«В інтересах всіх - ізолювати цей місцевий Ухань». Чим насправді "забезпечені" у монастириській лікарні?

«В інтересах всіх - ізолювати цей місцевий Ухань». Чим насправді "забезпечені" у монастириській лікарні?
  • Більшість працівників райлікарні – контактували з хворою на коронавірус медсестрою, яка зараз перебуває у реанімації цього закладу. У сімох медиків вже підтвердили наявність коронавірусу.
  • "З того вийдемо, там пошиємо, знайдемо, придбаємо. Дайте ліки!!! Це справді для нас SOS і терміново", - просить активістка Світлана Безділь.  
  • Завдяки людям за добу зібрали близько 6 тисяч доларів і 256 тис грн. на рахунок лікарні. 

На Монастирищинні - потужний спалах коронавірусу, кількість хворих зростає щодня, причому суттєво. Станом на 10 год. 26 березня на Тернопільщині загалом підтверджено 15 випадків COVID-19:
- 1- житель міста Заліщики. Чоловікові - 57 років. Знаходиться в Тернопільській лікарні швидкої допомоги
- 1 -житель міста Тернополя. Чоловікові 55 років. Він звернувся до сімейного лікаря і перебуває на самоізоляції.
- 1 - житель Золотого Потоку Бучацького району – медик Монастириської лікарні.
- 11 - жителів Монастириського району, з них частина – медики.
- 1 чоловік помер - житель села Ковалівка Монастириського району. Чоловікові було 68 років.
У районній лікарні попри твердження нового очільника ОДА Володимира Труша, що медичний заклад всім забезпечений і готовий до надання меддопомоги хворим на коронавірус, нестача як елементарних засобів захисту, апаратів ШВЛ, так і ліків.

Більшість сімейних лікарів – на самоізоляції. Більшість працівників райлікарні – контактували з хворою на коронавірус медсестрою, яка зараз перебуває у реанімації райлікарні. У сімох медиків вже підтвердили наявність коронавірусу.

«20 хвилин» розбирались, що є в Монастириській лікарні, а чого немає. Та зібрали інформацію щодо всіх районів області.

Відео дня

Щодо Монастириської – там активно включились волонтери та всі місцеві мешканці. За добу вдалось зібрати 256 тис грн. на рахунок лікарні. Ще близько 6 тисяч доларів США – мешканці та ті земляки, які перебувають зараз за кордоном. Про це повідомила телефоном активістка Світлана Безділь.

 

Знайдемо, пошиємо, зберемо. Дайте ліки!

  • Кошти зібрали всім світом, тканину вже закупили, шиємо костюми одноразові для медиків, - запевнила пані Світлана. - Респіратори пообіцяли допомогти придбати.  Лікарі кажуть, щось виділили з Тернополя. Що саме – не можу точно сказати. На мою думку, якби так було, не писали б лікарі в місцевих групах, аби їм бодай кілька пар печаток принесли.

Потрібні кисневі препарати та інші ліки. Адже підприємці і заробітчани сидять вдома. Цілі родини зараз живуть за пенсії старших родичів або за мінімальну зарплату працівників держустанов. Не дай Бог хвороби, люди навіть не зможуть купити елементарний набір ліків.

  • Страшно уявити, як хтось захворіє, а родині дадуть список ліків, - каже пані Світлана. – Самі знаєте, що таке день в реанімації. Так, у нас таке сталось. В інтересах влади і всіх навколо - ізолювати цей місцевий Ухань, але дайте все необхідне! Противірусні препарати, крапельниці, дайте хоч в мінімальній кількості, бо більшість просто не зможе заплатити.

Усі місцеві волонтери включились активно, працюють часом і в цілодобовому режимі. А мер, нарікають місцеві, не скликає сесію попри прагнення депутатів. А це зараз необхідне, щоб виділити додаткові кошти на боротьбу з небезпечним вірусом.

Волонтерка розповіла, що вчора спілкувалась з однією з лікарок. Та плаче майже весь час. І поділилась, що дзвонила до дитини, а та їй видала: "Їдь на роботу і не повертайся, бо ти мене заразиш".

Страшно припустити, що коїться в інших

  • У медиків деяких істерика, бо, кажуть, їх кинули в пекло, - поділилась пані Світлана. – Високі чини бояться щось казати на камеру, аби не отримати на горіхи від обласної влади. А місцеві були шоковані, коли довідались від очільника ОДА, що наша лікарня, виявляється, найзабезпеченіша в області. Але тоді страшно навіть припустити, що коїться в інших!

«З того вийдемо, там пошиємо, знайдемо, придбаємо. Дайте ліки!!! Це справді для нас SOS і терміново», - підсумувала Світлана Безділь.  

Включився у допомогу і радник міністра МВС Михайло Апостол. За нашою інформацією, саме він допомагає з придбанням ще двох апаратів ШВЛ для Монастириської райлікарні.  

«Що тут додати? – написав він на власній сторінці у Фейсбук. - Хтось підставив нового очільника області, чи він видав уявне за фактичне, сказавши в ефірі, що Монастириська лікарня підготовлена до зустрічі хворих найкраще з усіх районів… Можливо і найкраще. Тоді що робиться в найгіршій? А, може, треба було особисто подивитися?»

