Відпочивати під час відпусток треба по-справжньому, каже психотерапевт

Відпочивати  під час відпусток треба по-справжньому, каже психотерапевт

Сезон відпусток – у розпалі. Одні  тільки ідуть відпочивати, інші – уже повертаються до буденного життя та звичної роботи. І доволі часто – без бажання працювати, у пригніченому стані, хоча, теоретично, мали б почуватись б краще. 


Іноді такий стан пов’язаний із короткотривалою відпусткою – більшість працівників приватних фірм відпочивають максимум два тижні і не встигають відпочити, а іноді з тим, що важко після приємних подорожей повертатись до буденності. 
Чи можна безболісно повернутись  на роботу після відпочинку, розповідає тернопільський психотерапевт Любов Медведь. 


- Щоб екологічно вийти з відпустки, ніякої особливої підготовки не потрібно, - пояснює вона. -  Достатньо дати собі декілька днів на акліматизацію та відпочинок після подорожей. Якщо ж це не вдається, то, можливо, проблеми значно глибші, ніж поствідпустковий синдром. Можливо,  людині просто не подобається її робота, чи є явні або не проявлені конфлікти в колективі, її давно не підвищували або навпаки - різко підвищили і їй тривожно, що вона не впорається. 


Якщо ж працівник має велике навантаження і відчуває, що вигорів, то стандартної відпустки, додає фахівець, замало. Організм розслабляється і сигналізує про те, що йому потрібно більше відпочинку. Така проблема вирішується  нормалізацією робочого навантаження, делегування повноважень, організацією релаксу протягом  робочого тижня і навіть дня.

Відео дня


- Тому, коли людина відчуває, що їй зовсім не хочеться йти на роботу,  вона стає дратівливою, наростає втома, раптово хворіє простудними захворюваннями або у неї загострюються хронічні, їй не хочеться обговорювати відпустку з колегами, слід подумати, яка ж проблема за цим може стояти, - каже психотерапевт.  - Ніякі психологічні техніки не допоможуть, якщо самостійно не нормалізувати ситуацію.


Для хорошого відпочинку  - не обов’язково їхати на моря, курорти. Дехто може відновити сили завдяки активному відпочинку на природі, відпочити і за улюбленим заняттям у саду, на дачі.


- Якщо дача, приміром, приносить задоволення і відпочити вдалося , значить - проблема в роботі, - каже Любов Медвідь. – Але,  якщо дача - це ще один вид важкої виснажливої праці, бо мушу, то треба все таки знайти можливість відпочити по-справжньому. Ресурси організму не безрозмірні.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валера Матів

    за два тижні не відпочити,,,,то треба два тижні бухати!) висновок сам напрошується...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up