Партнер рубрики Події

Українці просять відновити видачу "пакунка малюка" при народженні (ОБГОВОРЕННЯ)

Українці просять відновити видачу "пакунка малюка" при народженні (ОБГОВОРЕННЯ)

Небайдужі громадяни створили електронну петицію про відновлення програми натуральної допомоги новонародженим "Пакунок малюка" на сайті Кабінету Міністрів України.

Автор петиції просить внести зміни до пілотного проєкту Міністерства соціальної політики України “Монетизація одноразової натуральної допомоги “Пакунок малюка” у 2020-2021 роках”. А саме:
- відновити видачу “Пакунків малюка”
- запровадити монетизацію одноразової натуральної допомоги виключно для тих матерів, які народжували в 2020-му році і не отримали Бейбі бокс.

Також автор обгрунтував низку переваг “Пакунка малюка” перед грошовою компенсацією:


1. Вартість товарів.
Для держбюджету один бейбі бокс коштує 3815 грн. Така ціна досягається за рахунок оптових закупівель усіх товарів. Сумарна вартість всіх товарів у бейбі боксі у місцях роздрібної торгівлі становить більше 7000 грн. За рішенням Міністерства соціальної політики породілля зможуть придбати товари для немовлят лише за 5000 грн і тільки у спеціалізованих магазинах. Тобто, вартість боксу вигідніша за грошову компенсацію як для держави, так і для батьків новонародженого.

2. Контроль якості.
Якість усіх товарів для “Пакунка малюка” контролювалася Дитячим фондом ООН (UNICEF). Хто буде (зможе) контролювати якість тих товарів, які батьки купуватимуть самостійно?

3. Асортимент.
У 2019-2020 роках бейбі бокс складався з 60-ти найменувань товарів. Деякі з цих товарів неможливо придбати у маленьких містах та селах, як то лактаційні вкладиші, дитячі ножиці з запобіжниками, вушні палички зі “стопами”, крем для грудей під час лактації. Цей асортимент так само узгоджувався з представниками UNICEF.

4. Доступність.
В перші місяці життя дитина потребує постійної уваги, і батьки, зазвичай, не мають багато часу на пошук тих чи інших товарів. Тим більше, породілля завжди мають занижений, порівняно із звичайним, імунітет, і відвідування ними закладів торгівлі небезпечне для них самих і для малюка. Крім цього, бейбі бокси доставлялися в усі без винятку пологові будинки України (окрім Донецької області, у зв’язку з непідписанням договору представниками ОДА).


5. Цільові витрати.
Навіть з впровадженням контролю за придбанням виключно дитячих товарів, у містах, де залучених до проєкту закладів торгівлі виявиться мало, асортимент дитячих товарів буде невеликим і більшість батьків витрачатимуть виділені бюджетом кошти тільки на підгузники. Тому що вони продаються всюди, а всі інші необхідні дітям товари у цих магазинах не представлені. В той час, коли у бейбі боксах був якісний одяг, постільна білизна, іграшки, великий асортимент гігієнічних засобів.

Відео дня


6. Сприяння розвитку українських виробників.
Всі товари для “Пакунку малюка” створювались виключно українськими виробниками. Для виробництва було створено більше 1000 додаткових робочих місць на підприємствах легкої промисловості України.

7. Європейський стандарт.
“Пакунок малюка” - це європейський механізм допомоги новонародженим. В країнах, що впровадили видачу бейбі боксів, значно знизилась дитяча смертність та зросла народжуваність. Тому що батьки впевнені в майбутньому і точно розуміють, що дитина буде забезпечена всім необхідним на перший час.

8. “Пакунок малюка” дає змогу батькам спробувати різні засоби для догляду та зрозуміти, які з них не викликають алергії, які є корисними у побуті, а які дитині не підходять, не витрачаючи на це власні кошти.

Як на вашу думку, що краще видавати при народженні дитини? Ви за гроші (5000 грн) чи за "бейбі-бокс"?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • СТУГНА-П

    Уряд вирішив таким чином зекономити і звалити всі питання по закупівлі дитячих товарів на батьків ,яким і так важко особливо при народжені дитини . При цих закупівлях треба ще бігати по особливих магазинах ,а це час ,гроші ,черги . Також багато людей лишуться без роботи особливо ті хто пакував ці бокси.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up