Партнер рубрики Події

Вбиральні – з фекаліями, а душові – без кранів: ми перевірили, чи підготували пляжі до сезону

Вбиральні – з фекаліями, а душові – без кранів: ми перевірили, чи підготували пляжі до сезону
  • Дальній пляж та «Циганку» готують до відкриття купального сезону. Залучили водолазів, комунальників та фахівців Держпродспоживслужби.
  • У якому стані пляжі наразі та чи все є для комфортного відпочинку – перевірили журналісти «20 хвилин».

Традиційно купальний сезон у Тернополі починається від середини червня і триває до середини вересня. Зі слів речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич, наразі відповідного рішення немає, тож людям варто почекати.

Попри відсутність дозволів на пляжах та у водоймищі вже повно людей. Вони загоряють, відпочивають та купаються. Йдеться не лише про дорослих, а й малечу. Про ситуацію на кожному пляжі розповідаємо окремо.

«Циганка»

На перевірку пляжу журналісти нашого медіа прибули третього червня о 19.55. Десятки людей ми помітили у воді та на узбережжі. На території пляжу піску майже немає, переважно трава.

Відео дня

Причал залишається в аварійному стані. Там немає кількох дощечок та зламаний металевий каркас. Комунальники перекрили доступ до конструкції та залишили попередження, що користуватися ним не можна. Однак це не зупиняє людей. Вони перелазять через огорожу та стрибають у воду.

Трохи далі є інші сходи з металу та пластику. Вони справні і придатні до використання.

Для безоплатного користування відпочиваючих є три вбиральні: чоловіча, жіноча та для людей з інвалідністю.

У кабінку для людей з інвалідністю не змогли потрапити, а ось для жінок та чоловіків відкриті. Там встановили по одному унітазу, умивальник, сміттєвий бак. Унітази працюють, холодна вода також є, а ось туалетного паперу та електроенергії немає. У кабінках сморід та брудно.

Поруч є дві роздягальні. Їх обмалювали маркерами та обклеїли різними наліпками. Всередині немає вішаків, на яких можна тимчасово залишити особисті речі.

Помитися після ставу не вдасться, бо душових на пляжі немає. Спеціальне місце виділили, тримачі зробили, але ні кранів, ні труб з водою там немає.

Загалом на території пляжу чисто. Скрізь є лавки, сміттєві баки. Також працює фонтан, де люблять бігати діти. Поруч із пляжем функціонують вуличні тренажери, волейбольний та дитячий майданчик.

Дальній пляж

Територію цього пляжу журналісти «20 хвилин» відвідали четвертого червня о 12.28. Людей тут також було чимало, особливо батьків з малими дітьми. Ми обстежили як стару, так і оновлену зону.

На оновленій зоні є шість вбиралень для людей з інвалідністю, чоловіків та жінок. Кабінки для людей з інвалідністю зачинені. А ось в одну чоловічу та жіночу вдалося потрапити.

Отож, у чоловічому туалеті є дві кімнати з унітазами, умивальниками, дзеркалами, сміттєвими баками та електричною сушкою. Всі прилади працюють, лише одне дзеркало вже розбили, а також немає мила та туалетного паперу.

У жіночому туалеті також дві кімнати. У першій встановили два умивальники, дзеркала, сушку для рук, дозатори для мила, а ось у другій – дві кабінки з унітазами. Все обладнання працює, але мила та туалетного паперу знову не було.

Також ми помітили, що у туалетах досить-таки брудно, а подекуди навіть є залишки фекалій.

Роздягальнями тернополяни можуть скористатися вже, а ось душові поки що не працюють. Неможливо скористатися і камерами схову, адже вони зачинені, а ключі відсутні. Зі слів речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич, все відкриють для користування від початку купального сезону.

Під час обстеження території ми познайомилися з пані Марією. Жінка розповіла, що відповідає за чистоту на пляжі.

— У роздягальнях, туалетах, на майданчиках та пляжі прибираємо щовечора. Також водолази вже обстежували дно водоймища, дістали купи сміття, то ми все викидали. Намагаємося підтримувати порядок, аби відвідувачам було приємно тут перебувати, — каже пані Марія. — Звертаємось і до відвідувачів з проханням – не нищити майно, не залишати купи паперу та пляшок після себе. Бо вже у чоловічій вбиральні розбили дзеркало, позабирали скрізь туалетний папір, розмалювали маркерами позначки.

Під замком залишається і мультиспортивний майданчик, де можна пограти у футбол, волейбол та баскетбол. Натомість малеча вже активно користується дитячим майданчиком з гойдалками, гірками та іншими забавками.

Ближче до водоймища вже оновили парасолі від сонця та роздягальні. Також є альтанки, але користуватися ними можливо виключно за попереднім замовленням.

Знайшли журналісти «20 хвилин» і старий туалет. Як і минулого року, він у поганому стані. До нього ведуть вказівники. Є чоловічий та жіночий. Кабінки не мають дверей. Унітазів теж немає – замість них дірки до вигрібної ями, тому сморід стоїть сильний. Туалетного паперу не було. Вимити руки ніде.


На території пляжу є великі та менші сміттєві баки, місця для паркування автівок та двоколісного транспорту. Також лавки для сидіння, камери відеоспостереження, охоронний пункт.

Нещодавно встановили і продуктовий кіоск. Зі слів продавчині, є солодощі, вода та інші товари. Натомість цигарок та алкоголь купити не можна.

Чи безпечно купатися?

28 травня спеціалісти Тернопільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області відібрали зразки води відкритих водойм. Зокрема, у Тернополі перевірили міський пляж, «Циганку», відкритий басейн клубу оздоровчого зимового плавання «Нептун» у парку «Сопільче».

— За результатами мікробіологічних, фізико-хімічних та гельмінтологічних досліджень, вказані зразки води відповідають санітарно-гігієнічним вимогам Міністерства охорони здоров’я України від другого травня 2022 року. Пляжі Тернополя готують для людей. Відпочинкові зони у задовільному санітарному стані, встановили туалети (біотуалети), сміттєві контейнери, облаштували місця для спорту та відпочинку, — повідомили «20 хвилин» у Держпродспоживслужбі.

Натомість фахівці рекомендують надалі дотримуватись правил особистої безпеки при купанні в ставі: не допускати потрапляння води на слизову оболонку рота, очей та носа. А також уникати травм, після купання приймати душ, не заходити у воду при наявності порізів та подряпин.

Представник пресслужби ДСНС України в Тернопільській області Андрій Брик повідомив «20 хвилин», що водолази також вже працюють, аби відпочинок у водоймах був безпечним. П’ятого червня мають завершити обстеження дна Тернопільського ставу.

Щодо рятувальних постів, то працюватимуть вони на пляжах з 10.00 до 20.00.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Natali

    Є проблема,яку й досі не вирішили
    На пляжі ЦИГАНКА,де встановлюють сходки для спуску у воду ,навпроти САПСАНУ
    СТИРЧИТЬ З ОБОХ БОКІВ АРМАТУРА,у воді ії люди,діти не бачать
    Були випадки,що травмувалися

    От і скажіть хто за це відповідає

    Обовязково зробіть щось із цим!!!!
  • Nelia Koloduk

    Які ж люди бридкі бувають, нащо так псувати усе на своєму шляху
  • Natalie

    Хтось може дати компетентну відповідь на питання :"ця ,так звана, реконструкція пляжу вартує майже 50млн ?"
  • Vlad

    Думаю, коли офіційно відкриють сезон, то відчинять туалети і все зроблять як треба

keyboard_arrow_up