Це – службова недбалість. Але з нею розберемось пізніше…

  • Я допомагаю, чим можу – шукаю все необхідне, торгуюсь, звожу з людьми, - зізнався пан Апостол. – У п’ятницю дамо Монастириській інші необхідні речі - костюми лікарські, халати. Цього добра зараз в країні немає, дефіцит і в світі. Але шукаємо…

Михайло Апостол просить всіх залишатись вдома, старатись не стати джерелом та переносником інфекції. Оце буде найбільшою допомогою, переконаний наш земляк, радник міністра МВС.

  • У нас є сотні, тисячі громадських активістів, волонтерів, але включились одиниці. Де решта? – цікавиться пан Апостол. - Треба всім зараз максимум підключитись, чим потужніше – ми можемо серйозно допомогти лікарням. Зі свого боку стараюсь максимально - щось привезти, придбати. Всі шукають те, чого практично немає у світі – світ до цього не був готовий.

Чому про поширення коронавірусу в області знають вже місяць, а не подбали про резерв для лікарень найнеобхіднішого? Немає не те, що зайвого, а й вкрай необхідного халата, маски, рукавичок, костюмів. Це, на думку екс-нардепа, - злочинна халатність місцевої влади.

- Як підвищувати собі зарплати – вони є. А купити маски і щоб був резерв – немає. Мені складно це зрозуміти, - каже Михайло Апостол. – Але з цим розберемось потім. Зараз головне – врятувати людей.

Виділили апаратури на півмільйона. Простим людям – дякуємо!

Стефанія Підгірна, головний лікар Монастириської райлікарні, повідомила про сімох медиків району, в яких підтвердили коронавірус. Це четверо лікарів і троє медпрацівників. Одна медсестра, у якої COVID-19 виявили першою – у реанімації. Наразі вона - у важкому стані, перебуває на апараті концентрату кисню. Решта медиків – на самоізоляції.

  • Ми щиро дякуємо усім людям, волонтерам, які активно підключились. Приходять прості люди, дають стос масок і йдуть. Зі всіх боків дзвонять, приходять, цікавляться, яка потрібна допомога, - каже Стефанія Підгірна. – Дезінфікуючі засоби приносять. Сьогодні о 15.00 маємо отримати медичного обладнання на півмільйона гривень. Зокрема, монітор, відсмоктувач та чимало необхідного. З медпрепаратами клопіт. Мінімальне забезпечення є. Як піде масове поступлення хворих… Скільки чого потрібно – щодня даємо список в область.

Що є у лікарні, а чого бракує

- Наявність усіх засобів захисту – костюми, маски, респіратори?

- На сьогодні всі захищені. Ще до кінця дня привеземо на завтра. Бракує респіраторів. Окуляри, рукавиці, маски є, маємо 15 захисних комбінезонів.

- Чи є експрес-тести, чи всі аналізи відправляють лише у Тернопіль?

- Тестів немає. Всі аналізи відправляємо в Тернопіль.

- Чи є апарати штучної вентиляції легенів, скільки?

- Маємо 1 середнього класу «Драгер Каріна». Використовуємо апарати для наркозу – ще два. Вони гірші.

- Чи є окремі бокси для розміщення хворих з підозрою на коронавірус?

- Немає.

- Чи проходили медики інструктажі та знають, як поводити себе з хворими?

- Проходили. Знають.

- Скільки в районі карет швидкої, як проходять дезінфекцію ті, що виїжджають на виклик до пацієнта з підозрою на коронавірус?

- 4 авто. Обробляє той заклад, куди доправляють пацієнта.

* За інф. Стефанії Підгірної, головного лікаря Монастириської райлікарні

Чого просять волонтери*:

-концентрат кисню,

-швидкі тести на коронавірус,

-распіратори, захисні костюми для медичного персоналу,

-парацетамол,

-озельтамівір, противірусні препарати,

- антібіотики (в уколах),

-вітаміни різних груп,

- натрія хлорид,

- системи, шприци.

*За інф волонтерки Світлани Безділь

Увага!

Якщо хтось має намір чи бажання допомогти Монастириській лікарні рукавицями та іншими засобами, медикаментами, грошима і не маєте можливості доправити до райцентру, з цим допоможуть поліцейські. Контактний телефон: 067 352 14 55, Сергій. 
Головний лікар Тернопільської райлікарні Іван Трач таким чином вже відправив допомогу своїм колегам-землякам до Монастириської.  

Довідка

Збір коштів для засобів індивідуального захисту: р/р UA973366770000026008052554121 КНП «Монастириська ЦРЛ» код ЄДРПОУ 36338715 МФО банку 336677 в АТ КБ «Приватбанк»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Петро Кушнір

    головне не допустити до цих грошей чиновника типу Овчарук,Труш і їм подібних
  • Марія Ониськів

    нафіг нам влада!
  • Леонид Чернец

    Питати треба з безтолкової влади як вони готувались до вірусу  але видно, що ніяк .За що отримуют гроші
  • Любомир В.

    А Надал хропить?ПОКИ ЛЮДИ КОШТИ  ЗБИРАЮТЬ?

keyboard_arrow_up