Партнер рубрики Події

У центрі Тернополя археологи знайшли цегляне мощення і казан, яким більше ніж три століття

У центрі Тернополя археологи знайшли цегляне мощення і казан, яким більше  ніж три століття
  • Знахідка може змінити уявлення не лише про історію побудови замку, а й заснування самого Тернополя.
  • Після двох тижнів розкопок на  глибині близько двох метрів тернопільські археологи знайшли майданчик із цегли та казан із XVІ століття.

Цегляне мощення знаходиться перед Тернопільським замком, де за словами науковців, у довоєнні часи була ціла призамкова територія.

- Цегла  на майданчику – із розібраних стін оборонних будівель XVІІ  століття, на ній є залишки будівельних розчинів, - розповідає директор охоронної археологічної служби України «Подільська археологія» Богдан Строцень. У  післявоєнні руїни засипали будівельним сміттям. Саме так на казан потрапило радянське відро.

Чавунний казан, вироблений у XІX столітті поставили прямо на цегляне мощення. Пізніше його, разом із майданчиком закидали сміттям. Зі призначення казана та самого цегляного мощення ще встановлюють.  

Відео дня

Ймовірно цегляна стінка була підлогою господарського приміщення.

За попередніми висновками, майданчик встановлений на рівні оборонного рову та краю подвір’я давнього замку. Також археологи шукають залишки дерев’яних стін колишнього замку та краю рову.

Теорія розміщення стародавнього замку, підтвердиться або спростується після завершення розкопок. За прогнозами археологів, вони триватимуть до 14 серпня.

За словами заступника міського голови Леоніда  Бицюри, після завершення розкопок історія Тернопільського замку та самого міста буде читатись по-новому.

 - Другий рік в Тернополі тривають масштабні археологічні дослідження. Це перші археологічні дослідження такого рівня, - коментує  Леонід Бицюра. – Серед  найважливіших завдань розкопок – дослідження історії міста, підготовка кошторисів та проектної документації до реконструкції призамкової площі, яка має бути окрасою Тернополя та реконструкція самого замку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Igor Xot

    Так, БрукТон
  • Віталій Гонтарук

    Цегла з клеймами?
  • Віталій Гонтарук

    Цегла з клеймами?
  • Igor Xot

    То прадід Надала поставив ту бруківку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up