Партнер рубрики Події

Україна розробляє зброю більшої дальності, яка теоретично може вразити Москву: що пише світова преса

Україна розробляє зброю більшої дальності, яка теоретично може вразити Москву: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні

Просуваючись до Луганська, українські війська стикаються з нещодавно мобілізованими російськими бойовиками та поневіряннями на передовій. Тут Україна все ще перебуває в наступі. Але успіхи йдуть повільніше і завзятіше, ніж несподіваний контрнаступ, внаслідок якого російські війська були вигнані майже з усієї північно-східної Харківської області лише за один тиждень у вересні.

Українці відкинули пропозиції про оперативну паузу, заявивши, що це дасть Росії час для відновлення своїх сил у той момент, коли вони здаються ослабленими. Але українські солдати визнають, що бої у східних районах Донецької та Луганської областей, відомих під загальною назвою Донбас, жорсткіші, що, можливо, відображає новий пріоритет президента Росії Володимира Путіна та його командирів: уникати подальших поразок після принизливого відступу з півночі та півдня.

Відео дня

Путін неодноразово заявляв, що головною метою його війни є «звільнити» весь Донбас, маючи на увазі, що втрати в регіоні означають явний і очевидний провал. Лінії фронту тут добре укріплені другою та третьою хвилями російської оборони. Іноді за кілька годин після української атаки привозять підкріплення — часто це нещодавно мобілізовані бійці.

Тим часом, Україна почала зміцнювати свої позиції на околицях окупованої Луганської області, яка межує з материковою частиною Росії. Численні бригади наступають на два фронти — з півночі, у бік окупованого міста Сватове, і тут зі сходу, у бік Кремінної. Взяття обох поставить під загрозу контроль Росії над містами Сєвєродонецьк та Лисичанськ, які московські війська захопили під час широко розрекламованих перемог наприкінці червня та на початку липня після запеклих боїв.

Велика Британія. 

«The Wall Street Journal» — Росія зробила кроки щодо зміцнення своєї оборони після серії ударів у глибині своєї території, відповідальність за які вона поклала на Київ, тоді як сили Москви запускають безпілотники та ракети на півдні України.

«Фаберже або підробка: Мін'юст у дебатах про яйця»

Коли в липні представник міністерства юстиції США заявив, що агентство могло вилучити яйце Фаберже на російській яхті, світові експерти з Фаберже мали одну реакцію: ми повіримо, коли побачимо.

Вважається, що існує лише 45 прикрашених коштовностями великодніх яєць, кожне з яких коштує мільйони доларів. Петер Карл Фаберже створив овали, які часто приховують усередині ще один вишуканий скарб для російської царської родини. Місцезнаходження 43 відоме. Шанси на те, що одне із двох зниклих безвісти знайдеться на яхті когось, хто не відомий як колекціонер витворів мистецтва, були невеликими.

«Я просто розсміявся, – сказав Андре Ружніков, лондонський дилер Фаберже.

"Клікбейт від Міністерства юстиції", — прокоментувала Карен Кеттерінг, оцінювач творів російського мистецтва в аукціонному будинку Sotheby's.

У рамках зусиль, спрямованих на те, щоб змусити російського лідера Володимира Путіна припинити війну в Україні, міністерство юстиції у березні створило підрозділ під назвою «Оперативна група КлептоКапут» для боротьби з російськими елітами, які перебувають під санкціями. Серед іншого він конфіскував яхти та приватні літаки на сотні мільйонів доларів. Влада США стверджує, що власники порушили санкції, використовуючи американську фінансову систему для оплати обслуговування човнів та літаків.

Оперативна група працює під керівництвом заступника генерального прокурора Лізи Монако. На липневій конференції з безпеки пані Монако заявила, що влада США захопила 300-футову яхту, що належить російському олігарху, на Фіджі і перевезла її до Сан-Дієго. "Ми виявили яйце Фаберже, або передбачуване яйце Фаберже", — сказала вона.

Вона не назвала ім'я яхти чи власника, але у травні міністерство юстиції заявило, що воно конфіскувало на Фіджі 348-футову яхту Amadea, що належить російському олігарху Сулейману Керімову. Представники Керімова не відповіли на запит і ніяк не прокоментували.

