Партнер рубрики Події

Вибори ректора педуніверситету стартували: серія 2. РЕПОРТАЖ (ОНОВЛЕНО)

Вибори ректора педуніверситету стартували: серія 2. РЕПОРТАЖ (ОНОВЛЕНО)
  • Другий тур виборів на посаду ректора стартував у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка. 
  • Наша журналістка від 8:30 ранку перебуває на місці події та моніторить ситуацію.
  • Ми будемо оперативно повідомляти вас про хід голосування у «виші».
  • Аби дізнатись, що відбувається на виборах – слідкуйте за оновленнями цього матеріалу. Цікаво, хто цьогоріч здобуде перемогу!

Нагадаємо, що перший тур виборів ректора педагогічного університету відбувся 22 грудня 2022 року. Голосували за кандидатів шляхом таємного голосування з 9 до 15 години в Освітньому Хабі на другому поверсі головного корпусу «вишу».

Претендентів на посаду два – це чинний очільник вишу Богдан Буяк і декан історичного факультету Володимир Місько. Після закінчення голосування члени Виборчої комісії підрахували загальну кількість виданих бюлетенів та кількість бюлетенів, наявних у скриньках для голосування. А вже вранці, 23 грудня, на сайті ТНПУ ім. В. Гнатюка оприлюднили офіційний протокол Виборчої комісії.

За підсумками першого туру участь у виборах взяли 563 особи. За претендентів на посаду ректора проголосували так: за Буяка Богдана – 305 осіб (49,51%), за Міська Володимира – 229 осіб (37,18%). Жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів виборців.

Відео дня

Що робити у такій ситуації – визначили у  Положенні про вибори ректора. Відповідно до чинного законодавства Члени Організаційного комітету прийняли рішення про проведення другого туру виборів через сім календарних днів після першого. Тобто другий тур запланували на 29 грудня.

Як проходить другий тур виборів?

Журналістка «20 хвилин» Юлія Іноземцева завчасно акредитувалась на цю подію та отримала спеціальне посвідчення. Вона від ранку 29 грудня, перебуває в педагогічному університеті як представниця ЗМІ на виборах ректора. Ми оперативно повідомлятиме вас про ситуацію в ТНПУ. Хто лідирує у голосуванні, як відбувається процес виборів, що коїться на виборчій дільниці?

9:00. Виборча дільниця мала відкритись о 9 ранку в Освітньому Хабі університету. Голосування повинно було тривати до 15:00. Однак, через масштабну повітряну тривогу, оголошену по всій Україні, час голосування відтермінували. Голова Організаційного комітету з питань виборів ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Ігор Гевко розповів, що таке рішення прийняли через повітряну загрозу. Голосування розпочнеться, як тільки пролунає сигнал «Відбій». Тоді й відкриють дільницю. Також Ігор Гевко додав, що оскільки вибори не почались вчасно, їх продовжать після 15 години стільки, скільки часу відтермінували.

10:50. Повітряна тривога закінчилась, пролунав сигнал про відбій. Перші виборці відразу почали ставити у чергу перед дверима Освітнього Хабу, де відбуватиметься голосування за ректора. За лічений час перед дільницею вже стояло 15-20 осіб. Це здебільшого працівники університету. Всередину нікого не пускали.

11:00. До виборчої дільниці прийшли члени Організаційного комітету та Виборчої комісії. Охочих проголосувати перед дверима ставало значно більше, люди все доєднувались і доєднувались. Голова Виборчої комісії перевірив бюлетені та в алфавітному порядку роздав їх по певній кількості членам комісії.

11:10. Розпочала роботу Виборча комісія. Голосування за претендентів на посаду ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка офіційно відкрили. Перших виборців запустили у приміщення виборчої дільниці. Почалось голосування. 

