У центрі Тернополя закривають аптеку №78. Виник конфлікт з судовими виконавцями (оновлене)

У центрі Тернополя закривають аптеку №78. Виник конфлікт з судовими виконавцями (оновлене)
  • Примусове виконання судового рішення про звільнення приміщення на Руській, 23 обласною аптекою № 78 розпочали судові виконавці 8 лютого об 11.00. Наказ про те, що треба виселитися, аптека отримала зазделегідь. Проте наразі залишається у тому ж приміщенні, адже іншого їй не надали.  
  • 8 лютого у аптеку разом з судовими виконавцями, які розпочали опис майна, прийшла поліція, активісти, небайдужі тернополяни, які проти закриття однієї з найбільших і найдавніших аптек міста.

Нагадаємо, аптека №78 підпорядковується облраді, а приміщення на вул. Руській, 23 - комунальна власності міста. Договір на це приміщення у аптеки завершився ще у 2016 році, повідомили у міськраді. Оскільки обласна аптека не звільнила приміщення своєчасно, ця ситуація вирішувалася у судовому порядку. За результатами усіх слухань, Господарський суд зобов’язав аптеку звільнити приміщення, чого не зробили. Відтак, було відкрите виконавче провадження на виконання судового наказу щодо звільнення цього приміщення.

На зустріч з працівниками та відвідувачами аптеки прийшов заступник голови облради Любомир Крупа. Від міської влади не з’явився ніхто.   Підприємець, якому виконком міськради надав у оренду приміщення аптеки, також не прийшов. В.о. директора аптеки Ольга Жеруха каже, що ні разу його не бачила. Був лише директор КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення міськради” Олег Фляк - саме це підприємство виставляє рахунки за оренду приміщення міськради і є стягувачем.

Відео дня

- Ми подали скаргу у Львівський апеляційний господарських суд. Якщо буде ухвала про прийняття скарги до розгляду, то як наслідок виконавча служба зупиняє виконавче провадження. Зараз ми очікуємо відповіді. Тим часом виконавці можуть виконувати опис, - повідомив представник аптеки, адвокат Тарас Питель.

В.о директора аптеки Ольга Жеруха додає, що аптека буде старатися відновити договір оренди і діяльність установи.

Читайте також: «Ця аптека має бути». У Тернополі хочуть закрити історичну аптеку №78, люди проти

Аптека не покидає приміщення

- На даний момент ми не можемо залишити приміщення, адже ми таких рішень не приймаємо, наш власник облрада і дане питання має погоджуватися на вищому рівні, - каже пані Жеруха. - Я не можу приймати таких рішень, не можу закрити або ліквідувати структуру. Ми не маємо можливості переїхати.  Ми розуміємо, що не можемо перешкоджати виконавчій службі. Вони виконують свою роботу. Але ми чекаємо на рішення апеляційного суду. Ми подавали листи про продовження оренди і зверталися у облраду про те, що ми просимо продовження договору оренди на дане приміщення. У 2017 році ми навіть досягнули компромісу про те, що готові перейти на міське комунальне підприємство. Було створене дочірнє підприємство, є сесійне рішення. Але чомусь дане рішення не вступило в силу. Виконком передав приміщення в оренду підприємцю. Зараз міськрада дає багато коментарів, що тут буде вестися та сама діяльність. Але є питання і в мене, і в тернополян: для чого депутати створювали дочірнє підприємство? Можливо, вони щось поплутали?

Треба прийти до консенсусу

Заступник голови облради Любомир Крупа вважає, що міська і обласна влади повинні шукати компроміс щодо питання аптеки. Він каже, що прийшов захистити аптеку і на його думку те, що робиться, - рейдерство.  

- Ми хочемо, що аптека залишилася в комунальній власності області. Я думаю, що зараз завдання міського голови і голови облради сісти за стіл переговорів і прийти до консенсусу, - каже пан Крупа. - Те що робиться, конструктиву не принесе. Нам треба жити в мирі. Ми маємо одне одному підставляти плече, а не ногу. Добре, що тут є громадськість і відбувається діалог. І зараз основне завдання, щоб керівництво міста і області між собою домовилися. Думаю, це нормальний вихід із ситуації без звинувачень одне одного. У 2017 році я з депутатом облради Михайлом Пінем пробував вирішити питання аптеки №78, але нам цього не дали зробити. Тому в мене совість чиста, бо ми хотіли попередити будь-які дії, які можуть зашкодити функціонуванню цієї аптеки.