Ця заява спантеличила експертів Фаберже. «Для юриста це була дуже неточна заява, – сказала пані Кеттерінг.

Вона та інші дослідники Фаберже чекали докладнішої інформації, наприклад фотографій. Міністерство юстиції замовкло. Яйце не фігурувало у судових документах, пов'язаних із захопленою на Фіджі яхтою. 

Оперативна група KleptoCapture більш активно висловлювалася про інші вилучені витвори мистецтва. У нещодавньому обвинувальному акті проти британського бізнесмена, обвинуваченого в переміщенні коштів через США від імені олігарха, який перебуває під санкціями, прокуратура описала, як аукціонний будинок затримав 18 творів мистецтва, які, на його думку, були незаконно відправлені особі, яка перебуває під санкціями.

За словами людей, знайомих із цим питанням, офіційні особи після консультації з експертами визначили, що їхня знахідка навряд чи може бути імператорським яйцем, що зникло. "Це щира помилка уряду США, — сказав Ружніков, лондонський арт-дилер. — Заради бога, вони не фахівці з Фаберже і вони мали б зателефонувати мені».

«New York Times» «Україна розробляє зброю більшої дальності, яка теоретично може вразити Москву»

«Битва за російську мережу: Москва, включивши цензуру, грає у кішки-мишки зі швейцарським VPN-провайдером»

Велика Британія. «The Daily Тelegraph»  «Блекаути спровокують соціальний вибух»

Скоро ми дізнаємося, чи зможемо ми залишити світло та опалення включеними, або ж Британія ось-ось зануриться в жах нормування енергії, віялових відключень електроенергії, триденних робочих тижнів і невимовних людських страждань.

Безпосередньою причиною нашої нинішньої кризи є підле вторгнення Володимира Путіна в Україну і скорочення світових поставок газу, що випливає з цього. Проте уряд повинен взяти на себе свою провину: він приділяв пріоритетну увагу скороченню викидів вуглецю понад усе і нехтував підтримкою низьких цін або забезпеченням доступності та надійності поставок.

«З Девона до Донбасу: фермерські вантажівки йдуть у бій»

Італія «Corriere della Sera» — «Загроза ядерної війни наростає»

Президент вихваляється, що перевершив Петра Першого, якому не вдалося завоювати Азовське узбережжя.

«Росія, — гримить Путін, — захищатиме свої інтереси будь-якими способами. Загроза ядерної війни зростає. Спецоперація буде довгою».

«Il Messaggero» — «Овації на прем'єрі «Годунова» від глави держави, прем'єр-міністра та голови Єврокомісії»

Відвідування опери "Борис Годунов" у міланському театрі Ла-Скала стало першим виходом у світ Дж. Мелоні як прем'єр-міністр. Овації не вщухали тридцять хвилин. На фото: У. Фон дер Ляйєн, президент С. Матарелла з дочкою Лаурою, Дж. Мелоні.

«Il Fatto Quotidiano» — «Блінкен попереджає Зеленського: Зброю Києву дадуть, але не для нападу

Ватикан «L osservatore romano»:  «Молитва Понтифіка про страждає український народ, чиє благополуччя зруйноване жорстокостями війни»

Делегація адміністрації українського міста Львова подарувала понтифіку дерев'яний хрест, інкрустований кулями.

«США стверджують, що не заохочували українські рейди на територію Росії»

«Запорізька область під ударом». 

Київ, 7 грудня. В Україні продовжує гриміти зброя: сьогодні два населені пункти в Запорізькій області вже вражені російськими ракетами. Про це місцевий губернатор Олександр Старух повідомив в Telegram. На даний момент жертв немає, але в результаті нападу все ж таки постраждали троє, зокрема 15-річна дівчинка, зруйновано три будинки і пошкоджено ще вісімнадцять будівель.

Вчора ввечері на військовому аеродромі міста Енгельса Саратовської області завили сирени тривоги. Це та сама база, яку останніми днями атакували безпілотники Києва.

