Партнер рубрики Події

Як відпочивають тернополяни у Туреччині, охопленій пожежами. Чи реально відмовитися або змінити тур — роз'яснюємо

Як відпочивають тернополяни у Туреччині, охопленій пожежами. Чи реально відмовитися або змінити тур — роз'яснюємо
  • Зранку на всій території готелю лежав попіл, в повітрі стояв запах паленого, небо затягнуте хмарою диму, обрій зі сторони лісів помаранчевий від полум'я, кажуть туристи-тернополяни, які зараз відпочивають у цій країні..
  • Попри масові пожежі ціни не падають, а навпаки, ростуть. У тернопільських турагенціях стверджують, що жоден із туристів не відмовився від відпочинку.
  • Чи реально відмовитись від туру, змінити дату, курорт саме через пожежі, якими охоплена Туреччина, пояснює юристка.

Туреччина палає вже другий тиждень, проте тернополяни не відмовляються від закордонного відпочинку на пляжах цієї країни. Як відпочивають наші земляки поруч зі стихійним лихом, поділились тернополяни. Чи відмовляються від придбаних заздалегідь турів, розповіли у місцевих турагенціях. І чи реально відмовитись від путівки, при цьому не втративши кошти, пояснила юристка.

Попіл, запах диму і літаки, що черпають воду з моря

Тернополянка Мирослава Західна приїхала з чоловіком до Туреччини 29 липня. Подружжя відпочиває у курортному селищі Окурджалар, що за 94 км від аеропорту Анталії.

 – Коли з летовища їхали до пункту призначення, бачили великий дим, – поділилась Мирослава Західна. – В самому Окурджаларі в той день диму не було. Він з’явився 1 серпня, тоді у повітрі літав попіл, а зранку чувся запах диму.

Відео дня

Над морем постійно літають літаки і вертольоти, вони набирають воду і летять гасити пожежі, каже жінка.

  • Ми з чоловіком підозрюємо, що це підпал. Бо пожежі з’являються щоразу в різних місцях, – припускає пані Мирослава. – . Зараз небо ще не до кінця чисте, димить досі. Але з ліквідацією тут справляються оперативно. Так, відпочинок став трохи дискомфортним, але це некритично.
     

Ще кілька днів тому ситуація була не з найкращих: зранку по всій території готелю лежав попіл, в повітрі стояв запах паленого, небо затягнуте хмарою диму, обрій зі сторони лісів помаранчевий від полум'я. Про це розповів тернополянин Володимир Петришин, який разом із родиною відпочиває в Аланії.

Хотіли змінити тур, але…

Родина Оксани Коваль (дані жінки змінені на її прохання – прим. авт.) забронювала тур до Туреччини ще пів року тому – планували відзначати там родинне свято. Виліт запланований на 22 серпня. Зараз жінка, побоюючись зіпсованого відпочинку через пожежі у Туреччині, намагається змінити дату вильоту чи бодай курорт, однак, назустріч їй не йдуть. Жінка в розпачі.

  • Хочу міняти тур, а все марно, – поділилась тернополянка. – Звернулась до турагенції, де замовляла і оплачувала відпочинок, вони скидають мені відео звідти, мовляв, все добре і наші туристи зараз там відпочивають. Але це не так. Два дні тому повернувся товариш з Родоса. То до них по морю принесло повно вугілля. Столи за вечерею протирали від сажі щодесять хвилин.

Змінити країну відпочинку через ануляцію туру дорого – штраф поза тисячу гривень за кожного туриста, нарікає тернополянка.

  • Я хотіла змінити бодай курорт, на той, де не горіло. Відповіді поки що не дають, – поділила пані Оксана. – В ТНС сказали, що за цієї ситуації і пожеж можна без втрат відмовитись від туру. А насправді це не так! Написали запит туроператору. Мені відповіли, що ануляція без штрафів неможлива, можуть тільки спробувати перебронювати на готелі у Фетхіє. Висилають мені відео, і кажуть, що все добре. Але ж на останніх картинках видно, що гори в тумані, це димка від пожежі…

Чи відмовляються туристи від Туреччини?

Чи реально змінити дату, курорт саме через пожежі, що вирують у Туреччині? Чи відмовляються тернополяни від поїздок на закордонне море? Чи, можливо, у зв’язку з масовими пожежами, тури до Туреччини суттєво подешевшали? Всі ці питання ми адресували до місцевих турагенцій. Обдзвонили щонайменше п’ять. У всіх запевнили, що жоден тернополянин не відмовився від відпочинку навіть у палаючій Туреччині. А ціни навпаки ростуть – так завжди у сезон. І пожежі на цінову політику зовсім не впливають. Принаймні поки що.

  • Відмовляються? Ні, що ви. Ми весь час моніторимо ситуацію, ділимось інформацією, яка є у турагентів,  щодо пожеж і безпеки наших туристів, – каже менеджер туристичної агенції BEST TRAVELS Христина Шкула.

Пожежі, які вирують другий тиждень у Туреччині, жодним чином не вплинули на туризм. Кардинальних змін немає, ціни не впали, навпаки – вони ростуть, бо сезон. Туристи приходять, цікавляться, замовляють тури на відпочинок. Ті, хто вже замовив і оплатив тур, дзвонять і цікавляться ситуацією на певному курорті і в певному готелі. Але жоден ще не відмовився від поїздки, каже менеджер.

Відмовлятись за два тижні не вигідно, адже дат не змінять, тур не перенесуть, а гроші не повернуть. Буде ануляція зі штрафом. Можна пробувати перепродати його друзям чи знайомим. Паніку більше розвели у соцмережах, але на відпочинок чи кількість туристів вона не впливає.

