"В ті ями вже напевно можна рибу запускати", - підприємці з Поліської хочуть, щоб відремонтували дорогу

"В ті ями вже напевно можна рибу запускати", - підприємці з Поліської хочуть, щоб відремонтували дорогу
  • На вул. Поліській працює більше 20-ти великих підприємств. На них працює близько тисячі людей. 
  • Маршрутка №28а туди вже не їздить, як і таксі. Бо дорога на цій вулиці розбита вщент.
  • Підприємці з Поліської кажуть, що через ту дорогу вони втрачають потенційних інвесторів, а, відповідно, місто отримує менше податків.
  • Вони періодично самостійно латають дорогу, але більше на це ресурсів не мають і просять владу вирішити це питання. 

На жахливий стан дороги на вул. Поліській в редакцію “20 хвилин” неодноразово скаржилися тернополяни. В більшості - водії, які після тієї дороги змушені були заїжджати на СТО. Останнє таке звернення було 18 лютого.

- Час від часу їжджу на Поліську до тих підприємств, що там розташовані, - розповідає тернополянин Олексій Гнатьо. - Щороку стан дороги на цій вулиці погіршується. Навпроти підприємства “Ласунка” взагалі утворилося озеро. Не знаю, до кого то звертатися, хто то має відповідати за ремонт дороги, але може б її нарешті зробили?

Відео дня

Домовлялися про співфінансування 

В якому стані дорога на Поліській журналістка “20 хвилин” бачила 18 лютого. Яма на ямі, раніше засипаний щебінь з дороги вимився, на деяких ділянках і справді "озера".

У вересні 2018-ого управління ЖКГ проводило тендер на “Капітальний ремонт ділянки дороги по вулиці Поліській в місті Тернополі (від вулиці Промислової до вулиці Поліської 11 "Метінвест"). Дощова каналізація”. Ціна питання була 1 млн 343 тис 056 грн. Тоді перемогла пропозиція одного із підприємців з Промислової Володимира Швайки - 992 тис 070 грн.

Як пояснили підприємці із Поліської, спершу вони назбирали 340 тонн щебеню і висипали його в яму навпроти “Ласунки”. А коли вирішили питання із співфінансування капремонту дороги, то підприємці свою частину угоди виконали - зробили ливнівку (дощову каналізацію). А той щебінь забрали на верхню частину дорогу. Місто мало зробити дорогу. Але її так і немає. Проте влітку місто виділило на капремонт вул. Промислової, (на ділянці від вул. Поліської до вул. Лук'яновича) 9 млн. Зараз, як кажуть підприємці, ливнівка на Поліській законсервована, бо не можна в ті труби запустити воду із болотом. Бо через рік вона вийде із ладу без нормального асфальтного покриття. Зробити дорогу за власний рахунок підприємці не можуть, не дозволяє фінансовий стан.

- Ця дорога просто необхідна для нашого бізнесу, - каже виконроб ТОВ “Галичина Ласунка” Олег Люшняк. - На вулиці відкрили багато нових підприємств, сюди їздить багато транспорту, який завозить і вивозить продукцію, товари.

Ні маршруткою, ні на таксі

Підприємці своїми силами постійно щось роблять, щоб підтримати цю дорогу хоча б в такому стані, щоб нею можна було їхати.

- Ми оплачуємо грейдер, щоб вирівнювати ці ями. Бо це озеро, що біля нас постійно поглиблюється, - розповідають вони. - Грейдер засипе, підрівняє, але починає танути сніг чи йдуть дощі, то весь щебінь вимивається. Ми не маємо іншої дороги, щоб доїжджати до наших підприємств.

Підприємці розповідають, що найбільший потік транспорту на Поліській о 8-й ранку та 16-й годині. Журналіст на місці була орієнтовно з 11.30 до 12.50. За цей час на Поліську заїхало кілька десятків авто.

- Тут не виборці, це промислова зона і тут люди працюють, платять податки, - кажуть підприємці з Поліської. - Дорогу на Поліській в шляхи міста ввели в 2011-ому році. На ній закріплений маршрут громадського транспорту №28а.

- Але маршрутка не заїжджає на Поліську, лише до “Епіцентру” і все, - продовжують керівники підприємств. - Та сюди і таксисти не хочуть їхати. У 2018 був тендер на утримання шляхо-мостового господарства Тернополя, а в 2019-ому тендер не можуть провести через певні проблеми. Якась фірма, яка постійно висловлює своє незадоволення, і тим самим блокує торги. Цю вулицю мають прибирати, бо підрядник по акту виконаних робіт кошти отримує і за Поліську. Але цю дорогу зазвичай чистить техніка Володимира Швайки. Бо комунальники не особливо хочуть сюди їхати.

Фінансування не буде

У ТОВ “Метінвест-СМЦ”, яке розташоване на Поліській, для працівників наймають автобус, який привозить їх на роботу і забирає з неї. В цьому підприємстві, як і в інших, говорять про те, що люди не хочуть йти на роботу, бо знають, що на Поліську дуже складно добратися. Як каже керівник регіонального підрозділу ТОВ “Метінвест-СМЦ” Денис Науменко, їздити дорогою неможливо, скорочується потік транспорту. Відповідно компанії на Поліській отримують менше прибутку, а значить менше сплачують податки. Страждає міський бюджет.

- Особисто я ввечері їдучи додому когось підвожу, бо тією дорогою йти неможливо, - каже пан Науменко. - Ще й освітлення нема. Я вважаю, що господаря в місті немає. В ті ями вже напевно можна рибу запускати. Стандартними запитами привернути увагу міської влади неможливо. Тому я вже думав над тим, щоб подати міськраді ініціативу і запустити в ту калабаню риб. Можливо, тоді до людей дійде, що там маленьке озеро. Вода там стоїть, яма поглиблюється.

Підприємці з Поліської просять владу звернути увагу на цю дорогу і зробити ремонт, щоб забезпечити елементарний доїзд до місця роботи працівників, які тут працюють. Можливо, знайти якесь спільне рішення. Бо бізнесмени розуміють, що з бюджету жодних коштів на капремонт цієї дороги не виділятимуть.

Про це говорять і в міській раді. У 2019-ому в міському бюджеті не передбачені кошти на капітальний ремонт дороги на вул. Поліській.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Рома Козирь

    Панове так 2018 це ж рік доріг як гройсман з петькою розказували, може ще один рік поганих доріг мав на увазі.   :-(:-(:-(:-(:-(:-(
  • Ковалик Дмитро

    По любому рибу запускати, її дуже бракує)))
  • Поліна Сирота

    Кожного дня через ставок їжджу на роботу стан дороги жахливий ,і виникає одне питання до чиновників Ви зібрали кошти на ремонт дороги з кожного підприємства!!!!! А тепер пишите що на 2019р не передбачений ремонт. Де ті кошти ділися , вже закладені бруківкою ваші дачі ,дайте відповідь коли плануєте відремонтувати дорогу на Поліську??

    Taras Gipskyi reply Поліна Сирота

    Теж працюю на Поліській 12. Підтримую кошти були зібрані.
  • Василь Янішевський

    Хаба що свиней.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up