Партнер рубрики Події

Усе село постало за матір, у якої відібрали чотирьох малюків. Бо малих била баба

Усе село постало за матір, у якої відібрали чотирьох малюків. Бо малих била баба
У новому будинку вже все помили у облаштували. Там є газ, вода, вся необхідна техніка і грубка, якою можна опалити приміщення. Будинок односельці взяли на виплату, тому просять допомоги закрити борги

Старші діти Тетяни зараз у реабілітаційному центрі, молодша Настуня — у Будинку дитини. Мама благає допомогти їй, аби діток повернули

 

Все село Горинка на Кременеччині постало, аби захистити багатодітну матір Тетяну Богданевич. 

16 лютого у жінки відібрали дітей після того, як з’явилось відео, як Тетянина мама, бабуся діток, жорстоко б’є одного із онуків. Відео зняла найстарша дочка і переслала мамі, яка тоді була на роботі у Києві. Події відбувалися ще у 2022 році. 

Чому малих забрали лише зараз, що кажуть у селі і сама мати, якої позиції притримується поліція і служби у справах дітей? 

Відео дня


«Виховувала кропивою та палкою»

За фактом жорстокого поводження з онуком, нагадаємо, поліція розпочала кримінальне провадження щодо жительки Кременецького району, повідомили у поліції Тернопільщини.
— Підставою для порушення кримінального провадження стало відео, на якому бабуся – жителька села Горинка, 1966 року народження, жорстоко поводиться з одним зі своїх онуків — завдає йому тілесні ушкодження та катує, — повідомив речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. 

Поліцейські з’ясували, що подія відбувалася у вересні 2022 року, а відео на мобільний телефон зняла інша малолітня онука. 

— Зі слів потерпілого хлопчика, бабуся неодноразово вчиняє насильство відносно нього, — повідомили у поліції. — У той день вона жорстоко з ним поводилася через те, що він не хотів виконувати її вказівки та допомагати у господарстві. 

Відомості за даним фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 127 Кримінального кодексу – катування.

— Служба у справах дітей Кременецької міської ради прийняла рішення про вилучення дітей з даної сім’ї, — повідомив Сергій Крета. — Їх поміщено до центру соціальної реабілітації. Мати дітей, котра виховує їх одна, ще має можливість повернути їх, якщо подбає про їхню безпеку.

«Жінка влаштувала беззахисній дитині справжню катівню: наносила малечі тілесні ушкодження руками, «виховувала» кропивою та палкою, — написав на власній сторінці у Фейсбук очільник поліції Тернопільщини. — Як виявилося, баба-тиран неодноразово вчиняла насильство над малолітніми дітьми». 

 

Мовчала, бо боялась

— Діти дуже хочуть додому. Нині (21 лютого — прим. авт.) я була в старших, вони дуже плачуть, — голос Тетяни Богданевич тремтить. — Настуня, якій рік і місяць, вже п’ять днів не їсть. Її має днями забрати її хресна мама. Старші — 10-річна Богданка, 8-річний Максимко і шестирічний Володя зараз у реабілітаційному центрі на Тернопільщині. Я благаю вас, допоможіть  повернути дітей, я хороша мама… 

Жінка, стримуючи сльози, розповіла «20 хвилин», що й сама все життя потерпала через свою матір. 

— Чого мовчала? Бо боялась. — каже Тетяна. — Я не мала куди дітись, не було куди піти. Біологічні батьки моїх дітей не допомагають і не беруть участі у їхньому житті. Я не хочу про них говорити. 

Жінка щиро дякує односельцям, які стали на її захист і підтримують у дуже важкий для неї час. А зробили люди вже чимало — знайшли житло, за два дні навели там лад і зараз збирають кошти, аби викупити будинок, куди може перейти разом із дітьми Тетяна. А також підтримують її у всіх інстанціях і службах. На суд, розповіли , теж готові йти. 

— Збір на щасливе дитинство, люди, будь ласка, не обійдіть увагою це прохання! — написала на власній сторінці у Фейсбук жителька Горинки Алла Дякіна. — У скрутному становищі опинилась молода мама чотирьох дітей. 

 

У селі збирають гроші на будинок

Важкий час для України, важко всім, бо війна. Але працівники Горинської школи волонтерять, постійно допомагають нашим захисникам. А тепер долучились до допомоги односельцям, адже вирішується доля чотирьох маленьких діток, каже керівниця благодійного фонду «Світ дітей» Ірина Олексюк. 

— Забрали у матері-одиначки Тетяни Богданевич дітей, — каже Ірина Олексюк. — Як мама, — вона піклується про своїх діток, малюки завжди нагодовані, мають все необхідне, постійно відвідують навчальний та дошкільний заклад, але в них дуже важкі житлові умови. Все село стало на захист! 

