"Щоб покидьки не знущалися над дітьми": ввели хімічну кастрацію за ґвалтування неповнолітніх

"Щоб покидьки не знущалися над дітьми": ввели хімічну кастрацію за ґвалтування неповнолітніх

11 липня під час позачергового засідання Верховної Ради України нардепи ухвалили зміни до законодавчих актів та посилили відповідальність за злочини, вчинені щодо дітей, які не досягли статевої зрілості. Також вони прийняли за основу закон щодо педофілів – №6607. Він передбачає створення закритого реєстру педофілів і добровільну хімічну кастрацію.

"Чия дитина наступна?"

Тернопіль, як і вся Україна обурений і шокований історіями жорстокого знущання над дітьми. Один із найрезонансніших випадків — зникнення 11-річної Дарини Лук'яненко в Одеській області. Дівчину шукали тривалий час і знайшли мертвою у вигрібній ямі сусіда. Він викрав дівчину, сильно побив у себе вдома та вбив. Слідство не виключає зґвалтування. Нещодавно на Тернопільщині також зафіксували факт розбещення двох дітей старшим чоловіком. Його затримали, відкрили кримінальне провадження.

На жаль, щодня є жертви сексуальних злочинів. Саму тому заступник голови Нацполіції тривалий час бореться за те, аби Верхована Рада прийняла законопроект, спрямований саме на захист майбутнього нашої країни - наших дітей, інакше, як він сам говорить, "покидьки будуть продовжувати знущатися та ґвалтувати, і список вбитих і зґвалтованих дітей буде зростати кожного дня".

- Але наступною за цими зґвалтованими та вбитими дітьми - Тетяною Мізіною, Настею Балябіною, Аліною Васютіною, Дар’єю Лукяненко, може, уже сьогодні бути знайома дитина, питання лише - чия...? Ось була малолітня 11-річна дівчинка з Чернігівщини, яку невідомий розбещував в лісополосі біля селища. Покидьок був затриманий поліцією, це 51-річний мешканець сусіднього селища, інвалід другої групи, - пише на своїй сторінці у Фейсбук В'ячеслав Амброськін.

Відео дня

Ініційований законопроєкт "пропонує комплексний підхід щодо вдосконалення законодавства у сфері протидії сексуальним зловживанням щодо дітей. Пропонується посилити відповідальність за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб шляхом внесення змін Кримінального кодексу України. Так, статтею 152  запропоновано посилити покарання із застосуванням примусової хімічної кастрації", – йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Створення публічного реєстру

Відтепер за зґвалтування малолітніх, крім позбавлення волі від 10 до 15 років, як це передбачено зараз, каратимуть також примусовою хімічною кастрацією.

Верховна Рада доповнила Кримінальний кодекс статтею 59-1 про примусову хімічну кастрацію.

Засудженим примусово будуть вводити антиандрогенні препарати, які складаються з хімічних речовин. Їхньою метою є зниження лібідо і сексуальної активності. Хімічну кастрацію не застосовуватимуть до осіб, які вчинили злочин віком до 18 років і старше 65 років.

Верховна Рада також посилила кримінальну відповідальність за злочини сексуального характеру проти малолітніх і неповнолітніх: 

  1. За зґвалтування неповнолітніх каратимуть позбавленням волі на термін від 7 до 15 років, а зараз позбавляють волі до 12 років.
     
  2. За розпусні дії щодо дітей, які не досягли 16-річного віку, каратимуть позбавленням волі на термін до 5 років. Нині за такі злочини обмежують або позбавляють волі на термін до 3 років.

Також над засудженими відтепер планують встановлювати довічний адміністративний нагляд поліції. Також хочуть створити публічний реєстр, куди внесуть всіх осіб, які були засуджені за зґвалтування дітей, за насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом щодо неповнолітньої особи, за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості та за розбещення неповнолітніх.

Добровільна кастрація для педофілів.

Окрім того, на засіданні 11 липня нардепи прийняли за основу ще один закон щодо педофілів –№6607. Він передбачає створення закритого реєстру таких осіб і їх добровільну хімічну кастрацію. Однак наразі парламент прийняв проєкт за основу, а не в цілому.

"Законопроект сьогодні Верховною Радою Україною був прийнятий не в цілому, а за основу. Це означає, що тепер він повинен пройти вже розгляд ВР нового скликання й нам потрібно ще йти далі. Це не те рішення, на яке сподівалася вся команда однодумців-розробників. Ми очікували, що буде ухвалення в цілому, і вже найближчим часом запрацюють положення законопроекту заради безпеки наших дітей, але... Колись ще за часів моєї строкової служби в морській піхоті мене навчали - ніколи не думати про відступ, треба рухатися завжди вперед. Тому рухаємося далі, - написав у соцмережах В'ячеслав Амброськін.

Кількість злочинів зростає

У необхідності такого законодавства переконані і тернопільські правоохоронці.

Як розповідає начальник відділу Ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович, в області також фіксують випадки сексуальних злочинів щодо неповнолітніх. До того ж, щороку їх кількість зростає.

