Партнер рубрики Події

В Тернопільському ставі знайшли аміак, свинець та багато солі

В Тернопільському ставі знайшли аміак, свинець та багато солі

Науковці провели топографічну зйомку дна Тернопільського ставу вперше за 40 років та визначили стан води. Результати їх неприємно вразили.

 

Найбільшою проблемою є застояність води. Про це свідчить те, що верхні шари мають більше 16 градусів, коли на дні лише 4 градуси.

- У Ставі є підводні ями, в них вода застояна роками, - каже доктор біологічних наук, професор  Василь Грубінко. - Там задихається все живе, особливо в нижніх шарах. На дні за 40 років накопичилось чимало токсичного мулу, подекуди 2,5 метри.

В Тернопільському ставі вміст окремих елементів в десятки, а то й в сотні разів перевищують норму.

Відео дня

Зокрема, як каже науковець, став дуже залужений,  його треба трохи закислити. Також тут великий вміст аміаку, свинцю, який викидається з транспорту. А натрію тут стільки, що його можна назвати "слабосолоним озером". Є версія, що сіль потрапляє від посипання взимку льоду та снігу. А от з радіацією ми не маємо проблем.

Ситуація досягла критичної точки, і якщо з цим нічого не робити, в Тернополі буде не Став, а величезне болото.

Чиновники вирішили навести лад та створили програму дій на 2,5 років, щоб відновити стан головної водойми міста. Щоправда швидких змін чекати не варто - Тернопільський став потребує "повного перезавантаження".

- Тернопільський став як нирка, яка очищає організм, і зараз вона в плачевному стані, - каже заступник міського голови Лернід Бицюра.  - Зараз ми встановили "діагноз", і попереду довготривале та дороге лікування. Ресурсу міської ради не вистачить на такий масштабний проект, тому ми шукатимемо додаткові кошти.

Першочергово планують навести лад з каналізацією, очистити мул, а для аерації вже з липня планують почати будівництво 500 фонтанів на Тернопільському ставі, які не тільки прикрашатимуть берег, а й будуть перемішувати пласти води у ставі і насичувати її киснем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Кактус

    напевне став дійсно в фіговому стані, раз за нього чиновники згадали
  • Діонісій

    не треба засирати, щоб потім рятувати.
  • Пустило

    В місті всього з десіть фонтанів набереться,і ті через одного роблять-ломляться,забиваються.А 500-то чудо-хто їх буде обслуговував.Але гроші витратят,а потім скажут-ми старалисє,али то не рішило проблему,треба ше гроші.Так і жиєм.
  • Petr Ovych

    Скажіть хто мав сумніви, що сніг який звозиться до озера розтлпиться і попаде в нього? Але згадую як наші посадовці говорили що шкоду озеру це не принесе. Нагадаю еазву управління ЖКГБтаЕ де остання літера означає - екологія :( винних шукати не треба вони є на ось цьому відео https://youtu.be/taaqeK0Luj0

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up