Партнер рубрики Події

Вдвічі менше одружень, ніж в перші місяці війни: де і за скільки можна зареєструвати шлюб у Тернополі

Вдвічі менше одружень, ніж в перші місяці війни: де і за скільки можна зареєструвати шлюб  у Тернополі
  • Якщо церемонія не урочиста, одружитись вам коштуватиме 85 копійок — це державне мито за реєстрацію. Якщо підете в «Березіль», — потягне майже 1100 грн.
  • Скільки коштуватиме одружитись у «Шлюб за добу» і де є пільги для військових, дізнавались «20 хвилин».

Доки у країні воєнний стан, можна не чекати місяць, аби одружитись. Вас «розпишуть» в порядку черги й за кілька днів, а якщо один з майбутнього подружжя військовий, — шлюб зареєструють, за вашим бажанням, одразу.

Скільки обійдеться реєстрація шлюбу у ДРАЦСі і «Шлюбі за добу», чи є пільги для військових та як і за скільки можна одружитись, якщо один з наречених іноземець, дізнавались «20 хвилин».

 

Відео дня

Шлюбів менше, розлучень більше

Від січня до квітня 2024 року на Тернопільщині зареєстрували 801 шлюб. За травень, пояснили «20 хвилин» у ДРАЦС, дані будуть дещо пізніше.
Якщо порівняти цю кількість із аналогічним періодом 2022 року, коли почалось повномасштабне вторгнення, кількість реєстрацій зменшилась в понад двічі.

 

Зареєстрували шлюбів (дані від січня до квітня)

           рік

2024

2023

2022

2021

кількість шлюбів

801

1120

1663

1061

А от розлучаються пари частіше, аніж в минулі роки. Зверніть увагу, це лише дані, коли у подружжя не було неповнолітніх дітей, і вони розривали шлюб у ДРАЦСі. За чотири місяці 2024 року шлюб розірвали 167 пар, за аналогічний період 2023- го таких було 116, у 2022 р. — 67, у 2021-му — 123.

Від подачі заяви на реєстрацію шлюбу і до самого одруження має минути місяць. Така ж ситуація із розлученням через ДРАЦС. Але якщо з одруженням може бути скорочення терміну на підготовку і роздуми, із розлученням категорично ні — між подачею заяви і розірванням шлюбу має минути місяць, і цей термін не скорочується за жодних умов і обставин, пояснила «20 хвилин» Христина Ковальчук, заступниця начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільській області управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. 

Якщо вам потрібно для розірвання шлюбу більше часу для роздумів чи для примирення, вам його нададуть.

 

Військові — поза чергою

Державне мито за реєстрацію шлюбу у розмірі 85 копійок оплачують всі — від сплати звільняються тільки особи з інвалідністю І і ІІ груп та «чорнобильці», пояснили у ДРАЦС. Заповнення заяви на шлюб у ДРАЦС коштує 137 грн. Якщо наречені хочуть урочисту реєстрацію – за проведення обряду в ПК «Березіль», скажімо, доведеться викласти 1 099 грн.

— Для військових прийом заяв на реєстрацію шлюбу — поза чергою, а також вони мають право позачергово подати заяву як на реєстрацію, так і на розірвання шлюбу, — повідомила Христина Ковальчук. — Зареєструють шлюб через місяць після подачі заяви. А військові можуть одружитись навіть в день подачі заяви.

Доки в Україні триває воєнний стан, термін між подачею заяви і власне одруженням можна скоротити за бажанням наречених — на розсуд керівника відділу державної реєстрації.

Заяву на реєстрацію шлюбу можна подати у відділі державної реєстрації особисто, або через портал Дія (саме через портал, а не додаток у телефоні, — прим. ред.). Заяву приймуть і в деяких ЦНАП, але одружуватись потрібно буде йти до ДРАЦСу.

До речі, невдовзі запустять тестову версію шлюбу онлайн. Там можна буде онлайн і подати заяву, і одружитись. Проте коли запрацює така послуга, у ДРАЦС прогнозувати не беруться.