Щодо цих атак держсекретар США Ентоні Блінкен уточнює: США не заохочували і не дозволяли українцям завдавати ударів усередині Росії, але вони сповнені рішучості забезпечити українців технікою, необхідною їм для захисту батьківщини, території та свободи. Америкнасіці парламентарі проголосували за новий пакет на 500 мільйонів доларів для української оборони. Мета, додає представник Держдепартаменту Нед Прайс, полягає у досягненні міцного та рівноправного миру, а не в паузі у конфлікті, яка б дозволила Путіну поповнити свою армію.

Зі свого боку, Москва не бачить перспективи переговорів для мирного рішення, як заявив представник Росії Дмитро Пєсков – вона продовжить вирішувати завдання спеціальної військової операції в Україні.

  Володимир Зеленський, який з нагоди Дня Збройних сил вирушив до Слов'янська Донецької області, приблизно за 40 кілометрів від Бахаута, основного поля бою у цьому районі. На відео, знятому перед в'їздом до міста, глава держави щиро привітав солдатів, Зеленський відвідав військовий госпіталь у Харківській області, щоб поспілкуватися з пораненими солдатами, лікарями та медсестрами.

Але конфлікт, що продовжується, піднімає рівень напруженості в регіоні: у Білорусі влада оголошує дводенні військові навчання, між сьогодні і завтра, з пересуванням військ.

Канада «The Globe and Mail» — «БОРОТЬБА ЗА ВИЖИВАННЯ В ХЕРСОНІ»

Підпис під фото: Жінка з табличкою «Допоможіть вижити» просить грошей на вулиці у Херсоні, Україна. Нещодавно звільнені жителі обласного центру відчули полегшення, але їх чекає довга зима, сповнена поневірянь, і деякі з них їдуть у безпечніші місця.

«Володимир Зеленський став Людиною 2022 року за версією журналу Time».

Німеччина «EuroNews» — «Україна збирає «цвинтар» російських снарядів у Харкові»

Полковник відділу гуманітарного розмінування Ігор Овчарук звинуватив росіян у пуску ракет "Ураган" та "Смерч" із "бойовими касетними елементами, які, звичайно ж, заборонені", — сказав він.Українські служби зібрали у Харкові два «цвинтарі» російських снарядів, а ракету та уламки снаряда «вивезли для подальшого вивчення».

"Є залишки від "Урагану" (реактивні установки БМ-27 "Ураган" радянської розробки, якими (російська армія) стріляла. Також є залишки ракет С-300, які вразили об'єкти нашої інфраструктури", — додав він).

«Брюссель націлений на російських чиновників, банки та підприємства у своєму дев'ятому пакеті санкцій»

Європейський Союз у середу запропонував заборонити поїздки та заморозити активи майже 200 російських чиновників та офіцерів у рамках нового раунду санкцій, спрямованих на посилення тиску на Москву через її війну в Україні.

Пропозиції було внесено Європейською комісією. Вони все ще мають бути обговорені та схвалені 27 країнами-членами, і цей процес зазвичай призводить до пом'якшення пропозицій комісії. Цілями останніх рекомендованих санкцій є міністри, законодавці, регіональні губернатори та політичні партії.

«Цей список охоплює ключових постатей, винних у жорстоких та навмисних ракетних ударах Росії по цивільному населенню, у вивезенні українських дітей до Росії та крадіжці української сільськогосподарської продукції», — йдеться у заяві президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн.

Німеччина «Neues Deutschland»  «Небезпека розколу лівих»

Європейські ліві партії збираються у Відні з п'ятниці до неділі, щоб підготуватися до виборів до Європарламенту 2024 року. Хоча близько 40 партій-членів знають, що їхній спільний успіх залежить один від одного, в австрійській столиці, ймовірно, виникнуть конфлікти. Тому що ставлення до війни в Україні є різним. У той час як деякі партії з південних країн вважають військовий пакт НАТО співучасником війни через розширення на схід і зневагу до інтересів безпеки Росії і хотіли б скасувати НАТО, з країн Північної Європи можна почути інші голоси, які явно спрямовані проти політичного керівництва в Москві.

Війна та її наслідки також посилили тенденції до розколу серед німецьких лівих.

