В сквері на Текстильній замість багатоповерхівки будують церкву

В сквері на Текстильній замість багатоповерхівки будують церкву

Мешканці кілька років боролися з будівництвом багатоповерхівки в сквері на Текстильній, 2, який згідно з новим Генпланом перестали вважати зеленою зоною. Тепер на цому місці вирішили збудувати храм. Хтось з тернополян називає це перемогою, хтось знищенням зелених зон.

Храм Покладення Ризи Пресвятої Богородиці УГКЦ планують збудувати у сквері поблизу будинку на вул. Текстильна, 2. На місці спорудження встановили та освятили хрест 12 листопада.  

- Молитовне дійство, у якому взяли участь священики міста Тернополя та близько 700 вірних, відбулося у сквері поблизу будинку на вул. Текстильна 2. - повідомили в Тернопільсько-Зборівській єпархії УГКЦ. - Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) Здійснив Чин освячення хреста на місці будівництва храму УГКЦ Покладення Ризи Пресвятої Богородиці у Тернополі, і закликав вірян гуртуватися навколо спільної справи спорудження Божої святині. 

 
Наразі богослужіння планують відправляти у тимчасовій каплиці, яка невдовзі буде збудована. Адмініструватиме будівництвом храму о. Роман Загородний, дотепер сотрудник храму св. Івана Богослова.

Відео дня

Однак не усі тернополяни задоволені будівництвом храму, мовляв це промисловий район, а зелених зон тут і так мало.

Мали збудувати багатоповерхівку 

Земельна ділянка біля гуртожитку за адресою вул. Текстильна, 2 за генеральним планом 2010 року належала до зелених зон спецпризначення і виконувала пило- шумозахисну функцію, оскільки вул. Текстильна відноситься до магістральних.


17 травня 2012 року всупереч Генеральному плану 2010 року а також в супереч  ЗУ «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах» рішенням сесії ТМР дали  дозвіл комунальному підприємству фірмі “Тернопільбудінвестзамовник”  міської ради  на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,11га під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення за адресою вул.Текстильна з наданням в постійне користування.

 Нагадаємо, ця земельна ділянка у 2015 році потрапила в ТОП-8 земельних "оборудок" Тернополя.

Рішенням сесії Тернопільської міської ради  від 26 квітня 2013 року проект землеустрою стосовно цієї земельної ділянки затвердили, земельна ділянка отримала  кадастровий номер і її передали в постійне користування КП «ТЕРНОПІЛЬБУДІНВЕСТЗАМОВНИК».

- Таким чином влада уникла проведення конкурсу на право оренди земельної ділянки, - зазначає юрист Олена Степанова. - А вже 13 вересня 2013 р. конкурсна комісія обрала інвестора для забудови цієї земельної ділянки. І 24 лютого 2014 року, коли Майдан плакав кровавими сльозами, була підписана так звана інвестугода № 8 згідно якої так званий інвестор ТОВ «ЕКСКЛЮЗИВБУД ПЛЮС»  мав збудувати багатоповерховий багатоквартирний будинок з правом реєструвати об"єкти нерухомості за собою та відчужувати їх іншим юридичним та фізичним особам. Місто від цієї оборудки не получало нічого, крім 3% пайового внеску, який сплачують всі забудівники. 

Мешканці Текстильної, 2 обурились таким намірам, тому неодноразово виступали проти цього будівництва.

- Такий супротив, звісно, не сподобався забудовнику, і використовуючи громадську організацію, засновником якої і керівником на то час була Ольга Шахін, на мешканців Текстильної, 2 почався тиск, - продовжує юрист. - Спочатку ТОГО "АСОЦІАЦІЯ ЖИТЕЛІВ ГУРТОЖИТКІВ "ОБЕРІГ" звернулось до суду з вимогою скасувати затвердження перепланування, що потягло за собою на час розгляду справи в суді зупинення процесу приватизації. Після того, як суд все ж таки став на бік мешканців, ТОГО "АСОЦІАЦІЯ ЖИТЕЛІВ ГУРТОЖИТКІВ "ОБЕРІГ" звернулось до суду з позовом щодо скасування рішення виконкому про надання дозволу на приватизацію одній з найактивніших протестувальників Галині Цінкевич. У цьому випадку суд теж став на сторону мешканки. 

Вирішили збудувати церву. Частина тернополян проти

Думки тернополян з приводу будівництва церкви розділились. Хтось проти будь-якої забудови зеленої зони, а хтось називає те, що багатоповерхівку таки не збудують перемогою мешканців.


- Слідкую за черговим протистоянням представників церкви і громади, з приводу намірів побудувати церкву у зеленій зоні на вул. Текстильна,2, - зазначає голова ГО «Екоальянс» Олександр Філь. - З подивом почитав аргументи представника церкви Володимира Брона. Він стверджує що у перше чує, що то є зелена зона, ніби не бачить на власні очі дерева та газони. Поділ громади на відсотки віруючих по парафіям подібний на арифметичний звіт соціолога, а не представника духовенства, який має нести у громаду любов та добро єдності між людьми. Духовенство, забираючи від громади життєвий простір, противників будівництва відразу причисляє до язичників та бачить зневагу до релігійних переконань. Натомість було би краще вибачитись перед людьми за незручності та піти на компроміс: посадити разом дерево миру або створити сквер .

 

- Мешканців поставили перед фактом того, що у них під вікнами буде збудовано культову споруду, - каже Олена Степанова. - А щоб зіштовхнути мешканців Тернополя між собою лобами, зібрали підписи мешканців переважно вул. Фабричної  до пана мера, щоб на Текстильній збудували церкву. І тепер в нас інвесторами виступають церковники. Зверніть увагу не священники, а саме церковники. Бо священник ніколи б не дозволив собі вчиняти на шкоду ближньому своєму.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • David Starr

    Чергова будка з хрестом.
  • marijka

    Вже б ввели мораторій на побудову церков у Тернополі, а то куди не подивись - церква. А на тому клаптику на Текстильній максимум можна капличку збудувати і гарний скверик облаштувати, але то вже  питання до моральності і духовних принципів церковників.
  • Герасимчук Ростислав

    Попи
  • бурундук

    методи однакові, що в олігархів-будівельників, що попів в рясах

    Анонім reply бурундук

    Цілі також однакові.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up