Партнер рубрики Події

Тернополянин викликав швидку до непритомного хлопця. А йому, каже, погрожували поліцією

Тернополянин викликав швидку до непритомного хлопця. А йому, каже,  погрожували поліцією

Тернополянин став свідком, як ввечері у Центрі били хлопця, а той після одного з ударів впав на землю і знепритомнів. Тож чоловік викликав швидку. Натомість медики йому погрожували поліцією, розповідає редакції. Чому?

20 січня близько 22.00 біля приміщення Укрпошти на вул. Чорновола у Тернополі сталась бійка. Про це в редакцію повідомив читач Олег, який став свідком події. На прохання чоловіка ми змінюємо ім’я, проте всі справжні дані є в редакції.

— Бійка почалась між двома відвідувачами одного із закладів, — розповів Олег. — Потім до одного з учасників приєднались друзі і почали разом гамселити бідолагу. Після одного з ударів в голову чоловік, якому на вигляд було 20-25 років, впав. У нього почались судоми.

Побачене шокувало, каже чоловік. Тому він одразу зателефонував до швидкої. Тим паче, про це попросили його знайомі дівчата.

Відео дня

— Я викликав швидку і пішов у справах, — пригадує Олег. — А невдовзі мені перетелефонували і питають, чому я не на місці. Я пояснив, що вже пішов, бо мав справи. Тоді почув, що про мене повідомлять поліцію, мовляв, за хибний виклик. А  якщо стороння людина не може чекати, то до постраждалого не приїдуть? Чекати змоги я не мав. Сподіваюсь, лікарі таки виїхали і допомогли тому хлопцеві.

Хлопець, який постраждав, згадує Олег, взагалі за пару хвилин перестав рухатись. До цього він добряче вдарився, коли падав.

— Мене дуже непокоїть доля хлопця, якого побили, — каже Олег. — Я тоді не міг чекати, дуже поспішав. Але вигляд у нього був кепським. Чи живий? Чи з ним все в порядку? Чи таки надали йому допомогу?

Виклик на 103 справді надійшов 20 січня о 22.06, підтвердив «20 хвилин» генеральний директор КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олександр Ріпка.  

— Виклик був безрезультатним, бригада виїхала на місце, зазначене заявником, але там нікого не було, — запевнив Олександр Ріпка. — У час, протягом якого мали дістатись за викликом, вклались. У нас все зафіксоване: час виклику, коли прибули.  

Повідомлень про бійки чи інші порушення громадського порядку на вул. Чорновола та поблизу неї, у зазначені дату і час, до поліції не надходило. Як і повідомлень про хибні виклики екстрених служб, запевнив «20 хвилин» речник поліції Тернопільщини Сергій Крета.

— Але цього дня, 20 січня близько 23 год, надійшло повідомлення від медиків обласної лікарні, що вони надавали меддопомогу 23-річному чоловікові, який звернувся до медзакладу, — каже Сергій Крета. — У нього виявили закриту черепно-мозкову травму та забій шиї. За словами пацієнта, травми він отримав на вул. Коперника, поблизу одного з розважальних закладів.  

Чи цей це чоловік, ми не можемо стверджувати, адже в нас немає його даних. Про долю побитого «20 хвилин» більше дізнатись не вдалось. Якщо він має що додати до цієї історії або висловити свою позицію, звертайтесь до редакції.

Залишатись на місці виклику чи ні

Той, хто викликав швидку, не зобов'язаний залишатись на місці. Принаймні жоден закон чи нормативний документ до цього не зобов'язує. Проте медики просять, за можливості, перебувати за вказаною адресою, каже заступниця гендиректора Центру екстреної медичної допомоги з оперативної роботи Тетяна Сухарська.  

Чи погрожували поліцією та справою за хибний виклик, — підтвердження цього знайти журналістам не вдалось. Якщо вірити нашому читачу, який звернувся до редакції, йому телефонували вже з приватного номера, ймовірно, хтось із бригади. І запису цієї розмови немає. Адже записують лише виклики на лінію 103.

— Телефонуєте в швидку, обов’язково назвіть причину виклику та точну адресу, куди має прибути бригада, — каже Тетяна Сухарська. — Диспетчер завжди питає дані того, хто телефонує. У випадку, про який йдеться, зазначено, що заявник невідомий, він вказав, що це незнайомі йому люди.

Навіть якщо людина, що потребує допомоги, невідома вам, і ви не маєте навичок надання домедичної допомоги, варто підійти до постраждалого і поцікавитись його станом, радять медики. Подивитись, притомний чи ні. Диспетчер завжди поцікавиться, мова йде про чоловіка чи жінку, їхній приблизний вік, можливо, постраждалий буде у свідомості і сам назве всі дані, а також пояснить, що турбує чи що з ним сталось. Це полегшить роботу медикам, які виїжджатимуть за викликом.

А от якщо немає загрози ні життю, ні здоров’ю пацієнта, і він не потребує екстреної меддопомоги, швидка за викликом не приїде. А скерує до сімейного лікаря, каже Тетяна Сухарська. Якщо пацієнт — дитина, зазвичай медики швидкої виїжджають за викликом завжди.

Коли і до кого поїде швидка

Якщо виклик критичний, швидка за 10 хвилин з моменту виклику має дістатись до місця. Може бути виключення у разі ускладненого дорожнього руху, сезонної особливості, погіршення метеоумов тощо.

