Туризм на Тернопільщині оживає. Де вже можна відпочити?

Туризм на Тернопільщині оживає. Де вже можна відпочити?
  • Після послаблень карантину почав відновлювати роботу туристичний бізнес. Нарешті запрацювали готелі, відновили роботу екскурсії історичними місцями.
  • Де можна добре провести час та відпочити на території області – читайте у матеріалі.

Туристичний бізнес почав відновлювати роботу 22 травня після чергових послаблень, однак деякі обмеження все ж залишаються.  

Туризм виходить з глухого кута

- Ми всі розуміємо, що пандемія внесла свої корективи в туристичні сезони у всьому світі, зокрема і в нашій області, - розповідає начальник управління туризму ТОДА Ростислав Яцків. - Ми бачимо, що туризм вже починає відроджуватися. Активно починають працювати музеї, готові до роботи представники туристичного бізнесу. Ми працюємо над тим, щоб спростити вихід з карантину усім, хто працює в цій сфері. Ми спілкуємося з керівництвом у Києві, залучаємо експертів.

Як пояснює Ростислав Яцків, через карантин втратили роботу не лише організатори відпочинку та туристичні компанії. Без роботи лишились і заклади харчування, готелі, перевізники, екскурсоводи та вся туристична інфраструктура в області. Після чергових послаблень карантину туризм в регіоні почав відроджуватися, однак це відбувається повільно. До того ж, через те, що наразі ще не працюють залізнодорожні перевезення, туристичними послугами користуються жителі саме нашого регіону.

Відео дня

- Діяльність готелів дозволили з 22 травня, - каже Ростислав Яцків. – Це є великим плюсом. Ті невеликі групи, які подорожують по області, вже мають змогу поселитися в готелі. Ми очікуємо, що з 10 червня бази відпочинку також зможуть відновити роботу та приймати відпочивальників. Це буде для них «рятівним колом» і заохоченням для людей з інших областей їхати до нас відпочивати. Ми впевнені, що нам вдасться відновити свою роботу, адже в нас в області є велика кількість історичних та природних пам’яток, які можна відвідувати, дотримуючись карантинних вимог.

Відзначають в області і хорошу інфраструктуру та відносно непогані дороги, що лише сприяє туристичному розвитку.

Екскурсії в замках

Тернопільщина відома на всю Україну своєю великою кількістю історичних пам’яток, які мають культурну та історичну цінність. В області є 34 замки. Значна частина їх відреставрована або готується до реставрації. Там проводять екскурсії. Однак навіть руїни замків, яких також чимало в області, приваблють туристів. До слова, в Україні збереглося близько 100 замків та замкових споруд.

- Карантин та пандемія коронавірусу, звичайно, внесла свої корективи в роботу Національного заповідника «Замки Тернопілля», адже практично адже з 17 березня до 11 травня ми були зачинені для відвідувачів. Ми втратили багато туристів, бо в травні розпочинається туристичний сезон і саме в травні ми завжди мали найбільше туристів. Цього року все не так, як хотілось би. На жаль, ми втратили іноземних туристів, ми втратили студентські та учнівські групи, адже всі на карантині. Але з 12 травня ми відкриті для туристів. Поки що туристичні групи до нас не їдуть, але ми раді кожному відвідувачу. За два тижні роботи лише Збаразький замок відвідали майже 300 чоловік. Це невеликі компанії – групи до 8 людей. Провели за цей час 1 екскурсій. Це дуже мало, але це лише початок і ми сподіваємося, що справи підуть на краще.

Наразі в замки приїжджають в основному жителі області. Однак на червень та липень через туристичні компанії на екскурсії планують приїхати туристи з різних областей, які вже бронюють екскурсії – каже Ольга Станкевич.

На різних сайтах, у тому числі і іноземних, які розповідають про культурні та історичні пам’ятки, є чимало позитивних відгуків саме про замки Тернопільщини. Зокрема, найбільше враження на туристів справляє Збаразький, Кременецький та Скала-Подільський замок.

Активний відпочинок

Якщо ви більше полюбляєте активний відпочинок на природі – на Тернопільщині також є, де «розгулятися», адже відновлюють роботу місця активного відпочинку, тури та сплави по річках.

- Ми знаємо, що великий рух туристів через Тернопіль їдуть до Карпат або у Чернівці, ми ж хочемо цей рух зупинити у нас. – каже ккерівник тур бюро Заліщиків Віктор Кучер. – Ми за час карантину підготувалися для безпечної роботи після карантину. Ми вже надаємо прокат плавальних засобів, організовуємо тури для активного відпочинку. Туризм після коронавірусу є і для цього ми маємо всі сприятливі умови.

У Заліщиках у Дністровскьому каньйоні організовують сплави на каяках. Як пояснює Віктор Кучер, Дністровський каньойон – ідеальне місце в області для активного відпочинку. Наразі тури на сплави організовують для груп до 8 людей.

У Заліщиках також планують організувати екскурсії по місцях тепличних господарств, де люди зможуть побачити як вирощують овочі та фрукти місцеві фермери.

Відпочинок на Теребовлянщині

- Теребовля завжди готова приймати туристів, - розповідає директор КП «Теребовлянський туристично-інформаційний центр» Степан Зелінський. – Для нас карантин пішов на користь. За цей час ми проводили онлайн-екскурсії, які дивились 10 – 12 тис. людей. Це подобається людям.  

У Теребовлі запрацював прокат велосипедів, який користується великим попитом як серед туристів, так і серед місцевих. Можна також поїхати разом з гідом. Ціни демократичні. 3 години прокату велосипеда коштує 50 гривень. Якщо орендувати велосипед на день – заплатити доведеться 100 гривень. Велоквест історичним містом коштує 90 гривень (включно з орендою велосипеда).

На Теребовлянщині можна замовити і політ на паратрайку. Однак це вже недешеве задоволення. 10 хвилин польоту з інструктором коштує 900 гривень. 20 хвилин польоту – 1600 грн.

Екскурсії містом та історичними спорудами разом з екскурсоводом, які займають 1 – 3 години, коштують символічні 15 – 40 гривень за людину, якщо є група від 10 людей.

Як змінилась туристична Тернопільщина під час карантину

Хоча через карантин багато працівників сфери туризму втратили роботу та прибутки, усе ж є і позитивні зміни. Як розповідають організатори екскурсій, під час карантину було достатньо часу щоб розвиватися та привертати потенційних туристів та відпочивальників через соціальні мережі.

- Спілкування з нашими потенційними відвідувачами під час карантину відбувалося через соціальні мережі, - розповідає начальниця науково-дослідницького відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Ольга Поліщук. – Я тішусь, що нам вдалось збільшити кількість підписників на наших офіційних сторінках. Ми відкрили багато нових рубрик, які розповідають не лише про туризм, а і про науку та різні фонди. Адже в нашому фонді є близько 64 тис. експонатів, які не всі наші відвідувачі можуть побачити.

Різні публікації, фотографії та відеоролики експонатів, замків та культурних місць привабило багатьох жителів області та всієї України.

Також в управлінні туризму Тернопільської ОДА кажуть, що роблять все для того, аби ціни на тури та екскурсії в області лишались на тому ж рівні, як і до карантину.

А ви відпочивали колись на Тернопільщині? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up