«Deutsche Welle» — «ЄС планує нові санкції проти Росії» Коротко про найважливіше:

Єврокомісія пропонує новий пакет санкцій проти Росії. Москва нібито замовила нові безпілотники та ракети в Ірану. Варшава звинувачує Берлін у зловживанні довірою: Польща тепер забирає у Німеччини системи ППО Patriot. Україна потребує додаткового технічного оснащення Єврокомісія має намір чинити додатковий тиск на Росію за допомогою всеосяжного дев'ятого пакету санкцій. «Ми підтримуємо Україну і дозволяємо Росії розплачуватись за її злочини», — написала у Twitter голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Кремль замовив сотні безпілотників»

За словами дипломатів, Росія замовила в Ірану сотні безпілотників та балістичних ракет. "Ми знаємо, що Іран планує збільшити постачання безпілотних ракет і ракет до Росії у значних кількостях", — заявили німецькому агентству друку представники ООН у Нью-Йорку. Москва хоче протидіяти гострій нестачі військових матеріалів. Є кілька сотень снарядів та сотні дронів. "Я не думаю, що вони ще відвантажені, але вони безперечно є в книгах замовлень", - йдеться в заяві з Нью-Йорка.

Згідно з повідомленнями, у серпні Іран відправив до Росії безпілотники, які можуть бути використані, наприклад, для атаки військових об'єктів, таких як радіолокаційні системи та артилерія. За кілька тижнів російські сили неодноразово атакували цілі в Україні за допомогою іранських безпілотників-камікадзе типу Shahed 136, які розбивалися на високій швидкості і завдавали значних збитків.

«Варшава звинуватила Берлін у зловживанні довірою»

З приводу пропозиції Німеччини щодо систем ППО Patriot Варшава тепер звинувачує уряд Німеччини в зловживанні довірою."Основна помилка німецької сторони полягала в тому, що вони звернулися до засобів масової інформації із пропозицією систем Patriot до завершення переговорів", — заявив заступник міністра закордонних справ Марчін Пшидач в інтерв'ю громадському телеканалу TVP.

Міністр оборони Маріуш Блащак раніше заявляв, що тепер Польща таки прийме німецькі системи ППО. Федеральний міністр оборони Крістін Ламбрехт та Блащак «принципово домовилися», — заявив представник у Берліні. Такі деталі, як можливі місця для розміщення та необхідна інфраструктура зараз обговорюються на рівні фахівців.

Після того, як у середині листопада до прикордонного району Польщі з Україною потрапила ракета, Німеччина запропонувала Польщі підтримати свого партнера по НАТО за допомогою «Патріотів». Блащак спочатку прийняв пропозицію. Проте вдень пізніше він несподівано запропонував розмістити німецьку систему ППО на території України, а не у Польщі. Це викликало обурення у Берліні. Розміщення "Патріотів" на заході України посилило б безпеку України, пояснив Блащак у Twitter.

«Потрібні системи захисту та обладнання для силових установок»

Денис Шмигаль закликає до подальшої підтримки перед російськими ракетними атаками на енергоносії. "Нам потрібні дві речі, щоб уникнути гуманітарної катастрофи і нової великої хвилі біженців", — заявив Шмигаль газетам медіагрупи Funke. Він назвав сучасні системи протиповітряної та протиракетної оборони, які мають західні країни, у тому числі Німеччина. Крім того, Україна потребує обладнання та ресурсів для відновлення пошкоджених електростанцій. Росія зашкодила близько половини всіх електростанцій в Україні.

«Neue Westfälische — Bielefelder Tageblatt» — «Очікується весняний наступ росіян»

Генсек НАТО очікує, що війна "заморозиться" ненадовго

Брюссель (AFP) Навесні НАТО очікує на новий наступ Росії на Україну. "Росія намагається заморозити цю війну хоча б на короткий час (...), щоб потім навесні розпочати масштабніший наступ", - заявив у Брюсселі генеральний секретар Альянсу Йєнс Столтенберг.

