Вибори на Тернопіллі проходять мляво, але без порушень

Вибори на Тернопіллі проходять мляво, але без порушень

Вибори в об’єднаних територіальних громадах відбуваються сьогодні, 29 жовтня. Голосування триває у чотирьох новостворених громадах нашої області. Офіційні спостерігачі кажуть, що вибори проходять дещо мляво.Виборців мало, можливо, через погану погоду. Люди часто сваряться, забувають паспорти та у кабінки намагаються пройти по двоє. На дільницях холодно. 

29 жовтня  2017 року відбуваються перші вибори депутатів місцевих рад та голів громад у 201 об'єдананих територіальних громадах (далі ОТГ - ред). До їх складу увійдуть 933 місцеві ради. 24 грудня призначено вибори у 51 громаді. Станом на сьогодні в Україні створені та діють 413 ОТГ ( у 366 з них вибори відбулися у 2015 та 2016 роках, у 47 – у квітні 2017 року).

Вибори відбуваються у Зборівському, Лановецькому, Хоростківському районах та у селі Саранчуки Бережанського району, коментує регіональний консультант з питань комунікацій Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Роман Руснак.

- Жителі об’єднаних територіальних громад обиратимуть трьох міських голів, а також одного сільського голову і 93 депутати, - продовжує він. - Окрім цього, відбудуться вибори трьох старост у Збаразькому районі. 

Відео дня

У районах вибори відбуватимуться за партійними списками,  у селі Саранчуки – в одномандатних округах. До складу Зборівської ОТГ увійде 14 сільрад Зборівського та 2 – Козівського району. До Лановецької громади приєднається 4 сільські ради: Загірцівська, Краснолуцька, Юськовецька і Якимівська. До Хоростківської міської ОТГ долучиться  5 сільських рад Гусятинщини та одна – Теребовлянщини. Саранчуківська ОТГ  об’єднає 5 суміжних сільських рад.

- Головне щоб люди голосували не кишенями, не вухами, а розумом. Аби обрали собі голів, старост, депутатів, які не словом, а ділом зробили б все для покращення життя людей, - додає пан Руснак. 

Як розповідає офіційний спостерігач Юрій Штопко, який зараз перебуває на дільниці № 610643 в приміщнні профтехучилища у Ланівцях, голосування проходить спокійно без порушень.

 

- Явка виборців станом на 12:00 становить 21%, - каже пан Штопко. -  Дільниці відкрили вчасно. Варто зауважити, що прослідковується момент доставки пенсіонерів на дільниці автомобілями. В мене на дільниці не висять інформаційні стенди, щоб можна було ознайомитись і нагадати хто балотується.  Не вистачає протоколів, дали мало бланків.

Загалом, явка виборців низька, можливо через погану погоду і дощ, майже немає молоді. Також досить холодно впеміщенні, де знаходяться дільниці, зауважує Юрій Штопко.
Подібна ситуація і у іншій дільниці, що у тому ж місті.

- Загалом все спокійно, явка виборців наразі не висока, явних порушень не було, - коментує офіційний спостерігач на дільниці № 610645 у Ланівцях Андрій Шкула. - Наша дільниця розміщена у школі №2. Тут чотири округи і голова ОТГ. Загалом 1597 виборців, станом на обід проголосувало біля 350.

З слів спостерігача, основними проблемами дільниці  є те, що у одну кабінку хочуть попасти двоє осіб. Також часто виборці  забувають паспорти і сваряться. Так як і на дільниці профтехучилища, у школі №2 немає інформації про кандидатів. Люди не знають за кого голосувати.

До слова, вибори відбудуться у всіх областях України, зокрема, у Вінницькій в 9 ОТГ, у Волинській  в 19 ОТГ, у Дніпропетровській в 19 ОТГ, у Донецькій в 2 ОТГ, у Житомирській в 13 ОТГ, у Закарпатській в 1 ОТГ, у Запорізькій області 10 ОТГ, в Івано-Франківської в 8 ОТГ, у Київській в 4 ОТГ, у Кіровоградській в 6 ОТГ, у Луганській в 4 ОТГ, у Львівській в 8 ОТГ, у Миколаївській в 1 ОТГ, в Одеській в 11 ОТГ, у Полтавській в 12 ОТГ, у Рівненській в 5 ОТГ, у Сумській в 8 ОТГ, у Тернопільській в 4 ОТГ, у Харківській в 7 ОТГ, у Херсонській в 10 ОТГ, у Хмельницькій в 7 ОТГ, у Черкаській в 15 ОТГ, у Чернівецькій в 4 ОТГ, у Чернігівській в 14 ОТГ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільска модель, студентка ЗНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up