Відкриття макета парафіяльного костелу: "Я досі не можу дивитися на той ЦУМ"

Відкриття макета парафіяльного костелу: "Я досі не можу дивитися на той ЦУМ"

Макет сакральної споруди для тернополян офіційно відкрили у неділю, 10 вересня. Це відкриття стало символічним для містян. Адже, як сказав тернопільський краєзнавець та учасник проекту Тарас Циклиняк, ми найбільше цінуємо втрачене.

Символічно, що макет тернопільського Парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі розмістили на місці, де нещодавно було вилучено боєприпаси часів Першої і Другої світових воєн. Відкриття зібрало чимало тернополян, які люблять і пам`ятають своє старе файне місто.

Відео дня

Тернополяни мали можливість подивитися на архівні світлини, побачити велич і красу парафіяльного костелу. 

Над побудовою парафіяльного костелу щоденно працювало 30 мулярів, 15 каменярів, 6 теслів, 50 помічників і 25 жінок. Будівництво тривало близько 4 років. А ось невеличка творча група над створенням вуличного макета працювала близько 3 років. 

Автор макета – Володимир Кріса, архітектор – Борис Солонін, живописець та скульптор – Дмитро Мулярчук. 

Володимир Кріса каже, що створення макета - дуже клопітка робота, яка полягає у розробці трьохвимірної моделі на комп`ютері.

- Кожна деталь, яка тут є, я спочатку розробляв на комп`ютері, - розповідає пан Володимир. - Задавав розміри, потім друкував її на папері, вирізав, склеював докупи і потім уже з цієї моделі ми знімали зліпки і піддавали бронзі. 

Тарас Циклиняк каже, що сьогодні здійснилася його маленька мрія. 

- Мрію ще, щоб слово "Тернополянин", написане з великої букви, мало особливий сенс для кожного з нас. - поділився пан Тарас.

Автор численних спогадів про Тернопіль Ірина Максимів не може спокійно згадувати про руйнування костелу.

- Костел був особливою спорудою в Тернополі, то була окраса міста, - згадує жінка зі сльозами на очах. - Усередині костелу були ошатні меблі з дорогого червоного дерева. А органи які там були...Коли грали, то на пів-Тернополя було чути. У кого рука піднялася знищити споруду таку? Я на той універмаг донині дивитися не можу, у мене така злість. Коли зносили костел, то навколо голці ніде впасти було. Тут і старі, і малі, і жінки, і чоловіки молилися, аби не руйнували, а вони трощили, ламали. То нелюди то варвари. 

Жінка завершила свій виступ важливими для кожного тернополянина словами: "Пам`ять не знищити, Тернопіль ще живий".

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Петя

    Думаю, що цьому макету і подібним речам там не місце - для цього є музеї, як і не бачу цього надземного пафосу в цій події.
  • Герасимчук Ростислав

    Відкриття маркета

    Заскріню цей епік напам ять

    Ганна Придушана reply Герасимчук Ростислав

    зi всiх цих коментарiв я бачу. що народу направдi зовсiм не цiкавi тi макети. По-друге. панi Максимiв. хочу сказати. що руйнували це не звiдкиcь привезенi люди. а вашi земляки. Можливо. вони були православнi християни i католицькi святинi дуже багато людей. наскiльки я знаю. просто ненавидiли. Трiшки фiльтруйте обставини. панове. Бо ви зараз робите те саме.за що тепер засуджуете iсторiю
  • Віктор Мадрі

    виправте - не маркета а макета...

    Ульяна Солнышко reply Віктор Мадрі

    Пані Ганно! Нищили костел якраз привезені люди яких совєтська власть привезла зі сходу

    Miroslava Mukvich reply Віктор Мадрі

    Дякую за виправлення)
  • Віктор Мадрі

    виправте - не маркета а макета..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up