Партнер рубрики Події

У Збаразькому замку відкрили нові підземелля

У Збаразькому замку відкрили нові підземелля
Мережу невідомих досі підземних ходів відкрили нещодавно у Збаразькому замку. Також дослідники із національного заповідника “Замки Тернопілля” отримали нові докази того, що у замковому палаці існував внутрішній дворик.


— Під час реставраційних робіт у палаці виявили мощену цеглою на ребро підлогу, яка встеляла відкритий внутрішній дворик, — розповідає старший науковий співробітник національного заповідника Руслан Підставка. — Про цей дворик, що був запроектований ще геніальним Вінченцо Скамоцці для коронного конюшого Христофора Збаразького, в історичних джерелах залишилося надзвичайно мало відомостей.


Підлогу давнього дворика виявили тоді, коли робітники взялися копати фундамент під колони аркової галереї.

— Під цєю площадкою, і не тільки, на глибині більше двох метрів відкрили мережу підземних ходів та каналізаційних комунікацій, які попередньо можна датувати кінцем ХVІ – серединою ХVІІ століть, — продовжує пан Підставка. — Це ще раз підтверджує наявність у ХVІІ століття відкритого внутрішнього дворика, оскільки дощова вода з внутрішніх схилів даху по водостоках потрапляла у підземні каналізаційні комунікації і стікала у південно-східну фосу з тильної сторони палацу.

Відео дня
>
Імовірно, дворик колись був оточений внутрішньою галереєю. Історики припускають, що він був подібним до двориків у замку князів Збаразьких у Піліці та їхнього палацу у Кракові. Автором будівельної концепції усіх цих пам’яток був відомий італійський фортифікатор та військовий інженер Андреа дель Аква, каже Руслан Підставка.

— Збаразький замок скриває ще багато таємниць, які чекають своєї розгадки, — каже історик.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Слово "скриває" в останньому абзаці замінити на "приховує" думаю варто
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up