Українським чоловікам-студентам таки заборонили виїзд за кордон

Українським чоловікам-студентам таки заборонили виїзд за кордон
  • Вище військове керівництво з 14 вересня скасувало можливість перетину українського кордону студентами-чоловіками через масові підробки документів.

Українські чоловіки-студенти, які навчаються за кордоном, більше не можуть виїхати за кордон під час дії воєнного стану.

Про це в коментарі LIGA.Life розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

За його словами, вище військове керівництво з 14 вересня скасувало можливість перетину українського кордону студентами-чоловіками через масові підробки документів.

Відео дня

«Раніше, за рішенням вищого військового керівництва, студентам, які навчались за кордоном до 24 лютого, дозволяли виїжджати за межі України для продовження навчання. Прикордонники цю норму виконували, забезпечуючи пропуск. Проте останні місяці почались масові підробки документів, які нібито підтверджують навчання чоловіків за кордоном», — каже Демченко.

За статистикою ДПСУ, лише за липень-серпень на кордоні виявили близько 600 осіб, які використали підроблені документи про навчання у закордонних навчальних закладах.

Зважаючи на це, додає речник прикордонників, вище військове керівництво ухвалило нове рішення - з 14 вересня скасувати можливість пропуску навіть цій категорії громадян. 

Він додає, що за Постановою Уряду від 27 січня 1995 р. № 57, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України, чоловіки-студенти іноземних навчальних закладів не входять у перелік винятків, яким дозволений перетин кордону. 

«Це питання може бути вирішене, якщо внесуть зміни до постанови уряду №57», — додає речник.

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гринишина підтвердила цю інформацію у своєму телеграм-каналі.

Депутатка розповіла, що з 14 вересня вже не випускають і тих студентів, які вступили в іноземні виші до повномасштабного вторгнення. 

В зв'язку з цим, тиждень тому я подала свої пропозиції по вирішенню цієї ситуації таким чином, щоб наші студенти, могли виїхати на навчання. Тому що те, що є велика кількість зловживань не означає, що ми не повинні вирішувати цю проблему», — каже народна депутатка.

Нагадаємо, що 12 серпня Валерій Залужний звернувся до Міністерства оборони з проханням дозволити виїзд за кордон тим, хто не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

А на початку вересня в Міністерстві внутрішніх справ України повідомили, що чоловіки-студенти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формою навчання, але не змогли вчасно продовжити навчання через війну, оскільки перебували в Україні – мають право на виїзд.

Хоча насправді вже тоді через кордон чоловіків-студентів фактично не пропускали.

 Читайте також:

Чи можуть чоловіки-студенти, які навчаються в іноземних освітніх закладах, виїхати за кордон

Стало відомо, скільки чоловіків із 24 лютого намагалися втекти з України

У Тернополі не можуть порахувати чоловіків, які виїхали за кордон?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Ніна Швед

    Маячня...
  • Viktoria Evans

    Правильно! Або всі або ніхто!
  • Viktoria Evans

    👍
  • Тамара Ковязина

    Всі верещать-влада винна,а ми не винні,українці?Скільки продажних клепає ці фальшиві довідки про навчання,а скільки продажних патріотичних їх купує і намагається втікати з України,аби такого не було,вчились би наші студенти за кордоном.

keyboard_arrow_up