На виплату знайшли хату. І дуже просять допомогти зібрати кошти для проплати господарства.  

— Ми віримо, що і наше правосуддя стане на захист сім'ї 30-річної Тетяни Богданевич. Люди — велика сила! Не стіймо осторонь чужої біди, — звертається до небайдужих Ірина Олексюк. — Потрібні 7 000 доларів та кошти на матеріали, переоформлення хати, підключення світла, газу.

Жінка вже відкрила два рахунки на своє ім’я, реквізити ми подамо у довідці наприкінці тексту. Пані Ірина обіцяє відзвітувати за кожну копійку і після збору необхідної суми закрити рахунки. Односельці їй вірять, адже це шанована у селі людина і відома волонтерка.  

Пані Ірина розповіла, що коли діток відібрали у матері, то хресні батьки малюків, і школа, і сімейний лікар підняли на ноги все село. Пригадують, як недавно мама прийшла і віддала волонтерам для захисників 1,5 тис. грн, аби теж допомогти армії і військовим. 

— Шкода мами і шкода дітей, — продовжує пані Ірина. — Люди у селі згуртувались, позвозили все, що можна, аби бодай чимось допомогти Тані. Якби вона була б поганою матір’ю, люди кинулись би їй на допомогу? Ні! Ми вже поставили пральну машину-автомат, холодильник, поміняли лічильник.   

Раніше Тетяна пробувала заробити, їздила на роботу до Києва, але там не склалось, і жінка повернулась додому. 

 

Що кажуть про бабусю?

Староста с. Горинка Василь Бойко каже, що про бабусю до цього випадку ніхто поганого не говорив, родина жила тихо-мирно, не чули про скандали чи побої навіть найближчі сусіди. 

— От так вийшло — ніхто не знав, — каже Василь Бойко. — Хоча до них час від часу навідувались, сім’я багатодітна, жили незаможно. Мама має офіційно статус матері-одиначки. Про татів дітей нічого не знаємо. Щоб про дітей, що вони не доглянуті чи голодні — ніколи такого не було. 

Бабусі дітей — 66 років, вона пенсіонерка, звуть її Н., ніде не працює, каже староста. Мама теж зараз не працює, у декреті із молодшою донькою. Допомагала сестра Тетяни Юлія, коли їздила час від часу на роботу до Польщі.
— Виходить, від баби зло йде. Ніхто не міг то відео додивитись до кінця, — каже Василь Бойко. — Всі шоковані. Жили поруч із людиною скільки років — а тут на тобі.   

Хату, яку село взяло на виплату, аби оселити там Тетяну з дітьми, продавали. Умови там гарні, до тієї, де діти жили раніше — не порівняти, каже староста. Там є газ, вода, літня кухня на дворі з двох кімнат, є плитка, і в хаті кахельна грубка. Треба тільки заплатити і переоформити. Там вже все прибрано і готове для того, аби поселити маму з дітьми. 

Рішення про відібрання дітей приймає орган опіки на підставі рішення комісії у справах захисту дітей, каже начальник Служби у справах дітей ОВА Ростислав Дрозд. 

— У випадках, коли є насильство над дітьми, проводимо оцінку рівня безпеки і приймаємо рішення, — каже Ростислав Дрозд. — Дітей вилучають. Якщо так як зараз, ситуація сталась раніше, але були факти насильства, обстежують умови проживання, розглядають, куди влаштувати дітей і приймають рішення щодо цього. 

У цій громаді є патронатна сім’я, але в ній зараз є максимальна кількість дітей. Тому і цю малечу поки не можуть передати патронатним вихователям. Тому прилаштували до реабілітаційного центру старший діток, а молодшу — до Будинку дитини. Коли інші діти з патронатної сім’ї вибудуть, діток Тетяни зможуть прилаштувати туди. 

 

І донька — жертва насилля

Начальник Служби у справах дітей Кременецької громади пояснила, чому малюків вилучили із сім’ї.  

— У нас є порозуміння із односельцями, але в пріоритеті у нас діти, і ми бажаємо, аби вони були в безпеці, — каже Галина Мельник. — У цій справі порушене кримінальне провадження. Пишуть багато коментарів, мовляв, насилля було з боку бабусі, а діток забрали у матері. Але однією з підстав вилучення було те, що відео старша донька знімала у вересні 2022 року. А про це стало відомо у лютому 2024-го. Мама про це знала. То чому тоді не забила на сполох, наражаючи своїх дітей на небезпеку? 

«Багатодітна мама й сама була жертвою насильства від своєї матері – бабуся і свою дочку била, — каже очільниця Служби. У тій родині панувало насильство як метод виховання, — так казала бабуся». 

