В укриттях влаштовують застілля та туалети: ми перевірили захисні споруди біля зупинок

В укриттях влаштовують застілля та туалети: ми перевірили захисні споруди біля зупинок
  • Після трагічних подій у столиці, коли через зачинене укриття загинули люди, у Тернополі вирішили перевірити захисні споруди. Також вирішили, що укриття біля зупинок громадського транспорту, де були решітки, будуть відкриті завжди. 
  • Ми перевірили, чи чисто в укриттях та чи користуються ними тернополяни під час тривоги. Про це у матеріалі!

Бетонні укриття біля зупинок громадського транспорту встановлювали у грудні 2022 року – майже через рік після початку повномасштабного  вторгнення. Одне укриття обійшлось бюджету місту майже у 300 тис. гривень. Загалом на їх облаштування витратили 2 975 000 гривень.

Чимало тернополян критикували ці захисні споруди. Дехто вважав, що в них немає потреби і це зайві витрати коштів, дехто ж пророкував, що укриття перетворять на туалети та смітники. 

Журналісти неодноразово перевіряли стан мобільних укриттів на зупинках. Ми перевірили, в якому стані укриття, де зазвичай було брудно та які недобросовісні мешканці використовували як туалети. Чи змінилося щось? 

Відео дня

Вулиця Дружби

Це укриття і досі з голими стінами. Це одне з двох укриттів, фасади якого має відновити виробник з свої кошти, оскільки вже за кілька місяців після встановлення фасад облущився. 

Всередині ми побачили невелику кількість дрібного сміття на підлозі – сірники, лушпиння насіння. Лавки були брудні та розмальовані вандалами.  

Автовокзал

Всередині укриття хтось влаштував «застілля». Ми побачили купу сміття. З лавки в центрі зробили імпровізований стіл. Там лежали залишки їжі, помідори, кріп, сірники. Були розкидані пакети зі сміттям, коробки з-під цигарок. Вся підлога встелена недопалками. Підлога була брудна та у калюжах.  

Залізничний вокзал

В цьому укритті ми побували близько 11:40. Саме в цей час тривала повітряна тривога. Як ми побачили, тернополяни чекали громадський транспорт на зупинці. Укриття було порожнє.

Посеред укриття – фекалії та неприємний запах. Помітно, що в укритті прибирали, але хтось знову сходив в туалет в укритті. 

Проспект Степана Бандери

В укритті ми побували близько 12:00. Ще тривала повітряна тривога. Всередині людей не було. На підлозі ми побачили сміття, порожні пляшки з-під алкоголю. На лавці – пляшка. У кутку – калюжа та пластиковий стакан. Лавки були брудні. Але неприємного запаху ми не почули. 

Зовні укриття поштукатурили, але ще не розфарбували. Нагадаємо, що штукатурка зі стін вже за кілька місяців після встановлення захисної споруди почала облущуватися. Відновити укриття міська рада зобов’язала виробника. 

Кооперативний коледж

Підлога була брудна. Там були потьоки та сліди калюж. Сміття майже не було. Неприємного запаху ми теж не помітили. 

Куди скаржитись на стан укриттів?

Як повідомили у міській раді, наразі працює робоча група, яка перевіряє укриття. Станом на 7 червня комісія провела обстеження 240 укриттів, з яких готовими до використання є 212.

Зокрема, за результатами обстежень:

3 червня перевірено 72 об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, з них готовими до використання є 67 об’єктів, щодо 5-ти є зауваження . 

4 червня обстежено 67 об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, з них готовими до використання є 54 об’єкти.

5 червня перевірено 69 об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, з них готовими до використання є 59 об’єктів, до 10-ти є зауваження.

6 червня перевірено 32 укриття, з яких усі готові до використання.

Робоча група продовжує перевірки укриттів у місті. Укриття, до яких є зауваження, будуть перевірені повторно і за результатами обстеження будуть прийматися відповідні заходи.

Також у міській раді повідомили, що якщо ви маєте зауваження до укриттів або вони зачинені під час тривоги -  надсилайте фото або відео на вайбер муніципальної інспекції за номером +38 073 015 1481  або телефонуйте 1580.

А ви користувалися мобільними укриттями? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Михайло Михайлович

    Є поліція,яка спить цілу ніч.можуть патрулювати і провіряти сховища..
  • Але ж в тих укриттях є відповідальний власник, чи він був, коли при облаштуванні полтинили...
  • Володимир Клочанюк

    Це домівка бомжів.
    Де сплять, їдять там і серуть...
  • Sveta Shkarupa

    Сволочів багато є!

keyboard_arrow_up