Верховна Рада підтримала відставку Сергія Шкарлета та ще двох міністрів. Хто їх замінить?

Верховна Рада підтримала відставку Сергія Шкарлета та ще двох міністрів. Хто їх замінить?
  • 20 березня Верховна Рада України підтримала заяви про відставку трьох міністрів – Сергія Шкарлета, Павла Рябікіна та Михайла Федорова.
  • Відомо, хто посяде вакантні місця у Кабміні.

Відставку міністрів напередодні сесії Парламенту обговорили на засіданні фракції партії «Слуга народу». Про наміри стосовно кадрових змін в Уряді у своєму телеграм-каналі написав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Зокрема у дописі було зазначено про звільнення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета та призначення на його місце Оксена Лісового, а також про відставку міністра стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна та призначення на його посаду Олександра Камишіна.

Глава Уряду окремо прокоментував звільнення з посади та розширення повноважень віцепрем’єр-міністра, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Відео дня

«Віцепрем'єр-міністр Михайло Федоров буде опікуватися ще низкою напрямків, окрім діджиталізації. Його майбутня посада — віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України», – зазначив Шмигаль.

Такі зміни у складі Уряду перед засіданням Верховної Ради підтвердив очільник Парламенту Руслан Стефанчук.

Він написав, що до Ради надійшли три заяви про звільнення від міністрів Шкарлета, Федорова та Рябікіна.

«Усі заяви будуть розглянуті, згідно із законом, на найближчому пленарному засіданні. Нових міністрів буде призначено невідкладно з моменту отримання відповідного подання. UPD», – зазначив Стефанчук.

Оприлюднена заява на той час ще міністра освіти та науки Сергія Шкарлета була написана із помилкою («Шарлета» замість «Шкарлета») у власному прізвищі посадовця, що вже розкритикували у соцмережах.

У телеграм Шкарлет виправдав свою відставку закінченням терміну перебування на посаді і запевнив, що залишатиметься працювати в галузі освіти та науки України:

«Шановні колеги! Шановні освітяни і науковці! Закінчився мій термін перебування на посаді Міністра освіти і науки України. Та незалежно від обійманої посади продовжую працювати у сфері освіти і науки України».


Відомо, що 20 березня на пленарному засіданні нардепи підтримали відставку всіх трьох міністрів, а очільник Уряду Денис Шмигаль вже надав до Верховної Ради подання про нові призначення на вакантні посади.

Отже, ймовірно, що новим Міністром освіти та науки України стане директор Малої академії наук Оксен Лісовий.

Довідка:
Оксен Лісовий уже майже рік бере участь у бойових діях як доброволець 95-ї бригади десантно-штурмових військ, одночасно виконуючи службові обов’язки директора МАН України. 
Науковець народився у 1972 році під Києвом. Син репресованого радянською владою філософа й правозахисника Василя Лісового й талановитої педагогині Віри Лісової. Закінчив Решетилівське художнє училище народних промислів за спеціальністю «художник–кераміст» та Київський державний інститут культури за спеціальністю «бібліотечно–інформаційні системи». 
Працював учителем у Києво–Могилянському колегіумі, тренером із фехтування, підтримував діяльність громадської юнацької організації «Січ». Кандидат філософських наук, доцент.
Оксен Лісовий одружений, виховує двох синів.

Посаду міністра стратегічних галузей промисловості за поданням Уряду може посісти керівник Укрзалізниці Олександр Камишін.

Довідка:
Олександр Камишін народився 2 липня 1984 року в Києві. Закінчив у 2005 році Міжнародний університет фінансів при НТУУ КПІ (бакалавр, спеціалізація – фінанси). У 2007 році закінчив КПІ (бакалавр комп'ютерних наук). Також пройшов програму для управлінців INSEAD (2018).
У 2021 році Олександр Камишін працював радником міністра інфраструктури України Олександра Кубракова.
З 11 серпня по березень 2022 року виконував обов'язки голови правління АТ «Укрзалізниця». Вже після російського вторгнення в Україну призначений з 1 квітня 2022 року постійним головою правління компанії.
3 березня 2023 року призначений радником Президента України (поза штатом).
Одружений, виховує двох синів.

Нагадаємо, що напередодні своєї відставки з посади мінстра освіти та науки вже екс-очільник відомства Сергій Шкарлет побував на Тернопільщині. Він презентував нову програму «Здорова Україна – Здорова громада – Фізична культура в Новій українській школі» на активному форумі. Також колишній мністр вручив ключі від нових автобусів головам трьох громад Тернопільської області.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up