Партнер рубрики Події

“Відчуваєш, що допомагаєш комусь врятувати життя”: як стати донором у Тернополі

“Відчуваєш, що допомагаєш комусь врятувати життя”: як стати донором у Тернополі
  • Хочу здати кров у Тернополі. Як? Де? Коли? - це все дізнавалась журналістка “20 хвилин”. 

  • Ми поспілкувалися із лікарями та тернополянином Ростиславом, якого ми зустріли у центрі переливання крові. Ростислав займається добровільним донорством, він вже четвертий раз здає кров. Нам він розповів, чому вирішив регулярно здавати кров і що він відчуває про цьому. 

Понеділок, 08:00 ранку, журналістка “20 хвилин” вже стоїть біля входу  в Тернопільський обласний центр служби крові, який знаходиться на Клінічній, 8. Саме тут в Тернополі можна здати кров. Там здати кров можна щодня до 13:00. Але радять, краще здавати вранці, поки організм ще не виснажений. 

Хочу здати кров. Із чого почати? 

Готуватись до здавання крові потрібно впродовж двох днів. У цей час не можна вживати алкоголю. Також напередодні не можна їсти жирної, смаженої та копченої їжі, яєць, молочних продуктів. Безпосередньо у день здавання крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати серйозних справ та інтенсивного фізичного навантаження. В медзаклад із собою обов’язково потрібно взяти паспорт.
Отож, журналістка “20 хвилин” вранці поснідала, попередньо виспалась, аби набратись сил і вирішила теж спробувати стати донором. 

Я зайшла у реєстратуру, там у мене попросили документи, дали карточку донора, підписавши яку, я зобов’язалася, що здорова та не маю жодний захворювань, та сказали піти до гардеробу, де я маю скинути верхній одяг та взяти резинові капчики, а свої здати.

Відео дня

  - У реєстратурі є база даних людей, які не можуть бути донорами, - розповідає завідувач відділу комплектування донорських кадрів Наталія Скочиляс. - Цю базу даних впродовж багатьох років ми збирали і продовжуємо збирати по цілій області. Тобто, перевіряємо чи є людина на обліку в наркодиспансері,  шкірдиспансері, санепідемстанції та центрі СНІДу. Без документів ми не приймаємо. 

Після цього мене відправили до терапевта та дерматолога, яка запитала мене, чи нічого не турбує, чи прочитала я договір, який мені видали у реєстратурі та чи дійсно у мене немає кору, СНІДу, сифілісу та інших подібних хвороб. 

Донором крові в Україні може бути здорова людина віком від 18 років, вагою від 50 кг.

- Донорство безпечне для організму здорової людини, а кроводачі не можуть викликати звикання, так як організм людини еволюційно пристосований до кровопускання. Дотримуючись покладених інтервалів між кроводачами ви ніколи не заподієте шкоди своєму здоров’ю, - продовжує Наталія Скочиляс. 

Проте є тимчасові протипоказання щодо здачі крові, наприклад, якщо ви набили татуювання або зробили пірсинг, доведеться почекати мінімум півроку, щоб здати кров. До них також належать менструація - під час та 5 днів з дня закінчення менструації, та вагітність - 1 рік після пологів та 3 місяці після закінчення лактації. У кабінеті терапевта вам міряють тиск та важать.
Журналістка “20 хвилин” зважилась і її вага не відповідала нормі. 

- Вибачте, але, на жаль, ви не можете стати донором, бо у вас недостатня вага, і, відповідно, є велика ймовірність, що вам стане погано після здачі крові, - сказала мені терапевт.

Чекаючи на лікарку, яка мала мене провести у наступний кабінет, я познайомилась із Ростиславом, який вже четвертий раз здає кров. Через те, що, як донор, я не підійшла, то всі наступні етапи ми проходили із Ростиславом. 

- Мені 21, - розпочинає розмову хлопець. - Я вже зовсім не хвилююсь перед здачею, тут я вже вчетверте. 

Підготовка до здачі крові - обов’язкова

Після того, як ви пройшли всі обстеження вас відправляють зробити  лабораторні аналізи крові. Ми йдемо із Ростиславом у кабінет, де йому беруть кров із пальця і визначають групу крові, резус та гемоглобін. Займає ця процедура лише кілька хвилин. 

Далі ми йдемо у буфет, там Ростиславу приготували чай і на столі стояло печиво. 

- Пити чай обов’язково потрібно, - каже хлопець. - Одного разу мені стало було погано, я переконався, що потрібно підвищити рівень цукру перед здачею. 

У хлопця - це вже четверта здача. Цього разу він здає кров для дідуся. 

- Перший раз я здавав для вагітної дівчини, це була племінниця мого викладача у коледжі. Я одразу із пар поїхав сюди, у центр переливання крові, мені хотілось їй допомогти. Моя кров тоді їй допомогла, але я не був до цього фізично готовий, був голодний, саме тому мені стало дуже погано, важко було навіть зі сходів зійти. Ще раз я здавав разом із другом, ми вирішили просто стати донорами і, надіюсь, наша кров допомогла комусь врятувати життя. А ще раз я здавався для однієї рідної людина, у цьому була необхідність, і ось тепер для дідуся. Для мене - це зовсім не важко. Відчуваєш, що допомагаєш комусь врятувати життя і це неймовірно. Буду ще неодноразово сюди приходити, наступного разу можемо тут зустрітись через два місяці, може, ви наберете вагу - з усмішкою додає хлопець. 