— Але ми вважаємо, що це невиконання матір’ю батьківських обов’язків, — каже Галина Мельник. — Діти зазнавали насильства, а їхня матір не повідомила ні  правоохоронців, ні інших жителів села, не захистила дітей.
У вересні 2022 року (коли одна з доньок Тетяни зняла відео, на якому бабуся б’є братика — прим. авт.) мама дітей перебувала поза межами села, була в Києві. Якби в той час відео потрапило, куди слід, може й раніше припинили би дії бабусі. А так матір знала і не захистила своїх дітей – така наша позиція. Тому ми змушені були, з метою  захисту життя і здоров’я діток, вилучити їх. 

«Тетяна теж жертва, — каже очільниця Служби у справах дітей. — Ми вже знаємо, що та ж бабуся часто погрожувала доньці, що в неї дітей відберуть, а її саму позбавлять батьківських прав. Тому і мовчала». 

 

Діти травмовані фізично і морально

— Троє старших перебувають в центрі соціально-психологічної реабілітації дитини ОВА, там вони проходять реабілітацію, з ними займаються психологи, — каже Галина Мельник. — Діти травмовані не лише фізично, а й морально. Посудіть самі: дитина в 9 років знімає відео, як б’ють її брата, кидає все матері, а та промовчала і терпіла далі. 

Наразі орган опіки і піклування Кременецької міськради ухвалив рішення про негайне відібрання дітей, адже є реальна загроза, і про скерування справи до суду, каже начальниця служби дітей.  

— Далі ми направляємо всі матеріали із доказами до суду, — каже Галина Мельник. — І все вирішують там. Вислухають всі сторони: і маму, і односельців, і вчителів, і всіх дотичних до справи людей. Те, що ми надали можливість матері повернути дітей і надалі їх виховувати, підтверджується нашим рішенням, що не подавали документів на позбавлення її батьківських прав. 

Якщо суд не задовольнить заяву Служби, дітей повернуть матері. Якщо задовольнить — малюків заберуть, а за рік, якщо ситуація виправиться, справу знову переглядатимуть, пояснили у Службі у справах дітей. 

— Але зараз Служба у справах дітей прийняти інакше рішення, коли є кримінальне провадження про катування, не могла, — запевняє Галина Мельник. — В іншому випадку, це була би бездіяльність з боку нашої служби. 

Родина Тетяни не перебувала на обліку Служби, не було жодних звернень від місцевих жителів, ні від педколективу, ні з дитячого садочку. Всі кажуть, мама і діти ідеальні, мати належно виконувала батьківські обов’язки, кажуть у Службі. 

— Мама давала пояснення, що в січні 2024 року було побиття — бабуся  палицею била і її, і дітей, — каже Галина Мельник. — Якби відео не побачили би, це могло тривати ще довго. І хто зна, які наслідки були б. 

Тетяна, як багатодітна мати і мати-одиначка, отримували соціальну допомогу на дітей. А це близько 20 тис. грн щомісяця, кажуть у Службі. До 25 лютого бабуся не може бачитись із внуками — такий є припис.  


 

Юридична довідка

Стаття 127. Катування

1. Катування, тобто будь-яке умисне діяння, спрямоване на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинене з метою примусити її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати інформацію чи зізнання, або з метою покарати її чи іншу особу за дії, вчинені нею або іншою особою чи у вчиненні яких вона або інша особа підозрюється, або з метою залякування її або інших осіб, — карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

 

Довідка

Волонтери та односельці просять долучитись до збору коштів на житло для Тетяни та її чотирьох дітей:

карта Монобанку: 4441 1111 4660 5294, Олексюк Ірина Василівна. 

https://send.monobank.ua/jar/8DGcMg24nZ

ПриватБанк: 4149 6090 5113 5798, Олексюк Ірина Василівна. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач31

    Фактично побиття онука було у вересні 2022 р донька мамі переслала відео Мама не зреагувала Слідуюче побиття бабусею онуків та дочки було у січні 2024р і тоді напевно звернулися за допомогою Але за дітей по закону відповідає мати Служби діють згідно закону Долю матері та дітей вирішуватимуть у суді Але односельцям при залишенні дітей у матері потрібно моніторити цю сім’ю збагатьох міркувань Діти повинні бути захищені
  • Юрій Самуляк

    Дійсно, якщо мама така ледве не ідеальна то чому не приймала міри ? По роках виходить що вона в Києві нагуляла четверту дитину ! Цікаво, скільки біологічних батьків у цих дітей ??? Якщо чотири то про що це свідчить? Та й навіть два чи три.... Гуляща курва вона ( пробачте за міцне українське слово ).

    Дітей безумовно шкода. А дорослих зовсім ні!

keyboard_arrow_up