На дільниці є три кабіни, де люди можуть зробити анонімний вибір. Далі заповнені бюлетені опускають у три урни, які поставили майже у центрі приміщення. За дотриманням порядку та діями членів Виборчої комісії слідкують громадські спостерігачі. Для них виділили окреме місце, як і для медійників, котрі прийшли висвітлювати подію. На коридорі чергують працівники поліції. До журналістки «20 хвилин» особисто підійшов голова Виборчої комісії та перевірив документи – посвідчення журналіста та посвідчення як представника ЗМІ на виборах. Також він пояснив правила – що можна фотографувати, а що ні, аби не порушити таємницю голосування.

12:30. Важливо зазначити, що члени Виборчої комісії видають виборцям бюлетені для голосування лише за умови пред’явлення ними документа, що посвідчує особу. Це може бути паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідчення водія, посвідка на постійне чи тимчасове проживання тощо. Дехто приходив з паперовими документами, хтось показував їх у «Дії». У тому, що Виборча комісія дійсно відповідально перевіряє у людей документи, пересвідчилась і наша журналістка, слідкуючи за процесом виборів. Голосування триває. Воно проходить дуже активно, набагато швидше, ніж було при першому турі, діляться виборці. Черга є, але вона незначна. Ми поцікавились у Юрія Древніцького, голови Виборчої комісії, до якої години триватимуть вибори.

– Голосування відбуватиметься орієнтовно до 16:49. Після його завершення ми закриємо приміщення дільниці і почнемо підрахунок голосів. Цей процес закінчиться після складання й підписання протоколу про результати виборів. Наголошу, що вже сьогодні дізнаємось, хто стане новим ректором ТНПУ. Результати будуть точно, ми працюватиме до ночі! – розповів пан Юрій.

15:00. Голова Виборчої комісії Юрій Древніцький розповів, що станом на 15 годину на виборах ректора університету проголосували вже приблизно 90% усіх виборців. Ажіотаж давно спав, черг на дільниці немає, все спокійно. За його словами, також не зафіксовано жодних порушень.

– Залишилось ще трохи. Людей на дільниці вже практично немає. Приміром, о третій годині лише один виборець прийшов проголосувати. Більшість віддала свій голос за одного з кандидатів раніше, – каже Юрій Древніцький.

16:30. Виборців на дільниці в ТНПУ імені Володимира Гнатюка майже немає. За словами голови Виборчої комісії, впродовж останніх 40 хвилин сюди прийшла проголосувати лише одна людина. Кількість виборців, які віддали голос за одного з кандидатів, майже не змінилась – 90,8%. Більшість людей, каже Юрій Древніцький, проголосували на початку роботи дільниці, тобто до 15:00.

– Після 17 години ми зачиняємо виборчу дільницю, підраховуємо загальну кількість бюлетенів, а ще кількість бюлетенів в кожній урні, які віддали за кандидатів. Далі заповнюємо протокол підсумкового засідання Виборчої комісії, встановлюємо відсотки (тобто, хто виграв на виборах) і віддаємо результати Організаційному комітету для оприлюднення результатів, – говорить пан Юрій.

19:35. Голова Виборчої комісії Юрій Древніцький повідомив «20 хвилин» результати голосування. Отож, у другому турі виборів за ректора ТНПУ імені Володимира Гнатюка 326 осіб проголосували за Буяка Богдана Богдановича, 206 виборців – за Міська Володимира Володимировича. Десять бюлетенів виявились недійсними, і ще 22 виборці не підтримали жодного із кандидатів.

Найбільшу кількість голосів у другому турі виборів набрав Богдан Буяк. Він відповідно став новим ректором Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    Чесність,справедливість,порядність по тернопільськи-

    Ірина Козубська-Висоцька reply Viktor Aleksandrovich Ka

    Viktor Aleksandrovich Ka 100%
  • Nadiia Vovk Vovk

    Ого, як сі пхають до корита ...Там де е бабло...Та на полуницю до Польщі буде видно роботу

    Ирина reply Nadiia Vovk Vovk

    Йой, Надзю!.. То вже - хто на що сі вчив 🤣🤣🤣
  • Ruslan Pidhurskyj

    Щурі за кормушку переживають кому доступ буде!!!🤣🤣🤣
  • Mykola Fedoriy

    Буде  Іван чи Місько - від зміни доданків місцями  сума не міняється..

keyboard_arrow_up