Якщо виклик екстрений, бригада має прибути на місце за 20 хвилин з моменту вашого дзвінка на лінію 103, пояснила Тетяна Сухарська. Це регламентується Постановою Кабміну №1271 від 16 грудня 2020 року. У разі звернення, що належить до категорії неекстрених, диспетчер порадить звернутись до сімейного лікаря або до найближчого відділення швидкої чи скерувати до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги. У разі відсутності такої можливості диспетчер напрямку направляє до пацієнта бригаду швидкої, що не виконує критичні або екстрені виклики.

Правила виклику бригад екстреної медичної допомоги регламентуються Наказом Міністерства охорони здоров’я № 583 від 2021 року.

Бригада виїжджає за викликом, якщо є скарги чи симптоми:

— непритомності або порушень притомності;
— судом;
— раптового розладу дихання, відсутності дихання, неефективності дихання;
— раптового болю в грудній клітці;
— раптового головного болю, що супроводжується запамороченням і/або нудотою;
— раптового порушення зору;
— порушення мовлення, слабкості у кінцівках, що виникли раптово;
— гіпо- та гіперглікемічної коми;
— гострого болю в черевній порожнині чи/та поперековому відділі;
— значної зовнішньої кровотечі, блювання кров'ю, кровохаркання;
— ознак внутрішньої кровотечі (різке падіння артеріального тиску, наростання частоти пульсу, різка загальна слабкість та блідість шкіри тощо);
— порушення перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча, інше);
— анафілактичної реакції, спричиненої різними чинниками;
— укусів змій та павуків;
— травм, які загрожують життю;
— нещасних випадків будь-якого характеру;
— теплового удару і переохолодження, які загрожують життю;
— асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх тіл у дихальні шляхи, удушення);
— надзвичайних ситуацій будь-якого характеру;
— гострих психічних розладів (з поведінкою, небезпечною для життя пацієнта та/або людей поруч);
— інших станів, які загрожують життю та здоров'ю людини;

Що знати тим, хто викликає швидку:

— відповісти на всі запитання диспетчера, який приймає виклик;

— назвати точну адресу виклику (район, населений пункт, вулицю, номер будинку, за наявності — номер квартири, поверх, номер під'їзду і код на дверях). Якщо найменування вулиці або номер будинку невідомі, необхідно уточнити шляхи під'їзду до місця виклику та його загальновідомі орієнтири;

— назвати прізвище, ім'я, стать, вік пацієнта, якщо паспортні дані невідомі, необхідно вказати його стать і орієнтовний вік;

— описати скарги і симптоми пацієнта;

— повідомити, хто і з якого номера телефону викликає бригаду;

— за можливості забезпечити бригаді безперешкодний доступ до пацієнта і необхідні умови для надання медичної допомоги;

—  сприяти в транспортуванні пацієнта у спеціалізований санітарний транспорт бригади;

— у разі транспортування пацієнта до закладу охорони здоров'я бажано мати документ, який засвідчує його особу.

Якщо пацієнт поводиться агресивно:

У випадках агресивної поведінки пацієнта або осіб поруч, зокрема тих, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння, гострого психічного розладу і є загрозою для здоров'я або життя членів бригади, надання екстреної медичної допомоги і транспортування здійснюються у супроводі поліцейських, залучення яких відбувається після надходження повідомлення на спецлінію 102 або ж за номером телефонів територіальних підрозділів поліції.

Бригада не виїжджає:

— до пацієнтів для виконання планових призначень лікаря з надання первинної медичної допомоги, а також для виконання ін'єкцій, інфузійної терапії, перев'язок, планової заміни катетерів, зондів, інших планових призначень та маніпуляцій;

— до пацієнтів, які перебувають під наглядом лікаря з надання первинної медичної допомоги з приводу загострення хронічних захворювань і стан яких не вимагає надання екстреної медичної допомоги;

— до пацієнтів для надання стоматологічної допомоги;

— для видалення кліщів;

— для видачі листків непрацездатності, виписування рецептів і заповнення будь-яких довідок, у тому числі про стан здоров'я, а також для надання судово-медичних висновків;

— для транспортування трупів у патолого-анатомічні відділення і бюро судово-медичної експертизи.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Taras Matvienko

    Згідно роз"яснень нині покійного зав.поліклініки Сидорука М.Ф.з Кременецької лікарні,його холуїв з місцевої НКВС,прокурадури кременця-Гібського М.Я.,Денисюка О.А.,Штурми Н.В.симптоматику людини,котрій стало погано,не лікар немає право відомляти-на це має бути відповідна освіта лікаря.В крайньому разі має право це робити з дозволу Політбюро ЦК КПРС,рішення з"їзду КПРС за підписом ген.секретаря ЦК КПРС-так письмово мені оформлено в Кременці від імені влади 2011роком.
  • Олександр

    Друзі хто може допомогти їжею? Або 20-50 гривень на картку.
    Їсти зовсім нічого немає!
    В мене дитина 5 років та дружина
    Затримують зарплату обіцяють в п'ятницю виплатити . Я обов'язково поверну продукти або кошти, ми з Києва.
    Можу надіслати свій паспорт
    Кредит в МФО не дають, родичів немає.!

    5355161162666739

    Володимир reply Олександр

    УВАГА !  АФЕРИСТИ НЕ СПЛЯТЬ....
  • *_POSITIVE_*

    Треба пару раз їм пізди вломити, разом з диспетчерами. Тоді шовкові будуть!
  • Andriy Onuskiv

    відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 26.03.2021 № 583
    Особа яка викликає бригаду Екстреної медичної допомоги повинна дочекатися її прибуття…

keyboard_arrow_up