Кремль чекає настання зими для перегрупування військ та ремонту зброї. Що стосується ймовірних ударів українських безпілотників по Росії, Столтенберг сказав, що військовий альянс не має додаткової інформації про це.

Президент Росії Володимир Путін раніше обговорював це питання із Радою безпеки своєї країни. Україна заперечує теракти. Генеральний секретар НАТО заявив, що країни-члени продовжать «безпрецедентну» підтримку України, яка також потребує нових боєприпасів та ремонтних робіт.

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк висловив шок від масштабів насильства з боку російської армії щодо мирних жителів України. Щодня його офіс отримує інформацію про військові злочини у східноєвропейській країні.

Франція. «L'Express» — «Дезінформація, шантаж, насильство: Путін-маніпулятор»

Бранець вузького погляду на людство, кремлівський ляльковод заплутався у своїх нитках. Андрій Курков: «Путін – це стратегія випаленої землі, хаосу та руйнування». Український письменник, лауреат премії Європи 2022 року, що присуджується L'Express, та автор книги «Маг Кремля» дають нам потужний аналіз російського режиму.

«Le Monde» — «Київ відповідає терактами в Росії»

НА ТЕРИТОРІЇ РОСІЇ, далеко від кордонів України, авіабази стали об'єктом атак безпілотників з початку тижня. Київ не взяв на себе відповідальність за обстріл, і досі висить невизначеність із типом застосованого озброєння. Але ці атаки продовжують розпочаті Україною на порти Російського Чорноморського флоту.

Таким чином, українці намагаються зірвати використання літаків, які з початку осені завдають ударів по цивільній інфраструктурі країни. Ці атаки безпілотників викликають питання щодо можливостей протиповітряної оборони Москви.

«Libération» — «Найбільше фінансування – для України»

Мільярди євро, виплачені на підтримку населення, здебільшого пройшли через агентства ООН та міжнародні неурядові організації, часто далеко від передової. Розподіл, що викликає сумніви у місцевих асоціацій та волонтерів.

Українські НУО отримали лише 0,31% гуманітарної допомоги, зібраної ООН у період з кінця лютого до початку жовтня. На місцях населення, охоплене голодом та холодом, та безпорадні асоціації чекають, коли гроші дійдуть до них. Є, з одного боку, 12,5 млрд доларів (11,9 млрд євро), сплачених більш ніж 40 країнами. А з іншого, наприклад, 72-річна Наталя, яка із зігнутою спиною важко ходить у підвалі свого будинку в Сіверську, на українському Донбасі, запитує: “Нам потрібні дров’яні печі. Чому нам ніхто їх не дає?”.

Філіпіни — «The Philippine Star» (9 грудня)

Зеленський став «Людиною року» за версією Time у 2022 році.

Журнал Time назвав президента Володимира Зеленського, а також "дух України" людиною 2022 року в середу. Назвавши рішення Зеленського залишитись у Києві та згуртувати країну «долоносним», головний редактор Time Едвард Фельсенталь назвав рішення цього року «найпам'ятнішим». Після вторгнення Росії 24 лютого Зеленський щодня вимовляв промови, за якими стежать не лише українці, а й громадяни та уряди по всьому світу. Він опинився на передовій і нещодавно святкував на вулицях Херсона, коли Україна витіснила Росію із критичного південного міста.

«Його інформаційний наступ змінив геополітичний клімат, викликавши хвилю дій, що прокотилася земною кулею».

США «Las Vegas Review-Journal» — «Президент Росії Володимир Путін заявив, що війна в Україні триває довше, ніж очікувалося»

Президент Росії Володимир Путін у середу визнав, що його «спеціальна військова операція» в Україні триває довше, ніж очікувалося, але заявив, що їй вдалося захопити нову територію і додав, що ядерна зброя його країни стримує ескалацію конфлікту.

Автор Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Таля Масловська

    Настільки, наскільки більшість українців почнуть спілкуватися у громадських місцях державною українською мовою..
  • Андрій Гребченко

    Я думаю, що Україна ще не швидко відновиться після цієї війни. А між розробляти, і запустити в реальне виробництво- приблизно така ж відстань, як почати ходити на курси водія, і стати вправним водієм.

keyboard_arrow_up