Усі націлені на престижність, бо не знають реалій ринку праці

Усі націлені на престижність, бо не знають реалій ринку праці
Невміння себе спрезентувати та невмотивовані амбіції – основні причини, які заважають українцям сьогодні знайти роботу.

Втім, існуючий ринок праці проблем лише додає. Адже він сам – далеко не ідеальний. Перекоси є як щодо бажаних і реальних вакансій, так і щодо якості наявних робочих місць. Про це йшлося 16 жовтня 2013 р. під час "круглого столу" на тему: "На що вчать, а хто потрібен на ринку праці?". Причини такої ситуації, на думку наших експертів, варто шукати на всіх рівнях - від прогалин у вихованні в родині до бездіяльності щодо формування ринку праці на державному рівні. Принаймні кількість фахівців, необхідних для бюджетної сфери держава мала б чітко знати, а відтак впливати на кількість місць для таких фахівців у вузах тощо.

Недопрацьовує і школа, адже належної профорієнтаційної роботи в середній освіті немає. Більше того, часто в Україні навіть людина, яка отримує диплом, не знає, що з ним робити далі. Чи здивує тоді вас цифра, що 90% українців НЕ люблять або не задоволені своєю роботою? А саме такі дані отримало під час опитування солідне міжнародне агентство.

Відео дня
> Галина ПРИСТУПА (31 р.), нач. відділу довідково-інформаційної роботи з населенням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості:

- Проблема не відповідності обраної професії бажаній бере свій початок ще зі шкільної лави. Адже учням бракує інформативної допомоги у плані профорієнтації. Дитина здобуває загальну освіту. Свої таланти вона переважно проявляє, беручи участь у секціях, працюючи в гуртках. Але вдосконалюватися саме в цьому напрямку батьки не підштовхують. Хоча, можливо, це спростило б згодом вибір професії. Дорослі і діти націлені на престижність – юрист, медик, учитель, продюсер, менеджер тощо. Хоча молодь часто навіть уявлення не має, що люди з таким фахом роблять. Якщо ж відбувається справжня профорієнтація - розкриття особистісного таланту, тоді помилок і невдоволення немає.

Нагадаю приказку – "Що посієш, те і пожнеш". Але хорошого урожаю не буде, якщо ви буде забувати ті пагони постійно підживлювати, підливати. У дитини є задатки, але її треба підштовхувати, аби вона чогось здобула.

Найбільша проблема молодих фахівців - відсутність презентаційних навиків. Випускник вузів не вміє себе презентувати, тобто не може пояснити роботодавцеві, чим саме він може бути корисним. Молоді люди не бачать своїх переваг, позитивів, а відтак - не вміють на них наголосити. Втім, вони часто здатні викладатися на 100% за нижчу зарплату, ніж у працівника із 20-річним стажем. Крім того, готові навчатися.  

Олександра ОСТРОВСЬКА (50 р.), пер. заст. директора облцентру зайнятості:

- Цифра – 90%, яка свідчить про кількість незадоволених своєю роботою людей в Україні, для мене є навіть страшною. Звісно, зумовлена вона і економічною ситуацією, і суспільними негараздами.

Ринок праці на Тернопіллі не є якимось особливим. Ми належимо до труднадлишкових регіонів, адже переважає сільськогосподарське виробництво. У нас і на Івано-Франківщині рівень зайнятості є найнижчим в Україні. Трохи кращі показники на Рівненщині, Житомирщині. Втім, є тенденція до зниження цього показника.

Основна проблема – мала кількість робочих місць, тобто вакансій, які ми отримуємо від роботодавців. З іншого боку, турбує якість пропонованих вакансій. Звісно, кожен, хто шукає роботу, насамперед сьогодні дивиться на розмір зарплати. Пропозиції наразі рідко тішать…

Варто згадати і про дисбаланс на ринку праці: попит – один, пропозиція – інша. Тобто шукають роботу переважно люди із дипломами про вищу освіту, а роботодавці здебільшого просять знайти для них працівників робітних професій.

Наступний момент – не надто високий рівень мобільності населення Західної України. Напевно, причина у нашому менталітеті – ми прив’язані до свого місця проживання, особливо, якщо є родина.

Важливий чинник – міграція. У кожного – свої мотиви, які спонукають їхати за кордон. Хтось хоче заробити на квартиру/дім, але більшість піддається іншій моді – заробити на навчання своєї дитини. Адже є низка професій, які вважають престижними.  

До речі

Професії майбутнього: Топ-5 перспективних напрямків

Отримувати спеціальність треба обов'язково в тій сфері, де у тебе є найбільші здібності чи в сфері своїх основних інтересів (якими екстравагантними вони б не були). Але бувають випадки, коли навіть до 20 років визначити свої нахили складно або людина настільки здібна, що у неї все виходить і багато напрямків їй до душі. Тож WorkNew.info представило рейтинг перспективних професій на 2017-2025 роки.

1. Сфера IT. До даної сфери належать програмісти будь-яких мов програмування, Web-дизайнери, новомодний напрямок SEO-оптимізаторів, фахівці із розробки та дизайну ігор та візуальних програм розважального напрямку для мобільних пристроїв, а також інші працівники цієї індустрії. Для молодих людей, які мають аналітичний склад розуму в сьогоднішньому світі перспективнішої спеціальності не знайти. Але не варто впадати в крайнощі. Якщо вам цей напрямок не цікавий, то не варто йти вчитися на комп'ютерні спеціальності, навіть враховуючи їх перспективність і високі зарплати.

2. Інженери (будівельники, проектувальники, фахівці з телекомунікації та зв'язку і т. ін.). У найближчі роки останні, що залишилися з радянських часів, фахівці підуть на пенсію, а молодших в Україні дуже мало, оскільки за роки незалежності майже всі випускники технічних спеціальностей йшли в торгівлю, виїжджали за кордон або в кращому випадку, наприклад, ремонтували техніку. Але попит є попит, бо скоро нікому буде проектувати нові будинки, системи каналізації, вентиляції та електрифікації.

3. Менеджери з продажу, торгові агенти та навіть висококласні продавці-консультанти. Для того, щоб отримати посаду менеджера з продажу краще закінчити навчання на спеціальності менеджмент або економіка. Втім вузівська освіта - не головне. Визначальними для успіху будуть ваші комунікабельність, активність і вроджене вміння продавати.

4. Інтернет-реклама і Інтернет-маркетинг (у тому числі й робота в соцмережах). У цій сфері обов'язково вимагають досвід роботи. Щоб потрапити в цю "касту" і активно в ній розвиватися краще отримати спеціальність маркетолога.

5. Консалтинг різних напрямків бізнесу. Із часом у нас, як раніше в усьому світі, бізнес буде наближатися до міжнародних стандартів, прийнятих в діловому світі. Тому на бізнес-консультантів, які все про це знають, попит буде тільки зростати. Однак такі посади вимагають серйозного досвіду роботи! Щоб претендувати на таку роботу найкращими варіантами будуть дипломи маркетолога, економіста, аналітика, навіть фахівця з персоналу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Я досі не розумію, навіщо було отримувати дипломи тим, хто сьогодні торгує на ринку...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up