Партнер рубрики Події

Вбитий на Бережанщині "вовк" був скаженим

Вбитий на Бережанщині "вовк"  був скаженим

Уже кілька місяців не вщухають розмови на Тернопільщині про напади вовків на господарства. Ще більшого жаху додало повідомлення, що у Бережанському районі тварини напали на людей. Одну із тварин люди вбили, а голову віддали не експертизу. Як показала вона, у тварини — був сказ. 


Однак, як запевняють в Управлінні Держпродспоживслужби, підстав для хвилювань — нема. Адже вакцини проти сказу в області є достатньо, а відповідні служби проводять усі необхідні у таких випадках заходи. 
чит. також: Голови вовків, які нападали на людей на Бережанщині, забрали на експертизу


- Тварина, яку вимушено вбили, а голову відправляли на експертизу — мала родичів вовка та собаки, на що вказують колір та склад шерстяного покрову, будова тулуба, ніг, хвоста, коротеньких вух, а морда - собача, -  каже начальник Бережанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Андрій Гудзиляк. - Згідно з результатом лабораторного дослідження Тернопільської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, у неї виявлено сказ.


Зважаючи на таку ситуацію, на засіданні державної протиепізоотичної комісії  при райадміністрації, оголосили село Жовнівку наблагополучним пунктом. Також загрозливою зоною щодо сказу оголосили село Шибалин, Потутори, Літятин, ті села, де є імовірність розповсюдження чи переносу сказу.

- Голови цих сільських рад мають організувати подвірний обхід, - додає пан Гудзиляк. - А також — реєстрацію домашніх собак, котів для проведення вакцинації від сказу.

Відео дня


У Бережанському районі, нагадаємо, заговорили про вовків на початку жовтня. Так, тварини нападали на людей та їхніх собак 4 жовтня у селі Шибалин. А вранці 5 жовтня – напади були і у Жовнівці.  В цьому селі власне «вовка» і вбили.  Місця, де виявили трупи вбитого «вовка» у Жовнівці і загризеного собаки у Шибалині, фахівці продезинфікували. Голови відправили на експертизу, а  трупи утилізували. 

- Наразі ми отримали результати експертизи тільки по вбитій людьми тварині, - додає він. - Чи був хворим загризений собака, не знаємо, адже тривалість дослідження становить від двох днів до місяця. Але я думаю, що там результати повинні бути нормальними, він не повинен бути хворим.

За словами Андрія Гудзиляка, швидше за все на людей із Шибалина та із Жовнівки нападали різні тварини. Принаймні, наголошує він, факти не підтверджують того, що це була одна і та ж тварина. Не зважаючи на незвичайну ситуацію, підстав для хвилювань нема, запевняє фахівець. Адже ті тварини, що нападали, ймовірно були хворими і на сьогодні уже мертві.


- Якщо були хворі, то за цей час вони повинні були загинути, - каже він. - Після проявів клініки тварина більше 10 днів не живе, хоч носієм вона може бути до року.  Тому остерігатись,  що може щось десь бути - можемо, завжди щось може бути, але це вже будуть інші тварини. Ті ж тварини, які нападали, у природі вони вже не могли б жити.  А тварин  по селах щепили ще до нападів. Фахівці обійшли практично всі села і всіх тварин, які були вдома, щепили.

Інша справа, що деякі домашні улюбленці, таки не отримали вакцини. Зокрема, через недотримання власниками правил утримання собак, котів. Адже були випадки, що на момент візиту лікаря, собак не було вдома, на прив'язі, а десь бігали поза межами господарства
Такими чином, близько 70% тварин — щеплені, а решту  - ні. 

- Якщо нещеплена домашня тварина матиме контакти із хворою на сказ, і принесе це додому, то можна тільки уявити собі, чим це обернеться, - зауважує фахівець. - Але люди не всі хочуть то розуміти і, не зважаючи на роз'яснювальну роботу, не всі реагують на те, щоби щепити своїх тварин. Тим більше, що вакцини є достатньо, щеплення практично безкоштовне. Ми постійно зустрічаємось із сільськими головами і пропонуємо, якщо є заяви про необхідність щеплення, збирайте списки і приїде фахівець. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up