В Україні зафіксували перший випадок зараження штамом коронавірусу «Кракен»

В Україні зафіксували перший випадок зараження штамом коронавірусу «Кракен»

Випадок зафіксували у Сумській області.

В Україні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен».

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.  

— Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

В МОЗ нагадали, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми штамами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей штам може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше (наприклад, у США з 1% на 47-му тижні 2022 року до 8% на 50-му тижні).

Загалом, за наявними даними, з 22 жовтня 2022 р. по 11 січня 2023 р. у 38 країнах  зареєстровано 5288 випадків COVID-19, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5. Більшість із них реєструвалися у США (82,2%), Великій Британії (8,1%) і Данії (2,2%).

У МОЗ наголосили, що вакцинація є головним способом уберегтися від тяжкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів. Зазначається, що Центр громадського здоровʼя на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV-2, від початку такого нагляду зроблено понад 900 секвенувань.

Як повідомлялося, за даними МОЗ, щотижня в Україні фіксується 3,5-4 тис. випадків захворювань на коронавірусну хворобу і 2 тис. госпіталізацій.

На зображенні може бути: текст

 

Довідка

За даними Тернопільського обласного лабораторного центру в Тернопільській області за 23 січня 2023 року зафіксовано 19 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Найбільше інфікувалися в Тернопільській міській громаді — 13.

Читайте також

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Kudryk Rostik

    Шо знову за старе
  • Ирина

    Чекаємо штами "Квакен",  "Глюкен" і "Хрюкен".

keyboard_arrow_up