В Херсоні – впав, Ужгороді – похилився. А що з флагштоком за 5 млн у Тернополі та інших містах? (ФОТО)

В Херсоні – впав, Ужгороді – похилився. А що з флагштоком за 5 млн у Тернополі та інших містах? (ФОТО)
  • До Дня Незалежності України президент дав доручення: у кожній області встановити флагшток. Однак все пішло не так добре, як гадалося. У Херсоні флагшток за 8 млн рухнув, а в Ужгороді – похилився.
  • Ми дізналися, у якому стані стяготримач Тернополя та чому в негоду його чути на увесь парк. Хто та скільки заплатив в інших містах? Про це в нашому матеріалі.

 

У Тернополі флагшток вирішили встановити на центральній алеї парку «Топільче». Там, де колись була клумба тепер бруківка та постамент, на якому стоїть стяготримач.

Відкрили на День Прапора 

Урочисто відкрили найбільший прапор на День Державного Прапору, 23 серпня. 

Відео дня

Конструкція складається з кількох елементів, тобто сам тримач не суцільний. Всередині конструкція порожня. Сама вона ребриста – таке роблять для міцності конструкції.

Висота – 50 метрів. Діаметр в основі – 1,2 метра.

Ось як відбувалась урочиста церемонія:

«Гримить» під час негоди

Як розповіли тернополяни – під час сильних поривів вітру новий флагшток «гримить».

– Гуляв парком ввечері, було вітряно, – розповідає тернополянин Сергій. – Гуркіт було чути з іншої сторони алеї. Спершу думав, що він ламається або гнеться. Але ні – це тримач для прапору бився від вітру об флагшток. Він порожній всередині, як бочка. І звук такий самий, ніби залізякою бочку бити.

Ми побували біля флагштоку під час вітряної погоди. Дійсно, гучні удари розносяться по парку. Однак добре, що обійшлось без інцидентів, як в Херсоні чи Ужгороді. Але чи на довго? Покаже час…

Хто платив та будував

Багато тернополян обурились, коли дізналися, скільки «відвалили» за конструкцію. Вартувало облаштування 4,8 млн. гривень. Чимало людей в соцмережах пропонували, на що б було краще витратити ці гроші. Пропонували відремонтувати сходи в парк, відремонтувати тротуари або зробити щось корисне для – зони відпочинку, дитячі та спортивні майданчики.

Однак грошей не витрачали ні з місцевого, ні з обласного, ні з державного бюджету. Чиновники запевнили – будували флагшток меценати за власні кошти, а не за гроші платників податків.

Як запевнив керівник благодійного фонду «Розвиток Тернопілля» Роман Руснак, нічого підозрілого в цьому немає – вони роблять добру для міста справу. Тендер не проводили, оскільки для будівництва не залучались бюджетні кошти – пояснив директор.  

– Фонд «Розвиток Тернопілля» ініціював встановлення у Тернополі 50-метрового національного прапора до 30-річчя Незалежності України. Таку ідею вже реалізують у кількох обласних центрах країни. Фонд запропонував встановити національний стяг у Тернополі. Ми звернулися до Тернопільської міської ради щодо надання дозволу на встановлення прапора у парку «Топільче», – каже він.

Витратили на прапор чималі кошти – 4 877 994 гривень. Як запевнив директор – гроші меценатів, які підтримали проєкт. Однак імен у фонді не називають. Директор запевнив – якщо меценати захочуть, їх імена стануть відомі.  

– Реалізація проєкту за кошти меценатів, – каже Роман Руснак. – Прізвища меценатів, які долучилися до реалізації, ми озвучимо, але звичайно тільки після того, якщо вони дадуть на це згоду.

До слова, Тернопіль – не єдине місто, де стяготримач будували за кошти меценатів та грантів, а не платників податків. Так само вчинили в Сумській, Одеській та Херсонській областях, де флагшток не вистояв.

Падають та гнуться

Найбільше резонансу викликав саме флагшток з Херсону, який рухнув. На щастя, ніхто не постраждав. Як повідомили в обласній адміністрації Херсону – кошти підрядник не отримає, бо флагшток не вистояв.

Впала 70–ти метрова конструкція на автівку, яка стояла поруч. Як стало відомо згодом – це Лексус чиновника ХОДА, який керував встановленням флагштоку. У соціальних мережах цей курйоз з машиною чиновника неабияк обговорюють. Багато хто жартує, що це карма за неякісну роботу.

В Ужгороді флагшток коштував 6,3 млн гривень. Він висотою 30 метрів. Кошти, як розповідає журналістам мер Богдан Андреєв, з міського та обласного бюджету. Однак після інциденту в Херсоні, стало відомо – стяготримач в Ужгороді трохи нахилився. Чи вистоїть він?  

В інших містах поки все спокійно. Готуються до відкриття. Так виглядає 50–ти метровий флагшток за 1,8 млн гривень у Вінниці. Раніше у ЗМІ були повідомлення про те, що на його встановлення витратять 15 млн гривень, однак цю інформацію згодом спростували.

У Хмельницькому 50–ти метровий стяготримач коштував близько 4,6 млн гривень. Його встановили в дендропарку. За ці гроші збудували флагшток, поклали тротуарну плитку, встановили лавки та урни для сміття.

У Полтаві флагшток має різнокольорову підсвітку. Там вже підняли стяг. Він висотою 50 метрів. Вартість конструкції оцінили у 2,2 млн грн. Ось як виглядає він вночі:

А це флагшток у Сумах – теж 50–ти метровий. Його встановили за кошти меценатів. Однак місцеві порівнюють його з «10–ти тонною трубою».

 У Миколаєві флагшток один з найвищих – 72 метри. На нього витратили близько 14 млн. гривень – повідомляють місцеві ЗМІ. Однак люди обурені. Миколаївські ЗМІ розповіли, на чому заощадили, щоб виділити з міського бюджету 5 млн гривень. 1,6 млн зняли з капітального ремонту дитячого майданчика, 1,4 млн – з ремонтів тротуарів та 2 млн – з капітального ремонту скверу «Дикий сад».

За оцінкою експертної організація StateWatch, флагштоки Україні обійдуться в 170 млн гривень з місцевих, обласних та держбюджету.

А що ви про це думаєте? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ірина Далека

    цікаво скільки ж вартував рекордний у м. Кременець?!
  • Igor Xot

    Просто ще вітру не було, тай стоїть...
  • Леся Дубова

    Сумно... сумно,аж за край...
  • Vitaliy Fagunyk

    Так коли ж все таки закінчиться епоха бідності,яку нам так обіцяли?
    А то в країні майже найвищі ціни на все серед країн ЄС,а зарплата найнижча...Пенсія-взагалі без коментарів

keyboard_arrow_up