Партнер рубрики Події

У Зборові освятили копію унікальної історичної ікони. Краса неймовірна!

У Зборові освятили копію унікальної історичної ікони. Краса неймовірна!
  • Копію мозаїчної ікони Пресвятої Богородиці нещодавно освятили у Церкві Новомучеників українського народу у Зборові. Ікону тепер можна побачити на фасаді храму.
  • Парафаяни кажуть - краса неймовірна. Особливо коли шматочки золотистої та перламутрової мозаїки переливаються на сонці різними кольорами.

Зборівська церква і ікона мають давню історію. Раніше у цьому приміщенні був римо-католицький костел святої Анни, зведений у 1748—1755 роках. Ікону матері Божої з Ісусом на лівій руці костелу подарував польський король Ян ІІІ Собеський і неодноразово брав її з собою в походи. Ікона зберігалася в храмі до кінця другої світової війни.  Під час війни костел був пошкоджений, у 1945 році був закритий, а згодом — перебудований під склад і пункт прийому склотари. А ікону вивезли до Польщі. У 1992 році храм переданий греко-католикам.

Парох Храму Новомучеників українського народу отець Тадей Нога, дізнавшись про ікону, вирішив, що її копія має бути у церкві, адже це її історія.

Відео дня

- Колись в тернопільському архіві я знайшов книжечку, де було написано, що в Зборівському римо-католицькому костелі зберігалася ікона Пресвятої Богородиці, яку подарував король Ян ІІІ Собеський. Потім я дізнався, що цю ікону вивезли до Польщі, - розповідає священик. - А пізніше спілкувався з римо-католицьким священиком, який служив у Золочеві. І ось він привіз мені образок-копію і сказав, що це Зборівська ікона. Як виявилося, у Польщі її реставрували і передали назад в Україну, зараз вона у римо-католицькій семінарії у Львові. Це історія нашого храму і ми вирішили зробити копію цієї ікони.

Всередині церква вже розписана і треба було шукати місце для цієї ікони, щоб не було нагромадження, продовжує священик. Вирішили прикріпити її на фасаді храму, щоб люди бачили, могли помолитися, торкнутися. Згодом отець Тадей планує перенести ікону на пам’ятний знак, який хоче встановити на території храму у пам’ять про колись похованих тут людей.

- Біля церкви були поховання, за союзу їх розгромили, - розповідає отець Тадей. - Час від часу ми знаходимо людські кістки, - тут були поховані німці, поляки, можливо і українці, австрійці, адже знаходимо австрійські таблички часів першої світової війни. І я хочу зробити стелу на трьох мовах - німецькій, польській і українській і туди перенесу ікону.

Копію ікони виконали майстри студії “Образ” Ігоря Калюжного з Рівного. Під час роботи над образом використали мозаїчну та золоту плитку, мозаїку з перламутром, який переливається на світлі, розповідає Ігор Калюжний.

- Мозаїка – це один з видів монументального мистецтва, якому сотні і навіть тисячі років, - каже він. - В наші дні мозаїка широко використовується для оздоблення храмів , будинків, інтер’єрів. Завдяки матеріалам, з яких виготовляється мозаїка, вона вражає своєю неймовірною палітрою кольорів, неперевершеними барвами, формами і величчю.  Робота над копією ікони Матері Божої з Ісусом на лівій руці була дуже відповідальною і почесною для нас, адже цей образ має духовну і історичну цінність.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Фігня.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up