Відійшов у засвіти знаний тернопільський бард та культурний діяч Олександр Смик

Відійшов у засвіти знаний тернопільський бард та культурний діяч Олександр Смик
  • Сумна звістка сколихнула Тернопільщину 18 травня.
  • Пішов із життя Олександр Смик – драматург, поет, журналіст, лауреат численних престижних премій, Член різних національних спілок України.

– Нехай Ваш шлях у вічність буде легким…. Вічна пам'ять, шана та подяка, – на своїй Фейсбук-сторінці опублікувала допис про смерть діяча й спільне з ним фото Олеся Чванкіна.

– Шановна громадо! Друзі! Сьогодні ми втратили Великого Українця.

Відео дня

Тернопіль втратив свого славного сина. Відійшов у вічність відомий український бард, поет, драматург, член національних спілок України: театральних діячів, кобзарів, журналістів, письменників та Всеукраїнської музичної спілки, громадсько-політичний діяч, депутат Тернопільської міської ради, справжній друг Олександр Смик.

Його творчий спадок навіки залишиться в історії української культури. На його прикладі, як треба любити Україну та Тернопіль, будуть вчитися прийдешні покоління. Бог забирає найкращих, щоб вони служили на небесах.

Вже під час відкритої навали московських варварів на Україну, Олександр Іванович очолив свій фронт боротьби з ворогом – «Духовний фронт». Його вірші та твори підтримували наших воїнів, волонтерів та тих, хто працював у тилу. Він зміцнював нашу віру у перемогу над ворогом. Сьогодні Тернопіль у скорботі. Україна оплакує Олександра Смика! – такі слова присвятили митцю на сторінці Тернопільської міської ради.

– Сьогодні перестало битися серце українського барда, поета, драматурга – Олександра Смика. Його творчість – багатогранна. А талантом – захоплювалися тисячі. Він житиме вічно у своїх творах. Щирі співчуття рідним та близьким! – написав на своїй сторінці голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш.

Слова скорботи, присвячені Олександру Смику, у соцмережах пишуть і ті, кому пощастило знати його й бути близько знайомими за життя митця.

Ось цей ліричний вірш поет виклав на своїй сторінці приблизно 12 годин тому. Ніхто й не сподівався, що він стане для нього останнім...

Довідка. Олександр Іванович Смик народився 26 жовтня 1957 року у селі Грузьке Кролевецького району на Сумщині.

У 1977 році чоловік завершив навчання на педагогічному факультеті Рівненського державного педагогічного інституту, а у 1983 році закінчив Київський університет імені Т. Г. Шевченка.

Олександр Смик був українським бардом, драматургом, за життя видав понад 20 поетичних збірок, неодноразово друкувався у літературно-краєзнавчих часописах.

Деякі з його віршів подаємо у серії фото нижче. 

Митець свого часу став автором багатьох концептуальних розробок музичних фестивалів, приміром, «Тарас Бульба», «Вивих»,  «Повстанські ночі», «Золоте підпілля» тощо.

Культурний діяч також був членом різних національних спілок України: театральних діячів, кобзарів, журналістів, письменників та Всеукраїнської музичної спілки.

Саме йому належить ідея та кураторство втілення проєкту бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля», створеної у 2012 році.

Упродовж 2010-2014 років Олександр Смик обіймав посаду начальника управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради, від липня 2015 року був головою обласної організації Національної спілки письменників України, згодом – начальником управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради (до 2020 року).

Жив і працював у Тернополі та місті Кременець.

Світла пам’ять Олександру Івановичу Смику!

Редакція "20 хвилин" висловлює щирі співчуття його рідним та близьким!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (141)
  • Таня Шейко

    🙏
  • Наталия Негреско-Завада

    Вічна пам'ять Герою
  • Mykhaylo Rohashko

    СВІТЛА ПАМ'ЯТЬ ТА ЦАРСТВО НЕБЕСНЕ
  • Leonardo Kyfor

    ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЮ

keyboard_arrow_up