У тернополян з’явився шанс забути за іржаву воду з кранів назавжди

У тернополян з’явився шанс забути за іржаву воду з кранів назавжди
  • Вже від липня 2020 року про дводенні «промивання» труб двічі на рік можна буде забути.

Технічну воду городянам не подавали. Просто в окремих точках якість погіршувалась через надмірну кількість осаду, запевнили у водоканалі.

Соцмережі рясніли жахливими фото і гнівними коментарями про воду усіх відтінків рудого і коричневого. Сама така текла з кранів городян напередодні щорічного відключення через промивання труб.

Детальніше читайте З кранів - коричнева вода. Чи є шанс відшкодувати збитки, якщо зіпсувалась сантехніка

Чому в городян з кранів напередодні текла брудна рідина і чи є шанс назавжди забути про таку, як і про дводенні відключення, а також чи перерахують гроші за оплату в ті дні, коли крани були сухими, ми поцікавились у директора КП «Тернопільводоканал» Володимира Кузьми.

Відео дня
  • Чому напередодні щорічного дводенного вимкнення води з кранів тернополян текла коричнева рідина? І чи є шанс щось зробити, аби цих відключень уникнути?  

- Насправді, в той час як люди набирають воду перед зупинкою, вона може бути не дуже чистою. Все тому, що чимало користувачів одночасно намагаються зробити запас води. Це трапляється зазвичай у вечірній час перед зупинкою. І це піковий момент спричиняє коливання мережі. Якщо протягом дня тернополяни в середньому на цій насосній станції, яку зараз вимкнули, споживають близько 1 500 - 1 600 куб м за годину. То напередодні вимкнення між 21 і 22.00 люди набрали  3 100 куб м – тобто, вдвічі більше.

У воді, яку ми беремо з підводних надр, чимало сполук, в т.ч. і заліза. Для того ми і робимо зупинку – вимиваємо цей осад, який назбирався за півроку. Аби набрати чисту воду, я радив би робити запас води завчасно, протягом дня. І цього року скарг було значно менше.

- А як взагалі можна уникнути оцих дводенних зупинок подачі води двічі на рік?

- Проблема існує не перший рік. І саме зараз ми намагаємось її вирішити. Хоча на даному етапі ще неможливо уникнути відключень і промивань. Бо рівень осаду на трубах буде критичним.

Станція знезалізнення і заміна мереж - близько 10 млн доларів

Проте саме зараз ми можемо говорити про початок будівництва станції знезалізнення води на насосній станції. За кошти світового банку. Вже проведений тендер і визначений переможець. Підрядником буде українська фірма «Ютем» та австрійська GIS Aqua. Це консорціум розробив проект – на фініші з нами погоджують. З липня приступлять до будівельних робіт. До літа наступного року планують завершити об’єкт. Коли станція буде завершена, вміст заліза у воді, яка подаватиметься в місто, буде мінімальний. Звичайно, незначні частки будуть, але вони не впливатимуть на якість. Також ми поступово змінюватимемо старі комунікації на нові сучасні поліетиленові труби.

  • За чий кошт відбуватиметься фінансування проекту? І у скільки станція знезалізнення обійдеться?  

  • Це проект розвитку міської інфраструктури – до нього потрапили не тільки Тернопіль, а й Кропивницький, Вінниця, Житомир і менші містечка. Світовий банк позичив Україні гроші. Загалом проект обійдеться у 36, 7 млн доларів США – це для всіх міст. Що стосується станції знезалізнення – на нього потрібно близько 10 млн доларів. Це і будівництво станції знезалізнення, і повна реконструкція насосної станції №4, заміна мереж на її території, заміна арматури, будівництво лабораторно-побутового виробничого корпусу насосної санції. Окрім того, в рамках проекту буде ще проведено заміну електричного обладнання і впроваджено автоматизовану систему управління насосної станції. Паралельно ще проводитимемо заміну мереж. Зупинки для промивання щопівроку, відповідно, не буде. Хіба локально, без зупинок.

Куди скаржитись, коли з крану тече іржа?

  • Наразі воду вимикають і її якість напередодні вимкнення залишає бажати кращого. Чому про погіршення її стану не попереджають офіційно? Принаймні про іржаву воду з кранів не попереджали ні на сайті водоканалу, ні на сайті міськради, ні в оголошеннях у ЗМІ.   

  • Ми завжди, коли плануємо «промивання» труб, завчасно інформуємо споживачів про час проведення зупинки. І в цьому випадку наголошували, що вода будде подаватись лише до 24 години 12 квітня. У цей час подаємо воду перевіреної якості, як і подавали до цього. Немає такого поняття – «технічна вода», тобто, її ми не подаємо. Проте через надмірну кількість осаду і збільшення споживання вдвічі вода мала інший відтінок. Проте, наголошую, це не технічна вода. Просто в піковий період споживання, на жаль, так стається. І поки що ми на це вплинути не можемо.