Власниця турагенства EDEM tour Аліна Назарик каже, що в Туреччині відпочивало чимало їхніх клієнтів, коли почались пожежі. Весь цей час вони були на зв’язку зі своїми клієнтами і моніторили ситуацію. На щастя, всі повернулись додому живими-здоровими і без найменших проблем.

  • Якраз, коли почались пожежі, наші туристи були в Сіде, – розповіла Аліна Назарик. – Там все було в попелі. Але тернополяни вже відлітали назад і хвилювались, чи не перенесуть вильоти, чи літатимуть літаки і чи дістануться вони вчасно і безпечно додому. Все було добре.

Змінити тур за два тижні, три чи за місяць

Щодо зміни дати чи курорту для тих, хто вже оплатив і замовив тур і зараз хоче щось змінити, тут все індивідуально. І кожен окремий випадок треба розглядати окремо – однієї формули для всіх немає.

  • Ми спілкуємось з багатьма туроператорами – є лояльні до зміни, а є й не дуже, – поділилась власниця турагенства.  – Тобто, кожен випадок індивідуально потрібно розглядати.

Кожен турист, який придбав тур, тоді ж він підписує договір на туристичне обслуговування. У кожного туроператора своя редакція договору – зверніть на це увагу. Там прописані всі умови ануляції, форс-мажору, переносу туру на іншу дату чи в інше місце.

  • Але, якщо до нас звертається письмово турист з проханням перенести дату вильоту чи курорт, ми передаємо цей запит туроператору, – каже Аліна Назарик. – На щастя, з нашими туристами все закінчувалось добре. Мені здається, чимало тут залежить і від репутації та досвіду агенції чи агента. Якщо працюють давно і добросовісно – таким, як правило, не відмовляють.

Якщо ви вирішили відмовитись від туру за два тижні, змінити щось практично неможливо – турист однозначно сплатить штраф, еквівалентний зазначеній сумі в договорі на туристичне обслуговування. Тобто, це плюс-мінус вартість туру. Є й така послуга, як  мінімізація штрафу – це індивідуально потрібно вирішувати з туроператором через свого турагента.

Якщо щодо зміни туру звернулись за три тижні, в цей період реально змінити готель чи місто відпочинку, якщо на це є серйозні причини. Можливо, він буде дорожчим, якщо зміниться регіон, курорт, чи оберете більш «дорогі» дати. Знову таки тут радять звертись до вашого турагента – саме він може допомогти вирішити всі питання. Якщо міняєте щось за місяць до запланованого відпочинку – все можуть змінити з мінімальними витратами чи втратами.

Що таке форс-мажор і чи реально повернути гроші?

Саме туристичні агенції відповідальні за безпечний відпочинок туристів. Коли невблаганні пожежі застали наших туристів безпосередньо у Туреччині – це одне питання, а коли туристи ще не вилетіли туди і, відповідно, бояться за своє життя і здоров’я – це інше питання, пояснила юристка Марія Бочан.  

  • У першому випадку туроператори відповідальні за здійснення переселення таких туристів в інші готелі чи регіони Туреччини, повернення в Україну, якщо є пряма загроза їх життю і здоров’ю, – пояснила юристка. – У другому випадку все ж відкритим залишається питання, що ж робити з турами, які вже оплачені наперед.

Перед укладанням будь-якого договору юристка радить ознайомитися із графою «форс-мажорні» обставини (обставини непереборної сили – прим.ред.). Цивільний кодекс України чітко не дає визначення поняттю «форс-мажор».

  • Але ст.14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» визначає це поняття, – пояснила Марія Бочан. – Так, форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами.

Законодавець сюди відніс такі обставини непереборної сили: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Афільоване з терористичною "Робітничою партією Курдистану" угрупування "Діти вогню" взяло на себе відповідальність за початок масштабних пожеж, що вирують у Туреччині. Про це повідомляє в Twitter EHA Media.

  • Оскільки, як бачимо, що пожежі в Туреччині – це наслідки теракту, а тому й розцінюються форс-мажором, – запевняє юристка. – У статті 617 Цивільного кодексу України зазначається, що особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Таким чином, сторона не несе відповідальності за невиконання будь-якого із своїх зобов’язань, якщо доведе, що воно було викликане перешкодою поза її контролем і що від неї нерозумно було очікувати прийняття до уваги цієї перешкоди під час укладення договору або уникнення чи подолання цієї перешкоди чи її наслідків.

  • Звільнення від відповідальності, передбачене цією статтею, залишається лише на той період, протягом якого існує дана перешкода, – пояснила Марія Бочан. –  Сторона, яка не виконує свого зобов’язання, повинна повідомити іншу сторону про перешкоду і про її вплив на її здатність здійснити виконання. Якщо це повідомлення не отримане іншою стороною протягом розумного строку після того, як про цю перешкоду стало чи повинно було стати відомо не виконуючій свого зобов’язання стороні, ця остання сторона несе відповідальність за збитки, які є результатом того, що таке повідомлення не було отримане.

Зараз існує об’єктивна загроза життю і здоров’ю наших громадян у Тереччині. Юристка припускає, що турагенції повинні увійти в положення туристів і почати ведення переговорів з турецькими готелями про перенесення турів на сприятливіший час.

  • Наголошую, що МЗС закликало українців не їхати до охоплених пожежами регіонів Туреччини, – зазначила юристка.  

Отож, вирушати на відпочинок, переносити дати чи змінювати курорт, – вирішувати вам, заручившись допомогою і підтримкою туроператорів. А також не забудьте подбати про підтверджуючі документи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleksandr Tarilka

    2в1  закоптився і засмаг
  • Василь Зозуляк

    Ціни ростуть, адже путівки дуже навіть "горящі"

keyboard_arrow_up