Це буде сучасна аптека”

Нагадаємо, новина про закриття аптеки №78 отримала резонанс у Тернополі. Подейкують, що у злачному приміщенні в Центрі хочуть відкрити ресторан або банк. Як раніше запевняли у міськраді, у приміщенні вул. Руській, 23, де до цього часу розміщувалася «Тернопільська обласна аптека №78», і надалі буде функціонувати аптека. Зміниться лише форма власності. Адже договір оренди на приміщення з обласною аптекою закінчився ще 31.12.2016 року, тому зараз у приміщення є новий орендар, який взяв на себе зобов’язання використовувати його під аптеку, а також офіційно працевлаштувати усіх діючих працівників аптеки  №78 на нових робочих місцях.

8 лютого прокоментував ситуацію, що склалася, директор КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення міськради” Олег Фляк.

- Є ухвала суду про звільнення цього приміщення попереднім орендарем, ухвала недотримується, договір оренди з аптекою не продовжений, аптека була про це попереджена,  - каже він. - Є орендар, який на жаль не може сюди заїхати , бо приміщеня не звільнене. Звісно, що тут буде аптека. Працівники за своїм бажанням залишаться на своїх робочих місцях, вони кваліфіковані і є зміст, щоб вони працювали. Це буде зовсім нова структурна одиниця.

На питання чи це буде комунальна аптека міськради чи комерційна, пан Фляк чітко відповіді не дав.

- Це буде аптека у приміщенні міськради, - каже він. - Є орендар, який вже сплачує орендну плату в повному обсязі набагато більшу, ніж та що була. А йому не дають здійснювати діяльність. Чи буде аптека обслуговувати соціальні проекти як попередня? Звісно, що так. Нічого для мешканців міста не зміниться. Тільки треба зробити ремонт. Це буде сучасна аптека, яка має відповідати вимогам сьогоднішнього дня. Я особисто зустрічався з колективом аптеки ще до судів, пояснював їм це все. Але керівництво саботує.

Цій аптеці довіряють

8 лютого аптека продовжувала працювати. Відвідувачам продавали ліки, крім тих, що відпускають за соціальними програмами. Адже через проблему з виселенням від 5 лютого аптека припинила відпускати медикаменти за соціальним програмами. Відтак відвідувачі, а це переважно люди похилого віку, залишилися без ліків.  

Люди, які часто приходять в цю аптеку, прийшли її захистити. Так, Андрій Гарбаш, коли почув про виселення аптеки, приїхав до Тернополя аж з Гусятинського району.

- Я хворію на псоріаз, і в цій аптеці за рецептом від лікаря мені виготовляють мазь, - каже чоловік. - Можливо, і інші аптеки таке роблять, але мені про них невідомо. Постійно приїжджаю саме сюди.  Тут зручне місце розташування, близько до авто- і залізничного вокзалів, тут постійно багато людей.

76-річна Оксана Володимирівна теж постійно приходить в цю аптеку, бо довіряє їй найбільше.

- Я завжди купую ліки в державній аптеці, я їй довіряю, тут є всі сертифікати, нема підробок, - каже жінка. - Я категорично проти закриття аптеки і щоб передали її приватним фірмам.

- Я після операції на серце, тут беру безкоштовні ліки, без яких не можу жити, що мені робити? Де їх взяти? - обурюється що одна відвідувачка.

Зауважимо, що аптека №78 одна з небагатьох аптек у Тернополі з виробництвом ліків. До того ж аптека обслуговує все місто та ближні села за програмою  "Доступні ліки". Окрім того, сюди звертаються з безкоштовними та пільговими рецептами учасники АТО, інваліди, онкохворі, які не можуть обійтися без сильнодіючих препаратів. Аптека забезпечує інсуліном хворих на цукровий діабет.

Конфлікт з приводу виселення аптеки №78 не зупинився, під приміщення закладу почало підходити все більше людей. Зрештою, представники державної виконавчої служби склали акт про неможливість виконання своїх службових обов'язків і викликали поліцію. Слідча повідомила, що прийме заяву про перешкоджання у виконанні судового рішення і розпочнеться розслідування. З'явився начальник міськвідділу поліції Сергій Гаврилюк. Після переговорів примусове виконання судового наказу відтермінували на десять днів. За цей час обласна і міська влада мають вирішити долю аптеки №78. Далі буде...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Angelisa

    Спробували б у Львові Аптеку на Друкарській закрити, вийшло б?)
  • Олександра Грузинська

    Голосуйте за мера
  • Андрей Бугайский

    Так так куплять ще два а втобуси
  • Завжди вырний

    скоти плюгаві!!!!!!!!! горіти суки вам в пеклі!!!!!! подавитесь тими людскими грошима
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up