Партнер рубрики Події

Від його музики хочеться плакати і літати: чим скрипаль Божик 21 січня здивує тернополян

Від його музики хочеться плакати і літати: чим скрипаль Божик 21 січня здивує тернополян
  • Грає на чотирьох скрипках одночасно і підкорює публіку харизмою та відкритістю. Музикант Олександр Божик уже вкотре привозить у Файне місто найкращу музику. 
  • Наступний концерт найвідомішого скрипаля в Україні відбудеться 21 січня у Драмтеатрі. Тож чого чекати цього року та що головне, коли хочеш музику не лише слухати, але й відчувати, читайте в інтерв'ю «20 хвилин».

Напередодні концерту скрипаль-віртуоз та композитор Олександр Божик  вкотре приїхав у Тернопіль. За чашкою ранкової кави, розповідає, що любить наше місто по-особливому, бо тут його завжди тепло приймають. 

На початку січня концерт, який Божик везе тернополянам, уже чули у Львові. Після того, соцмережі рясніли відгуками слухачів. 

— Заряд позитиву і натхнення на весь рік. Ця музика змусила поплакати і переглянути своє життя і надихнутись на нові звершення, — пишуть у соцмережах.  

Відео дня

Олександр Божик відомий своєю грою на чотирьох скрипках одночасно та майстерністю поєднувати непоєднуване у музиці. Йому однаково підвладні як класика, так і рок, поп, етно-музика. 

 

Окрім того, він став суперфіналістом популярного телешоу «Україна має талант», рекордсмен «Книги рекордів України», лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Учасник багатьох телевізійних шоу та проектів, зокрема, одного з найпопулярніших шоу у світі – «Британія має талант». Після свого феєричного виступу на польському телешоу «Mam talent!» його назвали «Джиммі Хендріксом серед скрипалів».

— Ваш приїзд в Тернопіль уже встиг стати доброю традицією. Ви розповідали, що любите наше місто. Чому? 

— Як мінімум, уже третій рік поспіль я приїжджаю у Файне місто. Тішусь, що не зважаючи на усі труднощі, таки знаходиться можливість виступити для тернополян. Цього року ми дуже скоротили кількість міст, де виступаємо у зв’язку з карантинними обмеженнями. Залишили лише два: Тернопіль і Львів. Ті, де нас завжди найбільше чекають, де завжди крута атмосфера. 

Тернопіль люблю. Сьогодні приїхав потягом о 6-ій ранку. Мав вільний час і можливість прогулятись ранковим безлюдним містом. Зізнаюсь, глянув на нього зовсім іншими очима. І якщо відверто, сподобалось ще більше. 

— Що привезете тернополянам цього року? Чого чекати від вашого концерту? 

— Звісно, нової програми. Маємо дуже багато нового матеріалу. Завжди, якщо пам’ятаєте, ми проводили два концерти. Цього року із двох вирішили зробити один, але потужніший. Ми не будемо обмежені в часі.
З нами на концерт їде наш рок-бенд, будуть яскраві солісти, буде музикантка, що грає на електроарфі Іванка Митроган, буде 8-річна дівчинка-скрипалька зі Львова, яка незважаючи на юний вік, збирає шквал оплесків. 

Також нові інтерактиви, шоу-номери, кавери, нові авторські твори і, як завжди, багато драйву і позитиву. 

— Як минув ваш рік? Пригадую, минулої весни, напередодні концерту, ми говорили про те, що карантин добряче змінив усю сферу мистецтва, і Вашу творчість зокрема. 

— Ми, люди мистецтва, загалом, вже починаємо звикати до тих реалій, які маємо. Хоча деколи бувають доволі дивні ситуації. До прикладу, нещодавно мав концерт в польському місті Познань. Досить короткий виступ, приблизно півгодини. Але, щоб на нього потрапити — мені довелось провести десять днів в місцевому готелі. Я знав, що мене це чекає. Тож, запасся інструментами, комп’ютером, книгами. Час не втратив: багато працював, писав твори. 

Багато виступів за рік не відбулись через ситуацію з коронавірусом, але були і виїзди: гастролі в Америці, літні концерти у великих містах України. 

— Початок карантину скерував вас на роботу в онлайн-просторі. Чи розвиваєте і далі свій канал в YouTube?

—  Як ви знаєте, наш з дружиною проєкт Bozhyk Duo теж розпочинався в форматі онлайн. Все починалось з того, що ми хотіли зробити 52 кавери і опублікувати на нашому каналі. Зараз ми теж працюємо над ним. Також чимало часу я присвячую написанню сольної музики для моєї дружини Юлії Божик. Цього року ми замовили для неї новий рояль, який до речі, привеземо в Тернопіль на концерт, і який для нас виготовили теж тут. 

Онлайн-формат розвиваємо теж. Щоправда, до віртуальних концертів, мабуть, ще не готові. Все ж, живу музику краще сприймають наживо. 

— Назвіть ваш найцікавіший проєкт, який реалізували за минулий рік. 

