Партнер рубрики Події

Виграли суд у міської ради: аптека №78 не переїжджає. Чи подаватиме рада апеляцію

Виграли суд у міської ради: аптека №78 не переїжджає. Чи подаватиме рада апеляцію

Приміщення, в якому працює “Тернопільська обласна аптека № 78”, що на Руській, 23 донедавна було у комунальній власності міської ради. Аптеку хотіли виселити, оскільки закінчився договір оренди. Проте працівники відстояли свої права у суді і тепер приміщення у власності облради. Чи подаватиме апеляцію міська рада, поки невідомо.

Нагадаємо, аптека №78 підпорядковується обласній раді. Договір оренди на приміщення на вул. Руській, 23, яке було у комунальній власності міста, закінчився у 2016-му. Оскільки обласна аптека не звільнила приміщення своєчасно, ця ситуація вирішувалася у судовому порядку. За результатами усіх слухань, Господарський суд зобов’язав аптеку звільнити приміщення, але працівники цього не зробили. Тому було відкрите виконавче провадження на виконання судового наказу щодо звільнення цього приміщення. 8 лютого в аптеку прийшли судові виконавці описувати майно, але процедуру відтермінували на 10 днів, за цей час міська та обласна ради мали домовитися про подальшу долю аптеки. Тоді компромісу вони не знайшли. Згодом працівники аптеки разом із клієнтами влаштовували акцію протесту, але результатів вона не дала. Судові виконавці знову приходили 19 лютого, але виконавчого провадження не здійснили. На той час приміщення уже передали приватному підприємцю. А 21 лютого Тернопільська облрада звернулася до Господарського суду області з позовом про визнання недійсним рішення виконавчого комітету про перехід аптеки у власність міськради. Провадження відкрили 18 березня.

Виграли суд

Судове засідання відбулося 4 липня. Суддею у справі була Надія Бурда. Позивачами у справі була облрада, а відповідачами виконком міської ради та Тернопільські міська рада. 

У позові облрада просила скасувати рішення виконавчого комітету  міської ради від 15.03.2007 “Про оформлення права власності за Тернопільською міською радою”, свідоцтва про право власності міської ради від 18.04.2007 та визнати право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області в особі Тернопільської обласної ради на нежитлове приміщення за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 23, загальною площею 634,3 кв. м. Суд позов задовольнив і згідно із рішенням, міська рада не має права виселяти 78-у аптеку з приміщення.

Відео дня

- Це було надзвичайно важке і емоційне судове засідання, тривало воно три години, каже в.о. директора аптеки Ольга Жеруха.  - Колектив аптеки задоволений рішенням суду. І ми вдячні громаді, активістам за сприяння у вирішенні справи по суті.

Хоча суд і прийняв рішення на користь облради, але це рішення першої інстанції - міська рада має право подати апеляцію протягом 20 днів. Після судового засідання представники міської влади коментувати ситуацію відмовилися.

Згодом у міській раді офіційно прокоментували: "Тернопільська міська рада ознайомиться з рішенням суду і далі буде приймати відповідні дії".

Тому чи подаватимуть апеляцію - поки невідомо. Але, як перевіряла “RIA плюс” станом на 8 липня такої апеляційної скарги серед зареєстрованих немає. Про подальші дії міської ради ми повідомимо згодом.

“Добре, що відстояли права”

Тернопільська аптека № 78 є однією з найстаріших аптек міста. Запрацювала вона 1959 році. Як вона працює після рішення суду дізнавалася “RIA плюс”. В суботу, 7 липня, хоча це і вихідний, відвідувачів у аптеці було чимало. Одні приходили за іншими. З різних кас звучало: “Будьте здорові, гарного дня”. 

Люди кажуть, закриття аптеки дуже б вплинуло на людей, які живуть біля неї і хвалять працівників аптеки, що ті відстояли свої права. 

- Якби приміщення забрали, то тут би відкрили якийсь ресторан або фаст-фуд, - кажуть жінки, які стояли в черзі за медикаментами. - Бо інше - не вигідно. І що б вони доброго зробили для людей. А працівники аптеки куди б поділилися? 

Радіють такому рішенню суду і самі провізори. Кажуть, що покупці їх підтримували. 

- Було складно спочатку, бо люди думали, що нас взяли під приватну власність, - каже провізор Людмила Синиця. - Питали чи ми ще та сама аптека. Зараз ще не всі знають, що виграли суд і, що ми залишаємось, але думаю, що скоро всі наші клієнти про це знатимуть.  

Вакцини та інсулін

У 78-й аптеці можна отримати медикаменти за програмою "Доступні ліки", згідно якої пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Також тут безкоштовно можна виміряти артеріальний тиск. Аптека є однією із 4-х в Тернополі, які виготовляють ліки на замовлення. 

- Є покупці, які радіють, що ми залишилися, бо купували вакцини саме у нас, - каже провізор. - І від них не було побічних ефектів, бо були випадки, коли купували в інших аптеках і була побічна дія. У нас є жінка, яка щодня телефонує і питає чи є у наявності певна вакцина, бо хоче купити саме тут. Бо їй з дитиною до педіатра якось через два чи три тижні і вона відслідковує чи є в наявності вакцина.  

Також у цій аптеці відпускають безкоштовний інсулін для жителів району. А от місто з аптекою договір не заключило. 

В аптеці переймаються тим, що міська влада таки подаватиме апеляцію, але вони готові відстоювати свої права і надалі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up