Партнер рубрики Події

Весілля тернополяни святкували за язичницькими обрядами, а дітей не хрестили

Весілля тернополяни святкували за язичницькими обрядами, а дітей не хрестили

Гучного весілля у Бориса Явора не було – через війну на сході. Однак уже за два роки подружнього життя у них з Юлею народилося двоє діток. До речі, вони їх назвали за язичницькими віруваннями, натомість хрещення в церкві не було. 

Їхні побачення були настільки іскрометними, що не писати про них могли хіба що ліниві ЗМІ. Світ, який відрізняється від звичного нам, - саме в такому жили тернополяни з язичницькими віруваннями – відомий у Тернополі письменник, археолог Борис Явір та його дружина Юліана.

Ми продовжуємо цикл публікацій «Жінки відомих тернополян». Адже насправді про надійний тил знаних у місті персон мало що відомо. Цей матеріал – зовсім несхожий на попередні. Формат кардинально відмінний. Адже герої публікації, як вони вже потім зізналися, нещодавно розлучилися. Але незважаючи на те, погодились на спілкування з журналістом та публікацію в «RIA плюс». Попри те, що дороги Бориса та Юлії розійшлись, вони залишаються друзями, тож хочуть донести сотням інших тернополян, які опинились у такій же ситуації, що навіть після розлучення не треба розв’язувати війну. Натомість варто вчитися жити в мирі та злагоді.

Відео дня

Перейменував вулицю заради неї

Про минуле пара говорить спокійно. Згадують колишні часи з легкою посмішкою на обличчі, мовляв, шкода, що казка скінчилась, але згадати є що…Із тепер вже колишньою дружиною Борис познайомився 23 лютого 2013 року у Львові на заході «День пластуна», який проходив у формі творчих та інтелектуальних конкурсів і завершувався вечірками. Зустріч була короткою, але, очевидно, знаковою. Юля була в одязі старшої пластунки, відтак, зважаючи на це та на її вигляд, тернополянин подумав, що вона суттєво старша віком, ніж було насправді. Борису запам’яталися її виразні світлі очі; у них зав’язалося спілкування через Інтернет.

- Ми жили в різних містах, тому спочатку почали переписуватися у соцмережі — про музичні смаки, про подорожі, про захоплення один одного. З часом все частіше спілкувалися через телефонічний зв’язок. Але так сталося, що на більше як півроку спілкування припинилося і відновилося аж в кінці лютого 2014 року — на річницю знайомства. Спочатку, коли було мало зустрічей, крім телефонічного спілкування, ми почали листуватися. Юля писала мені у листах вірші, а я тексти писав давніми символами, які вона мала розшифровувати. Я для Юлі «переназвав» вулицю — на її будинку з допомогою друга повісив табличку «вул. Такскучаюзатобою».  З допомогою знайомих вручив їй сердечка з романтичними написами, малював її портрети, писав вірші, готував інші несподіванки. До початку першої вагітності ми побували кілька разів в Карпатах, їздили замками Галичини, ходили на різні святкування у Тернополі та Львові, - пригадує співрозмовник.

Орієнтувалися на зорі

У червні 2014 року пара заручилася. До цього моменту, зізнається Борис, він готувався ретельно. Дату вибрав інтуїтивно, а також орієнтувався на положення зірок та інших небесних тіл (до речі, астрологічний прогноз, що закладений того дня союз буде плодючим, справдився). З підготовкою допомагала сестра Аля.

- В організації та проведенні мені помагали також хороша подруга Христя, друг Андрій та інші. Наш друг Дмитро зробив нам чудову фотосесію, - продовжує він. – Різні люди у різних місцях Львова вручили Юлі кульки з написами: «коли», «прийде», «час», «скажи», а кулька зі словом «так» була в кафе, де я зробив пропозицію одружитися. У Львові ми каталися на конях, гуляли містом, потрапили під дощ, а основна частина відбулася у «Домі легенд». Звичайна розмова з жартами перейшла в пропозицію стати «пані Явір»...

Розписалися Борис з Юлею в грудні 2014 року. Весілля не було через збіг багатьох обставин: загострення війни на Сході та інше. У липні 2015 року у подружжя народилася донька Аріана, а через рік — син Яромир.

Дітей пара не хрестила

На жаль, нещодавно, пара розлучилася. Причин та обставин, кажуть, багато і то не публічна тема. Але обоє вірять, що кожен знайде своє щастя чи в парі, чи без пари.

- Я б не сказав, що в нас були постійні сварки чи конфлікти, просто, в якийсь момент ми зрозуміли, що життєві позиції та бачення майбутнього дуже відмінні, - пояснює чоловік.- Можливо, хтось би шукав способів примиритися чи змінитися, хтось в ще гіршій ситуації мучиться разом, але у нас інша ситуація, на яку також впливають сторонні сили. Ми вирішили бути щасливими окремо, не заважати одне одному. Сім’я ж має ґрунтуватися на єдності поглядів та гармонії різних сфер життя пари, тоді і конфліктів не виникає, а якщо є, то вони швидко вирішуються. Але то так, висновки на майбутнє…

Юля ж каже, що з усіх життєвих ситуацій потрібно робити висновки.

