В Тернопільському ставі знайшли аміак, свинець та багато солі

В Тернопільському ставі знайшли аміак, свинець та багато солі

Науковці провели топографічну зйомку дна Тернопільського ставу вперше за 40 років та визначили стан води. Результати їх неприємно вразили.

 

Найбільшою проблемою є застояність води. Про це свідчить те, що верхні шари мають більше 16 градусів, коли на дні лише 4 градуси.

- У Ставі є підводні ями, в них вода застояна роками, - каже доктор біологічних наук, професор  Василь Грубінко. - Там задихається все живе, особливо в нижніх шарах. На дні за 40 років накопичилось чимало токсичного мулу, подекуди 2,5 метри.

В Тернопільському ставі вміст окремих елементів в десятки, а то й в сотні разів перевищують норму.

Відео дня

Зокрема, як каже науковець, став дуже залужений,  його треба трохи закислити. Також тут великий вміст аміаку, свинцю, який викидається з транспорту. А натрію тут стільки, що його можна назвати "слабосолоним озером". Є версія, що сіль потрапляє від посипання взимку льоду та снігу. А от з радіацією ми не маємо проблем.

Ситуація досягла критичної точки, і якщо з цим нічого не робити, в Тернополі буде не Став, а величезне болото.

Чиновники вирішили навести лад та створили програму дій на 2,5 років, щоб відновити стан головної водойми міста. Щоправда швидких змін чекати не варто - Тернопільський став потребує "повного перезавантаження".

- Тернопільський став як нирка, яка очищає організм, і зараз вона в плачевному стані, - каже заступник міського голови Лернід Бицюра.  - Зараз ми встановили "діагноз", і попереду довготривале та дороге лікування. Ресурсу міської ради не вистачить на такий масштабний проект, тому ми шукатимемо додаткові кошти.

Першочергово планують навести лад з каналізацією, очистити мул, а для аерації вже з липня планують почати будівництво 500 фонтанів на Тернопільському ставі, які не тільки прикрашатимуть берег, а й будуть перемішувати пласти води у ставі і насичувати її киснем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Кактус

    напевне став дійсно в фіговому стані, раз за нього чиновники згадали
  • Діонісій

    не треба засирати, щоб потім рятувати.
  • Пустило

    В місті всього з десіть фонтанів набереться,і ті через одного роблять-ломляться,забиваються.А 500-то чудо-хто їх буде обслуговував.Але гроші витратят,а потім скажут-ми старалисє,али то не рішило проблему,треба ше гроші.Так і жиєм.
  • Petr Ovych

    Скажіть хто мав сумніви, що сніг який звозиться до озера розтлпиться і попаде в нього? Але згадую як наші посадовці говорили що шкоду озеру це не принесе. Нагадаю еазву управління ЖКГБтаЕ де остання літера означає - екологія :( винних шукати не треба вони є на ось цьому відео https://youtu.be/taaqeK0Luj0

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up