Де найбільше можна підхопити COVID-19 та як себе захистити - коментують медики

Де найбільше можна підхопити COVID-19 та як себе захистити - коментують медики
  • В Україні щодня зростає захворюваність на коронавірус. Медики прогнозують загострення ситуації, а у МОЗ вже активно обговорюють можливість посилення карантину.
  • Ми зібрали думки та поради медиків про ті місця, які варто оминати тернополянам.
Де є ризики захворіти?

 У тернопільському обласному лабораторному центрі радять уникати місця скупчень людей.

– Варто обмежити себе у відвідуванні закладів громадського харчування, транспорту, супермаркетів, уникати масових заходів, - пояснює директорка ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Чайчук. – На імовірність передачі інфекції впливає ряд чинників. Це – наявність медичної маски, відстань між людьми, скільки часу здорова людина перебуває поруч з хворим. 

Як пояснює академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин, носіння маски допомагає зменшити поширення респіраторних інфекцій. Тому варто дотримуватися протиепідеміологічних вимог та старатись уникати місця, де часто порушують карантинні норми.

Відео дня

– Варто якомога рідше відвідувати ті місця, де є скупчення людей – магазини, ринки, культові споруди, вокзали, – радить інфекціоніст. – Хто б що не казав про дотримання протиепідеміологічних вимог у ресторанах, клубах – ми всі самі знаємо, як насправді їх там дотримуються, тому краще не ризикувати. Хоч на ринках кіоски можуть бути на вулиці, все одно ризики є, адже люди ігнорують масковий режим, або одягають маски неправильно. Зупинки громадського транспорту, сам транспорт несе ризики. Навіть в аптеках є ризики. Тому варто не забувати про ці прості заходи.

Також медики радять обмежити відвідування громадських місць людям, які є в групі ризику. Якщо ви маєте в родині людей похилого віку, або маєте сусідів-пенсіонерів, про яких нема кому попіклуватися – краще самостійно купувати необхідні продукти, ліки предмети першої необхідності, щоб зменшити ризик захворювання. Адже люди старшого віку тяжче переносять хворобу, а ризики виникнення ускладнень зростають.

 

Лікувальні заклади

У лікарнях також є великі ризики захворіти. Варто по можливості відмовитись до походів у лікувальні заклади без вагомих на те причин. Як розповідає лікарка сімейної медицини Надія Боднар, останнім часом збільшилась кількість пацієнтів. 

- Окрім розважальних закладів, громадського транспорту, вокзалів та інших місць скупчень людей, варто по можливості уникати зайвих походів до лікарень, – каже лікарка. – Людей у поліклініках стає більше, а це ризики для поширення коронавірусу. Часто бачу тих, які неправильно одягають маски в чергах, доводиться робити зауваження. Звичайно, якщо вам потрібно прийти на прийом до лікаря – краще це робити за попереднім записом. Це дозволить зменшити ризики захворювання, адже буде менше скупчення. До того ж, ризики захворіти на респіраторну хворобу під час походу до лікарні значно вища. Тому варто пам’ятати про соціальну дистанцію та маски.

Не варто забувати про заходи захисту під час походів у магазини.

- Якщо ви йдете до супермаркету – на вході та виході скористайтеся антисептиком, - каже Надія Боднар. – Не чіпайте брудними руками слизисті оболонки носа, очей. А от дезінфікувати упаковки з продуктами після повернення з магазину – це вже зайве.

А от прогулянки на свіжому повітрі – не зашкодять. Ризик захворіти на вулиці буде менший, ніж у приміщенні, однак все одно варто зберігати соціальну дистанцію.

Уникати масових заходів

У Міністерстві охорони здоров’я неодноразово наголошують – у першу чергу, на час карантину варто відмовитися від масових гулянь та святкувань. Це стосується святкувань, коли в одному місці, за одним столом збирається багато людей – дні народження, корпоративи, весілля тощо.

- Це буває пов’язано зі святкуваннями дня народження, весілля та інших подій, що фактично заборонено на карантині. Ми говоримо, що не можна садити більше чотирьох людей за стіл, але відбувається те, що відбувається. Весілля – і всі, хто на ньому був, через тиждень хворі, - кажуть в МОЗ,

 Не варто легковажити та краще утриматись від святкувань, зауважив головний санітарний лікар.

- Той, хто вважає, що ми вже все побороли і легковажно ставиться до COVID-19, робить негативний внесок, - каже Віктор Ляшко. - Тому дотримуйтеся протиепідемічних заходів. Це неважко, хоч і нудно. Але об’єднавшись, ми можемо подолати будь-які труднощі.

Від дотримання карантинних вимог буде залежати, у яких умовах та з якими карантинними обмеженнями ми житимемо далі.

А які місця радили б оминати ви? Чи дотримуєтесь карантину? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up