Партнер рубрики Події

"Звичайна людина не знає, що таке - мати бойову травму": як знімали новий український фільм "Східняк"

"Звичайна людина не знає, що таке - мати  бойову травму": як знімали новий український фільм "Східняк"

Фільм «Східняк» продемонстрували в тернопільському кіно палаці «Злата» 27 серпня. Режисер стрічки Енді Ів (Андрій Іванюк) також був присутній на показі і розповів про ідею стрічки та головних героїв, які, до речі, є прототипами реальних людей.

Фільм «Східняк» є дебютною картиною режисера  Енді Іва, знятий у жанрі роад муві мілітарі. Сюжет фільму базований на реальних подіях під час російсько-української війни.  Режисер воював на Сході України та демобілізувався в 2016-му році. За його словами, у стрічці він спробував втілити всі свої спогади та розповіді його близьких друзів. А прототип одного з головних героїв фільму «Режисера» це і є він сам.

На пресконференцію перед фільмом мав приїхати і один з головних героїв фільму - актор Богдан Бенюк, але, на жаль, через певні обставини він не прибув.

Відео дня

По завершенні фільму люди стоячи та оплесками дякували режисеру за стрічку.

«Фільм не залишає байдужим – це головне»

Енді Ів розповів, що йому особливо цікаво дивитися, як глядачі реагують.

Кадр з фільму "Східняк"

– Я прекрасно сприймаю як позитивні, так і негативні коментарі щодо фільму, – каже режисер. – Але фільм не залишає байдужим – це головне. Мені важливо донести людям, що в нашій країні до сих пір триває активна війна з окупантом, там вмирають люди, калічаться долі.

Енді Ів пояснив, що йому прикро чути, коли по телевізору говорять про ситуацію на Сході країни за останню добу. Часто ведучі кажуть, що загиблих, на щастя, немає, але є поранені та люди з бойовими травмами.

– Звичайні люди не знають, що означає мати поранення чи бойову травму. Людина може залишитися без кінцівок на все життя, а це вже зламана доля, - говорить він.

«Фільму могло і не бути»

Продюсер фільму «Східняк» Володимир Філіппов розповів, що цієї стрічки могло і не бути. А з'явилася вона випадково. Спочатку Володимир Філіппов хотів реалізувати короткометражний фільм Енді Іва, але спочатку вирішив прочитати сценарій. Та режисер випадково переплутав папки  і приніс сценарій «Східняка».

– Я думав, що читаю сценарій короткометражного фільму  і мені сподобалося, але одразу декілька речей мені здалися дивними, занадто розлого все було написано, – посміхаючись додає продюсер.

Також пан Філіппов пояснив, що одразу помітив обізнаність режисера і запитався, чи він не воював на Сході України.

– І Енді Ів розповів, що це його історія, адже він вісім з половиною місяців був «на нулі», тобто на вістрі бойових дій. Це мене зацікавило, і я вирішив, що потрібно показати людям події на Сході від імені людини, яка дійсно там воювала., - каже він.

«Моя мета – показати солдата»

В основі фільму режисер спробував втілити всі свої спогади. Він вів щоденник, у якому записував всі події. Так, реальною є історія в фільмі, коли українські військові цікавилися у головного героя «Бороди», чому в того машина на донецьких номерах, бо хвилювалися, чи часом він її не вкрав.

– Я не хотів розказувати про активні бойові дії, – каже Енді Ів.  – Моя мета – показати живого солдата. Людину, яка нічим не відрізняється від нас. Він переживає, хвилюється, мислить.

«Я насправді закохався в Донбас»

Також Енді Ів пояснив, що своїм фільмом він хотів показати, як зараз виглядає «туристичний» Донбас.

Режисер разом із прототипом «Бороди» Володимиром Марченком, уродженцем Донбасу, під час служби на Сході України об'їздили багато цікавих місць.

– Донбас не закінчується в одному місті. Ми проїхали на машині «Бороди» всю Донеччину. Оскільки я не місцевий, Володимир Марченко мені заново відкрив Донбас.  Він так захопливо розказував про свою малу батьківщину, що я вирішив зняти фільм саме в жанрі роад муві. Я насправді закохався в Донбас, український Донбас.

На жаль, серце «Бороди» Володимира Марченка перестало битися в березні цього року.

А ви бачили фільм «Східняк»? Чи сподобався він вам? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • ВолодяУкраїна!!!

    Щиро вам дякую за цю прекрасну Стрічку яка подарує нам не забутні враження !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up