Уже відомо, як з 1 вересня навчатимуться діти в школах, вишах, профтехах та позашкільних закладах

Уже відомо, як з 1 вересня навчатимуться діти в школах, вишах, профтехах та позашкільних закладах

Маски на заняттях - необов'язково, контроль за станом здоров'я, заборона "шведського столу" в їдальнях - затвердили рекомендації закладам освіти для роботи з 1 вересня.

 

Із 1 вересня до закладів освіти допускатимуть лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати. Педагоги опитуватимуть учнів/студентів щодо їхнього самопочуття і зможуть проводити уроки на відкритому повітрі. Правила навчання з 1 вересня опублікували на сайті МОН.

Відповідні рекомендації щодо організації освітнього процесу сьогодні, 30 липня 2020 року, затвердив Заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. 

Тимчасові рекомендації розроблено для закладів позашкілля, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.

Відео дня

Вхід до закладу освіти буде можливий лише у захисній масці або респіраторі. У період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб – крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

На заняттях захисні маски або респіратори можна не використовувати. Водночас під час пересування приміщеннями закладу носіння масок є обов’язковим. 

Перед заняттями педагоги опитуватимуть учнів/студентів щодо їхнього самопочуття. Тих, у кого буде виявлено симптоми гострих респіраторних захворювань, оперативно направлятимуть до медпрацівника для огляду. 

Персоналу проводитимуть обов’язкову термометрію і не допускатимуть до закладу з температурою понад 37,20 С. Водночас для учнів та студентів температурний скринінг не буде обов’язковим. 

Закладам також рекомендовано адаптувати освітній процес. Зокрема, проводити заняття просто неба за можливості, передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях. У закладі також необхідно буде запобігати утворенню скупчень учнів/студентів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами і аудиторіями.

На період карантину заклади повинні забезпечити наступні умови безпеки:

  • місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень,
  • збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери,
  • підготовлені санітарні  кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук,
  • плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю,
  • обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту,
  • розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами,
  • провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття,
  • очищення і дезінфекція поверхонь – дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо – після проведення занять у кінці робочого дня.

Рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Так, у період карантину не дозволяється харчування за типом “шведського столу” та з самообслуговуванням. Заклад також повинен мати графік харчування учнів/студентів. Відстань між столами має бути не менш як 1,5 м, а за одним столом має бути не більш ніж 4-х осіб.

Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках. Працівники, які видають страви або здійснюють розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.

Керівники закладів також мають забезпечити проведення роз’яснень та інструктажів для персоналу та здобувачів щодо того, як запобігти зараженню та поширенню коронавірусу, як реагувати на симптоми COVID-19, як правильно використовувати і утилізовувати маски/респіратори, рукавички. Крім того, закладам рекомендовано розробити алгоритми дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з випадками COVID-19 у закладі.

Також встановлено рекомендації щодо перевезення дітей та працівників закладу в шкільному транспорті. Перевізнику необхідно забезпечити водіїв масками/респіраторами та антисептиками для рук, щоденно контролювати їхній стан здоров’я та не допускати до роботи працівників з ознаками гострої респіраторної хвороби і температурою вище 37,20 С.

Салон транспорту необхідно дезінфікувати до початку та в кінці робочої зміні. Вхід до салону автотранспорту здійснюється за наявності захисної маски/респіратора. Кількість пасажирів має бути у межах кількості місць для сидіння.

Нагадаємо, загальнонаціональний карантин, встановлений через пандемію COVID-19, продовжили до 31 серпня 2020 року. З 1 серпня залежно від епідемічної ситуації в кожному з регіонів встановлюватиметься один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки – “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”.

Зокрема, на території регіонів із “помаранчевим” рівнем небезпеки заборонено відвідувати заклади освіти здобувачами у групах більш ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

На території регіонів із “червоним” рівнем небезпеки здобувачам освіти заборонено відвідувати заклади освіти.

На території регіонів, з “помаранчевим” та “червоним” рівнем епідемічної небезпеки органи державної влади та місцевого самоврядування можуть застосовувати додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи в межах компетенції.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:45 Ще 100 FPV дронів поїхали на фронт з Тернополя - Сергій Надал (пресслужба міської ради) 17:33 Аферисти запропонували тернополянину «встановити захист банківської картки від шахраїв» 16:38 Усі послуги в шкірвендиспансері – лише за гроші. Заклад реформують: деталі дізналися «20 хвилин» 16:25 У медзакладі Тернополя призупиняють проєкт безкоштовної діагностики 55-70-річних Від читача 16:46 Антрацит фільтрант 15:40 Як виглядає оновлена зупинка на проспекті Бандери? photo_camera 15:00 Колишнього працівника ТЦК підозрюють у виготовленні фальшивих документів для виїзду чоловіків за кордон 14:30 На ринку у Тернополі вже продають полуницю: дивіться, які ціни на фрукти та овочі photo_camera 14:00 Ситуація на польському кордоні — де найбільше вантажівок у черзі та чи пропускають легківки й автобуси 13:30 Де і як дізнатися інформацію про себе, яка зберігається в електронній системі охорони здоров'я 12:28 Програми для домашніх тиранів невдовзі запровадять у Тернопільській та Кременецькій громадах 11:20 «Посадили безневинну людину», — постраждалий став на захист швагра, якого звинуватили у замаху на його вбивство 11:09 Смертельна аварія на автодорозі «Тернопіль–Львів» — у поліції повідомили обставини ДТП photo_camera 10:25 27 лютого лататимуть ями на чотирьох вулицях Тернополя 10:06 На Острозького обірвані електродроти впали на Tesla 09:30 Підвищення пенсій та нові правила щодо виплат для ВПО — що зміниться з 1 березня 08:59 28 лютого на кількох вулицях Тернополя цілий день не буде води 22:03 Тернополянка виборола дві золоті медалі та стала чемпіонкою світу на змаганнях у Франції photo_camera 21:03 Хотіла заробити на інвестиціях і втратила заощадження: у поліції попередили про схему шахраїв 20:01 12 мільйонів хочуть витратити на відкриття нового садка у Тернополі. «20 хвилин» побували на місці будови
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up