Партнер рубрики Події

У поліклініці +12, в дитячому відділенні +16: хто «морозить» хворих у Монастириськах

У поліклініці +12, в дитячому відділенні +16: хто «морозить» хворих у Монастириськах
  • Медики рятуються, як можуть. Вмикають обігрівачі, аби оглянути малих пацієнтів. А проводка стара…
  • Ні міський голова Монастириської, ні директор медзакладу слухавки не беруть. А в ОДА запевняють, що опалення… є. То коли батареї стануть теплими?
  • Ми розбиралися у проблемі. Залишаємо матеріал у відкритому доступі, аби більше людей дізналися про проблему.

— Зима близько... І чим далі — тим «краще». Сьогодні (18 жовтня – прим. авт.) в поліклініці вже 12°С. Батареї холодні, а тепло невідомо, коли буде, хоча в нас є котельня на дровах, — говорить монастирський лікар-дерматолог, голова районної профспілкової організації медичних працівників Монастирищини Віталій Тріщук. — У дитячому відділенні сьогодні +16, після запуску котельні.

Опалювальний сезон провалений повністю. А в місцевих школах температура повітря +11 градусів. Хто за це має нести відповідальність, цікавиться медик.  

Пацієнтів оглядають… одягненими

— Я, звичайно, зроблю депутатське звернення з даного питання, але... Коли вже нарешті в 21 столітті в нас наступить цивілізація? Питання риторичне, — підсумував медик.

Відео дня

У хірургії місцевої лікарні теж холодно. Хоча там є власна котельня на дровах. Проте навіть після її запуску у лікарні дуже зимно.

Малих пацієнтів, які звернулись до поліклініки чи лікарні, медики змушені оглядати одягненими. Бо роздягнути дитину, яка занедужала, за таких умов неможливо. Це може загрожувати ще більшим переохолодженням та погіршенням перебігу хвороб. І це ще місцеві медики мовчать про незадовільні умови праці. Адже проблема з опаленням виникла не сьогодні. Минулої п’ятниці, наприклад, температура у лікарських кабінетах була +13. Нині ще позимнішало.

Світлана Безділь, місцева активістка та мама малюка-астматика, каже, що проблема з опаленням дуже серйозна. У її дитини зараз сезон так званого загострення. Тому в поліклініці вони часті гості.

— Я в лікарню часто ходжу, були й нещодавно. Холодно, лікарі всі укутані, намагаються хоч якось обігріти кабінети, — каже Світлана Безділь. — У такі умови приносять немовлят, чимало є й хворих діток. Лікарі роблять все можливо, але зарадити проблемі не можуть.

Обігрівачі вмикають на свій страх і ризик, аби просто не нашкодити малим пацієнтам. Проводка у приміщеннях і лікарні, і поліклініки стара. Будували приміщення давно, а капремонту ніхто не проводив.

На опалення лікарні грошей немає?

— Була стара влада, на її бездіяльність грішили, — каже Світлана Безділь. — Уже нова прийшла, наша, місцева, вже достатньо часу керують. А результату — нуль. Причому на опалення лікарні в них грошей немає, а на власні премії до зарплат є.  У нас є декілька депутатів, які постійно дбають, пишуть запити, вони не забули, чого йшли на вибори. Решта, таке враження, що прийшли отримати землю собі і родичам та дозволи на МАФи…

Ми намагались отримати коментарі директора КНП «Монастирська міська лікарня» Монастириської міськради Віктора Лисика. Від ранку телефонували кілька разів, проте головний медик Монастирищини слухавку так і не взяв.

Обидва номери телефонів міського голови Монастириськ Андрія Старуха «поза зоною». Не реагує мер і на повідомлення у соцмережах, а звертались ми з єдиним питанням: коли увімкнуть опалення в місцевих поліклініці та лікарні і чому цього не зробили досі.

Щойно ми отримаємо коментарі обох посадовців, опублікуємо їх.

Як вдалось нам дізнатись, о 13.00 розпочалась нарада в облдержадміністрації, серед питань — і опалення в медзакладах. Хоча, за попередніми даними, в ОДА запевняли, що опалення у медзакладах Монастириськ увімкнули ще 15 жовтня. 

— У 22 громадах прийнято розпорядчі документи про початок опалювального сезону. Також керівники комунальних установ повинні були підготувати пакет документів, для укладання договорів на отримання газу за оптимальними цінами. До Монастириської лікарнї теплоносій подали 15 жовтня, - запевнила заступник директора департаменту - начальник управління житлово-комунального господарства енергозбереження облдержадміністрації Софія Близнюк.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Наталя Гупало

    Ходите на вибори і обираєте свою повільну смерть. Не може людина панувати над людиною.  А якщо і панує то на зло.
  • Байда Лилия

    Деяким, судячи з смайликів навіть смішно🤔
  • Zinkiv Tania

    Пацієнти прийшли,і пішли а працівникам як бути?

    Байда Лилия reply Zinkiv Tania

    Zinkiv Tania працівники прийшли і пішли, а хворі люди мусять знаходитись цілодобово і не факт, що є гаряча вода, я згадую, як я з пневмонію лежала колись, тоді ніби якось топили, ледь ледь, то збронзами і пневмонію, то саме в таких умовах"можна вилікуватись", незнали, що на себе навдягати
  • Nata Koko

    "Слава" Україні😕

keyboard_arrow_up