  • Чи перерахують кошти за споживання питної води – зокрема, за ті дні, в які її зовсім не було?
  • В нас 96% споживачів мають квартирні лічильники. Відповідно, вони разуватимуть, скільки води спожито. Тим, кому рахують «по нормі» – ніхто виставляти рахунки за ці дні не буде. Йдеться про 4% споживачів.
  • А чи перераховуватимуть «платівки» за ті дні, коли споживання через жахливий стан води було неможливим?
  • Тут не можна говорити про дні. Скоріше, максимум годину-півтори. Є механізм проведення перерахунків, якщо в людей спостерігається справді регулярне погіршення якості. Тоді викликають представників водоканалу та балансоутривувача будинку – жек, ОСББ. З’ясовують причину. Відповідно, складають акт, на підставі якого суми в квитанції перераховують. Якщо погіршення якості води спричинене станом зовнішньої мережі – відповідальність несе водоканал. Такі випадки одиничні. Скарги – теж одиничні. І варість перерахунку за такі години чи дні - лічені гривні.

Куди скаржитись на проблеми з водою

Офіційний сайт КП «Тернопільводоканал» https://vodokanal.te.ua/ (там є й номери телефонів до диспетчера, приймальні, дирекції)

Аварійна служба (диспетчер): 25-26-10, цілодобово.

Довідка міськради: 15-80, цілодобово.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Zapadenec

    бардак, не то слово, мало того, що сьогодні після їх планової промивки води з крана тече брага натуральна (так хлоркою насичена вода, що біла білісінька), а перед промивкою текло пиво (просто коричнева вода...жах)....ну просто пропаганда алкоголю якась🍾😆, але це ще таке, так коли сьогодні вже 15 травня зранку після тої "промивки" (якщо це промивкою назвати можна) пустив воду то так фільтри на кранах позабивало, що то жесть, я такого ще не бачив, просто каміння на фільтрах і лайно якесь, це така промивка? супер! Хто мені компенсує ремонт сантехніки?я вот тепер боюсь колонку включати, а як заб'є редуктор? що робити? хто оплатить ремонт? доблесний Водоканал? з цим питанням подзвонив на 525220, хах...🤪так вона як почула мої скарги, то кинула трубу та швиденько сказала, щоб дзвонив на диспетчерську 52-51-17, ну да... а там на диспетчерській як завжди зайнято, знову дзвоню на приймальню 52-52-20 і тут вже на мій дзвінок вмикається автоматично факс....😃мда...кмітлива тьотя із приймальні, дуже кмітлива, певно за таку кмітливість її на роботу взяли, що так файно вміє клієнтів вшивати, супер, Respect 😎✌️ну вже десь через годину додзовнився до диспетчера і нарешті задав йолму то питання, так він не знає, каже, ну так воно є пане.... так воно є? так воно то є нормально? в цивілізованих європейських країнах, куди ми так рвемось це теж так проходить і теж така водичка файна там тече? я в шоці? ну що представники Тернопільводоканал, хто дасть відповідь на моє питання? хто компенсує мені ремонт сантехніки? чи мені приймати вже інші серйозніші міри? бо я не збираюсь платити за те, що вийшло з ладу не по моїй вині. Вот сьогодні через них прийшлось кран-буксу міняти, а вона не хіло коштує 40 грн.

    p.s. цікаво, а як в тій самій, наприклад. сусідській Польщі з водопостачанням в містах справи, не думаю, що так як в нас
  • Терен

    Оба-на! А це, виявляється, в Тернополі в нас питна вода з кранів тече? І що, її можна отак просто, без наслідків для здоров`я пити? І то чмо, що таке заявляє, може і само її п`є? І то в мене одного є бажання тій сволоті мордяку розквасити за таке знущання? Хоча ні, морду то занадто гуманно, його треба просто заставити ту воду з крана пити!

    Zapadenec reply Терен

    це не вода - це алкоголь, напередодні промивки текло ввечері 12 травня пиво з кранів, а після промивки 1 травня зранку брага (настільки захлорована) та ще й плюс з таким лайном, що всі фільтри на кранах позабивались, розкрути, а там ...нема слів камінці натуральні, то ппц...
  • Irina Okun

    Не проте ви хвилюėтесь. Ви повинi давно зрозумiти, як вас наёбуė Водоканал. Ви платите йому по цiнi питноï води, а отримуėте воду, яку пити з крана неможливо ( може за виключенням центра мiста в районi мiськоï ради).
  • Мирослава Реник

    Нехай не меле дурниць,зараз тече коричнева вода аж забиває бачок в туалеті ,а вони нас тішать ,що в 20 році ,хватить брехати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Великодні гостинці для військових збирають у Тернополі: що й куди приносити? 18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких», там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up