Процес- швидкий та “наче оса вкусила” 

Одразу з буфету піднімємось нагору крутими сходами. Саме тут і відбувається забір крові. Це велика простора кімната, де стоїть кілька крісел, які нагадують стоматологічні. 

Ростислав сідає у одне із них, до нього підійшла медсестра, перев’язала руку джгутом, відкрила при ньому нову систему та вколола. Ввійшла у вену, пластикові трубки червоніють, і невеличкий пакет почав наповнюватися кров’ю.

- Стандартний об’єм однієї кровоздачі — 450 мілілітрів. Перед цим ще 40 мл крові у вас додатково візьмуть для аналізів. Всього за один раз ви віддасте близько 10% від загального об’єму крові, - коментує завідувач відділу комплектування донорських кадрів Наталія Скочиляс. 

Ростислав каже, що болі зовсім не відчуває і тих хвилин десять, поки пакет наповнюється його кров’ю спокійно розмовляє, переглядає пости у соцмережах. 

- З досвіду вже зрозумів, якщо не дивитися на руку, то стає вже не так страшно, - каже Ростислав. - От вас колись кусала оса? То це такі ж відчуття. Не страшно, не боляче, швидко, а головне ти відчуваєш, що допомагаєш. 

Безпосередньо після здавання крові лікарі рекомендують відпочити 10-15 хвилин, утриматися від куріння протягом години до і після процедури та протягом доби — від алкоголю. Пов’язку радять знімати не раніше ніж за 3-4 години. Мочити її теж не варто. Пийте якомога більше води впродовж наступних двох діб. І живіть далі з усвідомлення того, що ви зробили хорошу справу. 

- До наступного здавання, - із усмішкою сказати лікарі Ростиславу перед виходом із кабінету здачі крові. 

Варто відзначити, що всі працівники станції переливання крові були привітними, безліч разів питались у донорів, як вони себе почувають та наголошували, що у них є ліжко, де можна прилягти відпочити після здачі. 

Ростислав каже, що почувається після здачі добре. Каже, не паморочиться у голові, проте слабкість відчувається. Після всього у бухгалтерії хлопцеві видають довідку. З цією довідкою можна отримати один оплачуваний вихідний день будь-коли протягом року та не виходити на роботу в день здачі крові. А також талон на разове харчування донорів. Загалом вся процедура зайняла приблизно 40 хвилин часу. 

Мотивація у кожного донора особлива

- Ми працюємо для людей. Кров ми віддаємо за потреби у лікарні міста. Найчастіше ж, звісно, у онкодиспансер, гематологічне відділення та для породіль, - пояснює Наталія Скочиляс. - У нас практично немає браку донорів. Хоча крові мінусових груп завжди менше, коли нам потрібно зібрати для когось терміново кров, то ми обдзвонюємо наших постійних донорів чи повідомляємо через мас-медіа. Мотивація у кожного донора особлива. Найчастіше до нас приходить молодь, і це дуже приємно. Коли ми говоримо із донорами, то ми розуміємо, що зараз такі часи, що треба бути активним не лише для особистих потреб, а й для суспільства. Багато хто із молоді бачить це як певний громадський обов’язок. На жаль, є й такі студенти, які прогуляли пари, а потім хочуть довідку якусь мати, от і приходять здавати кров.

Кожен, хто здоровий і не має протипоказань, може час від часу це робити. Це потрібно людям і добре для вас.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • марина

    Анонім для цього забирають кров на маркери гепатитів це і е швидкий експрес тест           коли не маеш тями друже не пиши дурниць  попробуй побути біля хворого коли він втрачае кров а ти не можеш нічого зробити а за дверима стоіть його дружина і малолітні діти   хотіла би побачити вашу реакцію
  • Анонім

    Ну капец на столі розпечатують ту систему без рукавиць ,голими руками це тільки у нас таке може бути.
  • Анонім

    У нас дуже дика ситуація з донорами і всім ,що з цим повязане . У мене родич лежав в лікарні з кровотечею так тобі кажуть давай 5 донорів і ти мусиш по цілому місту бігати щоб їх знайти . Чому в лікарні не дати рахунок за яким можна було б перерахувати кошти і всі діла . А так цим донарам плати неофіційно щоб вони здали кров . Таке було я не брешу , що донори здавали кров їм видавали довідку , і за цю довідку приходилось їм давати гроші ,але все це неофіційно . В києві вже давно порядок навели з донарством де тобі дають рахунок і ти сплочуєш фіксовану суму ,а не так як ті донори тобі залупляють космічну ціну . Тепер проїдемось по хворобах ,щось тут жодного слова про гепатити А,В,С,D,Е не сказано .Ось виникає питання ,а як вони контролюють чи цей донор наприклад в дитинстві не хворів на жовтуху ,а по медичному гепатит А . Де гарантія ,що він не є носієм гепатиту В,С .Щоб провірити це треба нормальне обладнання ,а не експрес тести .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up