Як заступнику міністра показували одне з кращих укриттів у школі біля Тернополя? Ми перевірили, що там

Як заступнику міністра показували одне з кращих укриттів у школі біля Тернополя? Ми перевірили, що там
  • До початку навчання у школах залишилось два тижні. Цього року в кожному закладі буде своя форма навчання. Там, де є укриття – зможуть навчатись офлайн або у змішаній формі. Де укриття немає – дистанційно.
  • Перевірити готовність Тернопільщини приїхав заступник міністра освіти. Ми також побували у закладах та подивилися, що там є. 

У області є 1310 навчальних закладів дошкільної та середньої освіти. Щоб розпочати навчання у звичній формі, є обов’язкова умова – наявність укриття, яке відповідає вимогам та здатне вмістити усіх дітей та навчальний колектив, які перебувають у закладі.

Хоча до початку навчання залишилось обмаль часу – облаштування укриттів триває. У деяких закладах сховища залишилися ще з радянських часів, десь переоблаштували підвали, а є і заклади, де в підвальних приміщеннях зробили сучасні ремонти.   

Є зразкові укриття

Ми побували в одній з сільських шкіл неподалік Тернополя. Там облаштували укриття за кошти бюджету громади. До справи підійшли серйозно, і результат помітний. Такому укриттю можуть позаздрити навіть заклади обласного центру.

Відео дня

– Яка форма навчання буде у нашій школі – вирішуватимуть батьки, – каже директорка школи Анна Чаповська. – Звичайно, ніщо не замінить слово вчителя, зустріч з однокласниками, друзями. Я вважаю, що краща офлайн форма навчання. Але це вже обиратимуть батьки. Кожна мама, кожен тато несуть відповідальність за свою дитину.

У школі є протирадіаційне укриття. Його можна назвати зразковим. Є все необхідне для того, аби діти та навчальний колектив змогли перечекати тривогу. До того ж, як розповіла директорка, укриття може вмістити значно більше людей, ніж навчається та працює у школі, тож сюди впускатимуть і місцевих, які живуть поруч.  

– Ми вже закінчуємо облаштування укриття, – каже пані Анна. – Батьки задоволені. Все робимо за міжнародними стандартами. Ми облаштували санвузол, замінили електропроводку, провели ремонт. У нашому закладі навчається 215 дітей – у школі та 38 – у дитячому садку. Також є персонал. Загалом приміщення розраховане на 500 осіб. Тому мешканці села зможуть за потреби перечекати тривогу у нас.

Журналісти «20 хвилин» побували всередині. Дійсно, це одне з кращих захисних споруд, де ми бували. Хоча приміщення повністю не готове – вже помітно виконану роботу – на підлозі плитка. Облаштовують систему вентиляції. Замінили вікна та двері. Є новий санвузол з двома кабінками. Є кілька приміщень, де зможуть перебувати діти та працівники.

Пишіть у коментарях, укриття яких шкіл варто перевірити. Чи готові ваші школи до офлайн навчання?

Щоб дітям було комфортніше та спокійніше – стіни розмальовують. Керує процесом вчителька образотворчого мистецтва, а допомагають їй інші вчителі та учні.

– Тут будуть діти з садочку, початкової школи, тому вирішили розмалювати стіни, – розповіла вчителька образотворчого мистецтва Ольга Янкевич. – Малюємо казкових героїв, є стіна з морською тематикою. Ці малюнки будуть у різних приміщеннях. Ескізи малювали разом з вчителькою початкових класів. Втілювати ці малюнки допомагають діти, вчителі школи. Діти самі приходять, пропонують допомогу, ніхто нікого не змушує. Такою дружньою командою робимо це укриття кращим.   

Укриття перевірив заступник міністра

Напередодні початку навчання до Тернопільщини завітав з робочою поїздкою перший заступник Міністра освіти і науки Андрій Вітренко. Він, разом з представниками місцевої влади побував у різних укриттях шкіл області та особисто перевірив їх готовність.

Зразкова школа також була в переліку об’єктів, які оглянув заступник міністра. До приїзду поважного гостя зі столиці у школі готувалися – наводили порядки, розмальовували стіни в укритті. Робітники закінчували облаштовувати систему вентиляції у деяких приміщеннях. Хоча укриття сучасне та з ремонтом – все ж вчителі хвилювались в очікуванні гостей.

 

На довго заступник міністра у школі не затримався. Розповів – вже бував у багатьох інших регіонах, де оглядав шкільні укриття. Тернопільщина – один з кращих та найбільш підготовлених регіонів до навчання.

Андрій Вітренко побував у різних школах, переважно Кременецького та Тернопільського району. Оглянув готовність у різних населених пунктах – як у невеликих селах, так і в Тернополі.

Як усе відбувалося – дивіться на відео:

Станом на 16 серпня, спеціальні комісії обстежили 100% укриттів у навчальних закладах області – захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів. Серед них 615 споруд повністю готові до використання, інші потребують усунення деяких недоліків, після чого їх повторно перевірять.

За словами директорки департаменту освіти і науки Ольги Хоми, цьогоріч навчальні заклади розпочнуть роботу за графіком – 1 вересня. Навчання планується як в очній, так і в дистанційній формах. Також можливий варіант змішаного навчання.

А як вважаєте ви, чи варто починати навчання в офлайн–формі? Пишіть свою думку у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Марія Борович

    Як була показуха ,так і залишилася! Коли наші міністри навчаться самі вибирати місця,а не те що їм показують?
  • VITALYA F

    Нічого не змінилось від часів СРСР!  Та ж показуха. За срср було краще! Була стабільність і мир і не було війни.

    vt vt reply VITALYA F

    Чудо, що ти мелеш? Чим було краще?
  • Ирина

    "До приїзду поважного гостя зі столиці у школі готувалися..." - а оце вже для чого писати? Чому "поважний"? Приїхав менеджер із міністерства, який отримує зарплатню з наших податків. Досить вже цього блюдолизства - не на часі.
  • оксана михальська

    Показуха знову... Нехай би приїхав і подивився сховища, або сирі підвали інших шкіл, які зовсім не відповідають вимогам. А скажуть вперед -офлайн. Зараз безпека дітей в першу чергу. Тільки дистанційне навчання!!!!

keyboard_arrow_up