— Мабуть, це гастро-музична вечеря в одному з ресторанів Львова. Тоді під моє скрипкове шоу та виконання творів Bozhyk Duo відбувся справді крутий перформанс. Пів години люди моли насолоджуватись їжею, півгодини музикою, а потім знову. Усі були в захваті ще до того, як дійство почалось. Ще за два тижні до нього квитки розкупили, тож зараз ми готуємо ще один такий захід. І я вважаю, що це круто: людям цікаві такі нові інтерактиви.

— У вас музична сім`я. Ви давно разом із дружиною? Чи завжди вона з вами на концертах?

— Так, дуже часто Юлія виступає зі мною. Під час концерту в Тернополі теж будуть елементи проєкту Bozhyk Duo, які ми будемо виконувати вдвох.

Чи давно ми разом? Так. Ми вже 12 років одружені, до того зустрічались близько чотирьох років. І всі 16 років граємо разом. І можу сказати, що з кожним роком спільної музики все більше.

Зараз я працюю над створенням сольного альбому, що буде записаний у виконанні Юлії, це виключно твори для фортепіано і виключно мого авторства. Уже половина альбому готова. Тож, можливо, наступного разу, коли приїдемо, будемо його презентувати.

— Донечка як ставиться до вашої музики? Чи має вона нахил до творчості? 

— Вона і далі не дуже любить, коли тато і мама грають вдома, тому, що тоді їй мало уваги. Тому ми стараємось грати по черзі: хтось гуляє з Вікторією, хтось грає на музичному інструменті. Донечка у нас росте дуже активною, скоро їй чотири. Нещодавно у Львів вона була вперше на нашому концерті. Було видно, що сподобалось надзвичайно. Вона вже проявляє талант до співу, знає вже кілька пісень. Як я відчуваю, вона має відчуття ритму і слуху. 

— Над чим працюєте зараз? 

— Я у пошуку. Мені дуже подобається експериментувати з подачею музики. Я вважаю, що глядач має бути частиною концерту. І стараюсь зараз також під час своїх виступів максимально з ним контактувати. Не виключено, що зараз з концертом такого формату, як зараз, я в Тернопіль їду востаннє. Але ідей є дуже багато і думаю, що вже скоро можу здивувати вас ще більше. До прикладу, моя масштабна мрія — це мюзикл. 

— То скрипка – це класика чи сучасність?

— Скрипка – вона завжди інша. Унікальна. Вона прекрасно звучить в класиці і в рок-музиці. Я кажу, що якби Ніколо Паганіні жив в наш час, то він точно був рок-шоу музикантом. Я маю напевно таку місію в житті: показувати, що скрипка – багатогранна та цікава. Вона прекрасно звучить і в музиці Чайковського, і в музиці Нірвани.

 

— Які вони ваші слухачі?

— Якщо брати вік – то це абсолютно різносторонні люди. В мене є і старша публіка, є і зовсім юні слухачі. Для мене самого деколи це є секретом, тому, що я в шість років не любив скрипку (посміхається прим. ред.), а зараз зустрічаю діток, які справді дуже люблять цей інструмент.  А ще для мого слухача зовсім не важливо навіть те, якою я мовою спілкуюсь. Коли я виступаю в Польщі, до прикладу – там ніхто не знає української, тому мій великий плюс – це те, що в музики немає мови. Мову моєї скрипки розуміють всі.

— Чого побажаєте усім своїм шанувальникам. І що скажете до них напередодні концерту? 

— Звісно, перше, що бажаємо зараз усім — це міцне здоров`я. Це важливо. А ще, пам`ятати, що на нього дуже впливають емоції. На концерті обіцяю вам усім багато позитиву, не лише багато цікавої музики, але й крутої та світлої енергії. 

Ще скажу, що цього року у Львові, наші глядачі опублікували в соцмережах просто рекордну кількість відео з концерту. А це, як на мене, свідчить, що емоції, які ми хотіли отримати — таки є.

Запрошую вас і обіцяю багато теплого спілкування. Знаю, що цей вечір точно запам'ятається і нам, і кожному з тих, хто прийде. 

Де можна придбати квитки? 

21 січня о 19:30 у Драмтеатрі ім.Т.Шевченка відбудуться концерт скрипаля-віртуоза Олександра Божика. Квитки 280-490 грн.

Музикант виступатиме у супроводі рок-бенду, повідомляють організатори.

У програмі - найкращі світові та українські хіти: Vivaldi, AC/DC, Imagine Dragons, Nirvana, Coldplay, Queen, Adele, Беz Обмежень, Океан Ельзи та інші. Звучатиме також авторська музика Божика та кавери із проєкту Bozhyk Duo.

Придбати квиток можна за посиланням тут

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Мацелюх

    Маю два квитка на цей концерт. 3 ряд спереду в центрі 9,10 місця.
    Змінились плани-на концерт піти не маю змоги-продам за 1000 грн .оплатив 1093 грн на сайті.кого цікавить -дзвоніть 0987208558 Ігор .

keyboard_arrow_up