувалися. Хтось має хронічні хвороби, хтось боїться за свої сім’ї. До того ж, зарплата в 4000 гривень ніяк не мотивує людину працювати в такій напруженій ситуації.

- У нас пішло 8 працівників – це не лікарі, а середній та молодший медичний персонал, - пояснює Ярослав Чайківський. - Зараз ситуація напружена, але поки що ми справляємося. Якщо врахувати, що у відділенні у нас небагато хворих, то цими силами, що ми маємо, можемо вирішити всі проблеми. Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести медсестер та молодших медичних працівників з інших відділів в інфекційне відділення.

Як пояснив керівник, станом на 30 березня у інфекційному відділені є п’ять пацієнтів, у яких підтвердили COVID-19. Поки що медичного персоналу вистачає, але якщо кількість хворих буде збільшуватися – буде важче.

Відео дня

Шукають медпрацівників та волонтерів

«Зайві руки» завжди потрібні, тому шукають людей, які готові працювати або допомагати лікарям. Потрібні люди з медичною освітою. Допомога волонтерів також не буде зайвою.

- Ми готові працевлаштувати людей з середньою медичною освітою, тобто медсестер, – каже лікар. - Якщо є такі люди, то ми готові працевлаштувати їх офіційно. Також наразі у нас працює два волонтери, які допомагають медичним працівникам як не кваліфіковані спеціалісти. Вони допомагають молодшому медичному персоналу з прибиранням та дотриманням санітарних вимог в інфекційному відділенні.

Якщо ви хотіли б допомогти медикам та стати волонтером, медична освіта вам не потрібна. Як каже Ярослав Чайківський, потрібно лише бажання працювати. Також лікар зауважує, що працювати з пацієнтами можуть лише ті, хто має медичну освіту та офіційно працевлаштовані. Волонтери допомагати з лікуванням хворих не можуть.  

Медики отримуватимуть надбавки

Щоб стимулювати медпрацівників, лікарі отримуватимуть надбавку до зарплати. Це стосується тих, хто безпосередньо працює над ліквідацією захворювання. Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» зареєстрували ще 16 березня. Уже 18 березня після прийняття закону Верховною Радою його підписав президент.

У ньому йдеться про додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), у розмірі до 200 відсотків заробітної плати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Також передбачені доплати до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення.

Окрім цього, тернопільські медики отримають надбавку з місцевого бюджету.

- Наразі є розпорядження міського голови про преміювання усіх медичних працівників, які будуть працювати з хворими та COVID-19 в розмірі 10 тис. гривень, - каже Ярослав Чайківський. Ця премія для кожного медпрацівника, який контактує з хворими на коронавірусну інфекцію, не важливо, чи це лікар, чи це медсестра, чи молодший медичний працівник.

Окрім цього, новий Закон передбачає не тільки надбавки для медиків, а і відповідальність за порушення карантину. Так при порошенні санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідеміологічних правил і норм тягне за собою штраф від 1700 до 3200 гривень та для посадовців - від 3200 до 170 000 гривень.

Лікарі ж закликають бути відповідальними та дотримуватися карантину. Не відвідуйте місця скупчення людей та не виходьте з дому без захисної маски та рукавичок. Так ви захистите себе, своїх близьких та оточуючих.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (234)
  • Ігор Ігорович

    Тим хто звільнився забрати ліцензії.
    Значить медик це не їхня професія всідавали клятву Гіпократа.там за зарплату не йдеться.
  • Тернопіль

    А де ж ви всі раніше були , медпрацівники , за що жили , чому мовчала , чому не виходили на мітинги !!!

    10 років мовчали , а тепер звільняються.  Звичайно що зарплати мізерні, а чому лікарні не забезпечені , то до головного лікаря підіть де гроші державні , де резерви для мед персоналу? Але ніхто сваритись не хотів, думало пронесе , а тут не пронесло , ні нас простих жителів, ні вас.

    Здоров’я вам лікарі.
  • Дішкович Діоген

    поцікавтесь яке в них забезпечення захистом
    ......
  • SvetLana Galagan

    Тим що розраховуються в такий складний період треба заборонити в подальшому працювати в мед. закладах. Вони як щурі що тікають з корабля!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up