- Одна із нещодавніх історій – в одному з районів старший чоловік розбещував хлопчика та дівчинку. Призначена експертиза, триває розслідування, - каже він. – Часто такі злочини скоюють навіть члени родини – батько, вітчим, дід, дядько. Зазвичай серед таких осіб – ті, хто в дитинстві ставали жертвами насилля.

Працює в багатьох країнах

Хімічна кастрація, а саме через ін’єкції, на думку пана Тиховича, буде дієвим інструментом навіть не для боротьби зі злочинцями, а для запобігання вчинення правопорушень.

- Така практика давно працює у цивілізованих країнах – Німеччині, США, Британії тощо. Наприклад у Німеччині, кількість вчинення протиправних дій щодо дітей зменшилася до 5-7%, а раніше було 35-40%, - говорить Петро Тихович. – Дуже багато осіб, які вчиняють таке, уже раніше були судимі. Тому примусова хімічна кастрація – це ще й механізм впливу на них. Ін'єкції, як планують вводити засудженим, будуть відбивати бажання сексуального потягу взагалі. Думаю, це могло б допомогти зменшити кількість негативних випадків.

Якщо поглянути на хімічну кастрацію з медичної точки зору, то вона є своєрідною альтернативою хірургічній кастрації, оскільки при її застосуванні в даної особи не видаляються статеві органи, а також при її застосуванні за деякий час у даної особи може відновитися статева функція. Тож, очевидно, що ін’єкція має бути не одна!

Чому стають педофілами

Що спонукає до педофілії? Однозначної відповіді на це питання немає.

Практикуючий психолог Наталія Гаєвська вважає, що нині увага суспільства надмірно прикута до цієї проблеми. Відповідно, ми бачимо усі негативні випадки.

- Якщо раніше менше говорили, то і інтерес був не настільки посилений. Тепер багато говорять – і резонанс більший,  каже вона.

Назвати причину кожного випадку педофілії нереально. Але можна виокремити основні чинники, які можуть понукати особу до таких дій.

- Зазвичай це жертви насилля, вони не можуть задовольняти свої сексуальні бажання інакше, ніж через такі збочення, - продовжує Наталія Гаєвська.

Серед цікавих світових досліджень. Педофілами вважають тих, хто:

  1. за період не менше 6 місяців, з рецидивами, мали інтенсивні сексуальні вантазїпов'язані з сексуальною активністю з препубертатною дитиною або дітьми (головним чином віком до 13 років і молодше);
  2. якщо особа реалізувала ці сексуальні потреби, або ці сексуальні потреби або фантазії є причиною помітного страждання чи міжособистісних труднощів;
  3. людина має 16 років та старше і щонайменше як понад 5 років старша від дитини чи дітей (відповідно до першого критерію).

Дослідник Коен та інші, вивчаючи злочинців, які вчинили статеві злочини, стверджують, що педофіли страждають на порушення міжособистісного функціонування  та пасивно-агресивну поведінку, а також на порушення самооцінки. Крім того, вони є соціопатами, яким властива патологічна нездатність або небажання адаптації у соціумі, а також схильність до когнітивних спотворень та нездатність стримувати антисоціальну поведінку.

 

Історія

Експериментально хімічну кастрацію розпочали проводити щодо осіб, засуджених за сексуальні злочини, в 50—60-х роках ХХ століття у Великій Британії, ФРН, США. Офіційно хімічна кастрація розпочала застосовуватися у 1973 році у ФРН. У США уперше хімічна кастрація за сексуальні злочини введена у штаті Каліфорнія у 1996 році, пізніше вона розпочала застосовуватися ще в кількох штатах, на початку ХХІ століття ця процедура введена в Ізраїлі. У 2007 році хімічна кастрація офіційно введена в дію у Великій Британії. У 2009 році хімічна кастрація узаконена в Польщі. У 2012 році в Росії ввели в дію закон, який передбачає добровільну хімічну кастрацію для педофілів як заміну ув'язнення, проте на практиці він майже не працює через брак бажаючих пройти цю процедуру. Також у 2012 році Молдова та Естонія легалізували хімічну кастрацію за педофілію. У 2016 році хімічну кастрацiю узаконив Киргизстан, у 2017 році ця процедура введена як офіційне покарання за педофілію в Казахстані. Хімічна кастрація, за свідченнями правоохоронців європейських країн, США та Ізраїлю, дозволила значно зменшити рецидиви педофілії.

 

А що думаєте ви про законопроєкт? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Оксана)

    Хочу звернутись до автора цієї статті, ВР проголусувала за законопроєкт 6449 запропонований Олегом Ляшком. В зоконопрєкті     6607 - добровільна кастрація і закритий реєстр, а в 6449 навпаки примусова кастрація і відкритий реєстр педофілів.
    Тому точно не можна сказати що в основу було взято зоконопроєкт 6607.
  • Хтоссь

    Думаю з такими коментаторами нас чекає темне майбутнє. Не Європа. Ніяк. Той пише кулю в лоб, та пише по самі помідори. Г*р*ть в п*клі, нед*людки.
  • Ольга Трухан

    Щось дуже багато но....
  • Надя Стадничук

    Та відрубувати по саме фе. Чоб чув ту біль
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up