— Що стосується реєстрації шлюбу військових, то, згідно з постановою Кабміну від 7 березня 2022 року №213, якщо один з наречених є військовослужбовцем і не може прийти подати заяву на реєстрацію шлюбу до відділу ДРАЦС, він може її надіслати поштою чи передати через майбутніх дружину чи чоловіка, — пояснила Христина Ковальчук. — Така заява, яка фактично є згодою на реєстрацію шлюбу, має бути посвідчена безпосереднім командиром військовослужбовця. І під час реєстрації у такому випадку фізично може бути присутній один з наречених, інший — онлайн. Приміром, за допомогою одного з додатків у телефоні.

Одружити молодят, які перебувають на відстані один від одного, а один з них є військовослужбовцем, може і командир. Він після реєстрації шлюбу надсилає акт до ДРАЦСу, тут все реєструють. А коли молодята мають можливість, приходять до відділу РАЦС і забирають свідоцтво про одруження.

 

Шлюб — майже за 5 тисяч гривень

Зареєструють шлюб військових без черги та за пільговою ціною і в «Шлюб за добу». Нагадаємо, обидва відділення розташовані у центрі Тернополя. Один в «Перемозі», інший буквально навпроти — у Галицькому домі.

Для всіх молодят реєстрацію шлюбу тут обійдеться у 4 325 грн. 85 коп. З них 85 копійок — держмито, послуги ДРАЦС 2 885 грн і 1 440 за подачу заяви. Одного дня ви приходите і подаєте заяву, іншого вас одружать. Для військових передбачена пільга —90% за подачу заяви. Тобто, вони сплачуватимуть не 1 440, а 144 грн, повідомила «20 хвилин» Анастасія Ранецька, спеціаліст з надання послуг з організації та проведення індивідуального обряду державної реєстрації шлюбу в Українському домі «Перемога» КП Матеріально-техчного забезпечення міськради.

Якщо ви маєте намір стати подружжям у день подачі заяви, і це можливо, але коштуватиме дещо дорожче: 4 973 грн 85 копійок. Тут різниця буде лише у вартості подачі заяви і обійдеться вона у 2 088 грн. Військовим знижка 90%.  

Статистики, хто за статусом, фахом чи віком найбільше одружується у «Шлюб за добу», не ведуть. Але звернули увагу, що досить часто, після початку повномасштабного вторгнення, у «Шлюб за добу» повторно одружуються внутрішньо-переміщені особи, які колись були подружжям, розлучились і знову зареєстрували шлюб у Тернополі.   

Наймолодшою нареченою, пригадують, була 17-річна дівчина, але майбутнє подружжя мало рішення суду про надання права на шлюб. 

Не так давно у «Шлюб за добу» одружили пару, обом нареченим по 70 років, і 20 з них вони проживали в цивільному шлюбі, а тепер вирішили узаконити стосунки.
А найстаршим нареченим був 86-річний італієць, який у Тернополі одружився з 65-річною українкою. Жінка — переселенка з Донеччини. І після одруження пара поїхала на батьківщину чоловіка.

Якщо один з наречених іноземець, одруження у «Шлюб за добу» їм обійдеться у 4 901 грн і 85 копійок. І процедура узаконення стосунків довша — їх зможуть одружити лише через три дні. Бо ще мають пройти перевірку у Міграційній службі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Хэнкус

    Кордони відкрийте тоді буде більше одружень
  • Галина

    Менше одружень,а хто буде одружуватись з нашими дівчатами,де наші хлопці соколи хто воює,хто подались по світі
  • Ніна

    🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘
    Доброго дня Прошу допомогти зібрати кошти на операцію доньки, їй 1,5року діагноз Епіспадія полових органів, хто чим може той допомогає, 50грн це не так і багато але для нас зараз це спасіння 4790729929738185. Заключення і лист направлення на операцію, операція буде 17.06.2024р. Якщо не шкода пожертвувати пару грн для доньки буду дуже вдячна!🙏🙏🙏
    380667301533
  • Михайло Віталійович Галицький

    У Тернополі у ресторані сфера вчора ввечері побили та залили перцевим балончиком дружину ТЦКшника Андрія Якцова. Чоловік приходив з повістками до хлопців і бив на очах у дружин і матерів. За злочини має відповідати вся родина до сьомого коліна.

keyboard_arrow_up