Партнер рубрики Події

У Заліщиках випустили особливу поштову марку, присвячену Бандері

У Заліщиках випустили особливу поштову марку, присвячену Бандері

Спецпогашення унікальної поштової марки та презентація значка, приурочених до 105-ї річниці від дня народження учасника національно-визвольних змагань, члена ОУН, брата Степана Бандери Богдана, відбулося в Заліщиках

Урочисто погасили марку в Заліщицькому обласному госпіталі війни та реабілітованих Тернопільської обласної ради. 

0Здійснили їх керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк, заступник начальника відділення поштового зв'язку Заліщики-1 Галина Місько, директор КНП «Заліщицький обласний госпіталь війни та реабілітованих» ТОР Анатолій Кноль, депутат Заліщицької міської ради Тарас Амбрик.

—Богдан Бандера – найзагадковіший брат Провідника ОУН, — акцентував Олег Сиротюк. — Про нього, його долю майже немає інформації. Збереглися всього кілька світлин. Знаємо, що в 20 років вступив до ОУН, у 24 — керував молодіжною мережею Херсонської округи ОУН(б), у 25 — підпіллям у Баштанському районі. Досі достеменно невідомо де, коли та як саме молодший Бандера загинув. Існує кілька версій. За однією з них — до 1963-го проживав у Австрії, за другою — поліг у бою з енкаведистами в 40-х, за третьою — був зраджений, і спільно з дружиною та ще кількома повстанцями загинув 19 грудня 1949-го в Старичеві, що на Івано-Франківщині. Більшість же дослідник переконані, що «Богданчика» до смерті 80 років тому, 11 березня 1944-го, забили червоноармійці в Пісках на Миколаївщині. За свідченнями очевидців, вони прийняли його за німецького шпигуна, бо розмовляв німецькою та польською, але відмовився говорити з ними російською. Невідомо, якими були погляди «Митаря», де його поховали. Нам належить віднайти, дослідити, дізнатися про молодшого Бандеру ще дуже багато. І ця марка – тільки перший крок, до пізнання величі його особистості.

Відео дня

2

Нагадаємо, що 2024-ий на Тернопільщині, згідно з рішенням сесії обласної ради, оголошений Роком родини Степана Бандери. У його рамках запланували презентувати 12 марок, присвячених родині Провідника ОУН.

Марка, приурочена Богдану Бандері, — четверта зі серії. На ній — зображення найменшого брата Степана Бандери на фоні червоно-чорного стяга.

На колажі: фото Богдана Бандери та світлина 1933-го родини Бандер в селі Воля-Задеревацька.

На зворотньому боці конверта — коротка біографія Богдана Бандери та пам’ятник Степану Бандері, встановлений у Заліщиках у 2006-му. В оформленні конверта також використано екслібрис залуженого художника України  Ярослава Стецька.

До слова, ми розповідали, що у Ягільниці вшанували пам'ять Володимири Бандери — відбулося спецпогашення марки та презентація значка.Спецпогашення марки та конверта відбулося спеціальним календарним штемпелем відділення поштового зв’язку села Ягільниця. В історії села така подія відбулася вперше.

Читайте також:

У Тернополі погасили унікальну марку, присвячену Степану Бандері (Фоторепортаж)

У Тернополі погасили нову марку до річниці війни, на якій вказали агресору потрібний напрямок

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavl Rebrov

    нема куди бабло проср***(((

keyboard_arrow_up