Партнер рубрики Події

Від хати залишилась купа каміння: як врятувався господар після вибуху газу в будинку

Від хати залишилась купа каміння: як врятувався господар після вибуху газу в будинку
  • Вибух був такої сили, що сусідні будинки двигтіли, у них самі відчинялись двері. Хата потерпілого Володимира за лічені секунди перетворилась на купу каміння. На місце позбігались сусіди, примчали оперативні служби. Шукали господаря під завалами, люди кричали, чи є хто живий і почули стогін. 
  • «20 хвилин» дізналися подробиці вибуху на Хоростківщині та що врятувало життя господаря будинку. 

«Хати немає — там немає на що дивитись, лише купа каміння і все. Як Володя вижив — самі дивуємось. Його врятувало те, що стеля впала на два дивани, які стояли під стінами», — розповіла журналістам «20 хвилин»  староста с. Хлопівка Хоростківської громади Олександра Касіян. 

Про господаря будинку, який зараз перебуває в реанімації, місцеві говорять — народився у сорочці. 

Відео дня

Про вибух газу, нагадаємо, провідомили в Головному управлінні ДСНС України у Тернопільській області

 

Будинок повністю зруйнований

2 січня о 18:05 надійшло повідомлення про вибух в приватному житловому будинку в с. Хлопівка Хоростківської ТГ Чортківського району.

— На місце події направио чергове відділення 21-го Державно пожежно-рятувального поста 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини та мобільну оперативну групу 6-го Державного пожежно-рятувального загону, — повідомив речник головного управління ДСНС в області Сергій Данілін. — По прибуттю на місце події підтвердився факт вибуху без подальшого горіння, у результаті якого житловий будинок зруйнований. 

Травмувався власник будинку, якого в стані свідомості госпіталізовано до лікувального закладу, повідомили рятувальники та зазначили ймовірну причину вибуху:  розгерметизація внутрішньої системи газопостачання.

Вибух був такої сили, що від хати залишились уламки та гори залишків металу і каміння. 

Будинки сусідів дивом вціліли, лише двигтіли стіни, скло у вікнах і самі повідчинялися замкнені на ключ двері. 

— Мені наша мешканка подзвонила, сусідка Володимира, вона від нього недалеко, через річку живе, — розповідає староста. — Я швидко почала обдзвонювати всі служби — і газовиків, і електриків, і рятувальників, і поліцію. Поки доїхала машиною на місце — уже всі були. Дякую нашим односельчанам, всім оперативним службам, що так швидко спрацювали. Це, певно, врятувало Володимиру життя.  

За кілька хвилин після вибуху до Володимирової хати, точніше того, що від неї залишилось, позбігались односельці. Був дільничний і рятувальники. Кричали, чи є хто живий — і почули стогін. Староста каже, чоловіка досить швидко дістали з-під завалів. 

— Єдине, що його врятувало – стеля впала на два дивани, вони по два боки під стінами стояли, а Володя був саме між ними, фактично залишився внизу, — припускає Олександра Касіян. — Куди він після лікарні — не знаю, може в мами залишиться. В його хаті жити неможливо. 

 

Що відомо про господаря

Господаря звуть Володимиром П., йому 49 років, проживав у будинку сам, відколи кілька років тому померла його дружина, розповіла староста. Того вечора, кажуть односельці, Володимир був у мами в Хоросткові, це кілометрів півтора від Хлопівки. Жінка поділилась зі старостою, ніби відчувала щось недобре, пропонувала синові залишитись у неї та переночувати. Син відмовив і поїхав додому. Місцеві припускають, вибухнуло в момент, коли господар увімкнув світло. 

— Сьогодні зранку (3 січня — прим. авт.) була вже на місці вибуху, оглядали сусідські будинки, думали, може людям шифер чи скло потріскало — ні, Богу дякувати, нічого. Тільки від Володимира хати нічого не залишилось, — каже Олександра Касіян. — Люди приходять до мене весь час, питають, чим допомогти, цікавляться, як Володя. Він у реанімації. Далі побачимо. 

Життю потерпілого чоловіка, як повідомив 3 січня «20 хвилин» директор КНП «Копичинецька комунальна лікарня» Сергій Любченко, нічого не загрожує. 

— Пацієнт потрапив до лікарні у важкому стані, — повідомив Сергій Любченко. — Стан стабілізували. У нього була політравма — постраждав не тільки від вибуху, а й уламками посікло. Ми ці рани зашили. Опіки є, але наразі питання з пересадою не стоїть. Стан стабільно задовільний, життю нічого не загрожує. 

 

Що кажуть у поліції і газовики

Наразі поліцейські не порушували кримінального провадження за фактом вибуху, поки проводять перевірку, повідомив «20 хвилин» речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.  

— Поки триває перевірка, експерти мають з’ясувати причину вибуху, — повідомив Сергій Крета. 

Журналісти «20 хвилин» намагались почути позицію газовиків. Для цього передзвонили за номерами, які нам надали односельчани постраждалого і за якими, зокрема, з ними зв’язувались після вибуху. У службі нам повідомили, що не уповноважені надавати коментарі і порадили звернутись до керівництва, хоча одразу зазначили, що нікого на місці немає, усі на виїзді. 

Згодом журналістці вдалось зв’язатись із майстром Хоростківського відділення Гусятинського управління з експлуатації газового господарства. Проте Володимир Павлович Ворончак, щойно почувши запитання журналістки, спочатку зазначив, що йдеться про порушення правил безпеки, потім сказав дзвонити в Гусятин і врешті кинув слухавку. 

Міські телефони газової служби у Гусятині, які ми розшукали у довідці, не відповідали. 

Номери ПрАТ Тернопільгаз також цілий день мовчали. Коли журналісти не змогли додзвонитись ні до голови правління, ані до приймальної, зателефонували до Контакт-центру установи. На тому кінці дроту нас вислухали, проте запевнили, що нічим допомогти не можуть, бо лише приймають показники лічильників.
Якщо газовики погодяться надати коментар з приводу вибуху, який стався у Хлопівці 2 січня, ми готові його опублікувати. 

 

Вибух в Угринові: винні газовики

Саме в ці дні, нагадаємо, минає чотири роки з дня Угринівської трагедії, яка мало не коштувала життя вісьмом дітям: у сільському клубі в с. Угринів вибухнув газ, коли підлітки репетирували різдвяний вертеп. Вогонь охопив половину будівлі, площа якої близько 60 кв.м.

у результаті вибуху постраждали восьмеро дітей віком від 12 до 17 років. Травмованих дітей екстрено госпіталізували. А Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 272 ККУ – порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Справа пройшла вже апеляційну інстанцію і винними у вибуху газу і каліцтві дітей визнали газовиків.
Детальніше читайте: 

Вибух газу в Угринові, де постраждали восьмеро дітей: що сказав апеляційний суд


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up