- Я ображалася, нервувалася, але, зрештою, зробила висновок, що потрібно рухатись далі. У нас є двоє спільних дітей, заради них ми повинні залишатися у добрих стосунках, - додає жінка. – Після розлучення я переїхала в інше місто, сподіваюсь, тут у мене розпочнеться нове життя… з інакшим відліком, прагненнями та переконаннями…

Ім’я давали за язичницькими обрядами

Яку ж роль наші герої відводять язичництву, адже, як відомо, Борис Явір - нерелігійний язичник?

- Своїх дітей ми не хрестили, бо не є християнами обоє, імена надали їм в процесі обрядів ім’янаречення, язичницьких обрядів, - каже чоловік. – Я не приховую, що за світоглядом – пантеїст-агностик (пантеїсти не вірять в особистісного Бога чи Бога-Творця, агностик вважає, що неможливо пізнати істину в питаннях існування Бога чи вічного життя – прим. авт) , при чому антиклерикал (соціальний рух, спрямований проти релігійних організацій і духовенства, релігійної влади в політичній, економічній і культурній сферах суспільства – прим. авт.), зокрема, і щодо рідновір’я/язичництва. З Юлею у нас ніколи не було протиріч щодо питань віри чи релігії. І зараз дітей виховуємо у нерелігійному дусі. Виростуть — оберуть свій шлях, це буде їхня справа. Я постараюся дати їм хорошу освіту, навчити працювати з джерелами, аналізувати та порівнювати, а справді освічені люди — щонайменше, стримані у питаннях релігії, - переконаний герой публікації.

У питаннях релігії Юлія стримана, хоча зізнається, що  в неї останнім часом виникають думки, щоб охрестити дітей.

- Я не є завзятою християнкою, як багато моїх рідних, але і не є наполегливою прибічницею язичницьких вірувань. У майбутньому, діти, впевнена, самі визначаться зі своїми поглядами на релігію, - каже вона.

Треба мати простір на себе

До речі, окрім виховання дітей, Юля пише вірші та пісні, грає на гітарі та синтезаторі. Останнім часом її переповнює прагнення побувати у незвіданих місцях, спробувати щось нове. Також вона мріє про нове хобі.

На питання, що повинно бути присутнім у сім’ї, аби вона збереглася на довгі роки, герої знаходять відповіді, зробивши висновки зі своєї історії…

- Важливим є діти, їх здоров'я, щаслива і забезпечена сім'я. Щоб почуватися щасливою, потрібно мати власний простір, час на себе і свої мрії. Сім'я має сприяти розвитку і вдосконаленню. Ролі чоловіка та жінки можуть бути різними, головне – аби зійшлися люди, рольові установки яких комплементарні. Аби зберегти почуття на довгі роки, потрібні увага, витримка, взаєморозуміння, компроміси, і, головне - це вміти слухати, прислухатися одне до одного, - наголошує Юлія.

Борис солідарний зі сказаним.

- Питання харчових, музичних тощо смаків — важливі, але другорядні, адже є основа, яка цементує будь-які стосунки, а є надбудова, деталі. Треба вміти це розрізняти, - завершує він.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Іван

    Поламав життя дівчині, діти ростуть без батька і не хрещені, для суспільства теж нічого не зробив. Скільки треба було заплатити, щоб про таке бидло написали в позитивному світлі?

    Boris Javir reply Іван

    може, то дівчина поламала життя? вона та її вітчим зруйнували сімю, позбавили дітей батька і роблять все, аби його особисто та публічно принизити.

    чи зробив щось для суспільства - не вам судити, бо ви - ніхто. ви - ще гірше, ніж обзиваєте героя статті.

    Петро Білецький reply Іван

    Я  бачив багато хрещеного бидла,  і бачив багато нехрещених добрих людей. Так що не треба тут розказувати, більшість людей то мавпи, а мавпи чи хрещені чи не хрещені все одно дикі створіння, з бейсбольними кепками і автоматичною зброєю
  • Juliana Javir

    Коли до мене зателефонувала журналістка і запитала, чи я не проти цієї статті, я здивувалась... Кому цікаво така дурня? В кожного своє життя, і переживши ті роки життя в Тернополі і читаючи зараз те мило, мені аж смішно... Наскільки гарно можна все описати... А з коментаторами вище я згідна, але то вже інша тема..
  • David Starr

    В Україні понад 60% розлучень, тому віросповідання ролі не грає. Питання тільки для чого було за пару років клепати 2-х дітей, якщо не впевнені один в одному?

    Boris Javir reply David Starr

    люди розлучаються і після 5-10-15 років спільного життя, коли здається, що "впевнені" один в одному, що знають один одного. в житті трапляється різне.

    David Starr reply Boris Javir

    Так, звичайно, але тенденція не надто оптимістична.
  • Stels

    Одружилися, в дітей незвичні імена , розлучилися  ....                                                                                  Ще чим відомі ці люди ?

    Boris Javir reply Stels

    письменник, автор та співавтор понад 14 збірок віршів та прози. громадський діяч.

    Петро Білецький reply Stels

    Християни розлучаються набагато частіше.

    Stels reply Петро Білецький

    Поділіться статистикою ....

    Петро Білецький reply Stels

    Здається за статистикою по Тернополю 67%, і майже всі вони беруть шлюб, а це більше ніж половина

    Stels reply Петро Білецький

    А в не християн, як у сімейних справах ?

    Петро Білецький reply Stels

    Все пучком

    Петро Білецький reply Stels

    Вже ні. Хоча колись був, серйозну церковну біографію маю. При  церкві тусувався. Знаю всю кухню з середини
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up