Партнер рубрики Події

Ми задихаємось, не всі самі можуть дійти до вбиральні! Ексклюзивний репортаж з ковідного відділення

Ми задихаємось, не всі самі можуть дійти до вбиральні! Ексклюзивний репортаж з ковідного відділення
  • Відділення майже повністю заповнене, але ніхто з пацієнтів не міг подумати про те, що опиниться в лікарні з діагнозом COVID-19. У коридорах цілковита тиша, яку перериває лише звук роботи кисневих концентраторів…
  • Журналіст «20 хвилин» побував у ковідному відділенні Фтизіопульмонологічного медичного центру, де лікують пацієнтів з усієї області. Що відбувається за стінами відділення? Що кажуть пацієнти та чи є серед них вакциновані? Та чому медики вважають, що починається ще страшніша та важча хвиля – про це у матеріалі.
  • Авторизуйтесь та підпишіться, щоб прочитати публікацію до кінця. Завдяки вашій підтримці ми можемо робити більше ексклюзивних та цікавих матеріалів. Дякуємо всім, хто вже це зробив!

Ще від початку серпня кількість нових хворих в Україні та на Тернопільщині почала збільшуватися. Лікарні майже заповнені, тому відкривають нові відділення. Ми побували у «Тернопільському регіональному фтизіопульмонологічному медичному центрі» та побачили, яка ситуація насправді.

Як працює лікарня

Ковідне відділення в медичному закладі працювало і під час першої хвилі. У літній період хворих було мало, тому заклад не не надавав таку допомогу. Однак вже 2,5 місяці там відновили прийом хворих на коронавірус.

– Наш заклад займається лікуванням хворих на коронавірус протягом останніх 2,5 місяців, – каже директор лікарні Вадим Рудик. – Наразі розгорнули 140 ліжок. Майже всі вони заповнені. Як і під час минулої хвилі, ми надаємо допомогу пацієнтам з середнім та тяжким ступенями хвороби. Маємо централізовану подачу кисню та кисневі концентратори. Розхід кисню дуже великий. У нас є спеціальний резервуар – «киснева бочка» на 5 тонн для централізованої подачі кисню. Але розхід дуже великий. Деяким пацієнтам може знадобитись до 58 літрів кисню на хвилину.

Відео дня

Кисень дорогий. Тонна коштує 19 тисяч гривень. За 5 днів лише на кисень потрібно витратити до 100 тисяч гривень, каже пан Вадим.    

Хворі лежать у трьох відділеннях – є два інфекційних – по 60 ліжок та одне перепрофільоване пульмонологічне – на 20 місць.

«Брудна зона»

Відділення знаходяться в окремому блоці. Вхід стороннім – заборонений. Двері до відділень зачинені, а передачі від родичів приймають за графіком.

Перш, ніж потрапити до «брудної зони», спершу треба одягнути захисний костюм – спеціальний комбінезон, респіратор, рукавички, бахіли. Очі можна захистити спеціальним щитком або окулярами. Відкритих частин тіла не повинно бути.

Тож одягаємось і заходимо до відділення… У коридорах тиша, яку перериває звук роботи кисневих концентраторів. Медики проводять обхід. Дехто з пацієнтів не в змозі навіть самостійно поправити маску.

Без допомоги та нагляду санітарок не всі здатні самостійно піднятися. Люди кажуть: «Ми задихаємось, не всі можуть дійти до вбиральні».

Вздовж коридору – штативи для крапельниць та кисневі концентратори, які наразі не використовують.

Пацієнти лежать в палатах відповідно до важкості хвороби. Ті, хто одужує та готується до виписки – в окремій палаті, важкі хворі – в інтенсивній терапії.

У палатах є вбиральні та душові. Харчування – чотири рази на день. Як кажуть пацієнти – годують добре та смачно, щоправда через ковід смак та запах тут відчувають не всі. Дехто жартує – годують як на забій. З їжею проблем немає. Вона безкоштовна для всіх пацієнтів, як і лікування.

В окремій кімнаті зберігаються ліки, розчини для крапельниць та все необхідне. Медсестри підготували для пацієнтів ліки. У кожного вони різні, у залежності від важкості хвороби та призначення лікаря.

Що кажуть пацієнти

Нам вдалося поспілкуватися з пацієнтами відділення. Більшість з них лежать чи сидять на ліжку. Навіть вийти з палати декому важко – починається задишка. При розмові бачимо, як їм важко навіть говорити.

Більшість з них кажуть – ніколи не думали, що можуть потрапити в лікарню з цією хворобою. Переважна частина хворих – пенсіонери 60+. Але є і молодші.  

– Я захворів, у мене піднялась температура, і я зрозумів, що щось не так, – розповідає пацієнт Ярослав з Великих Гаїв. – Здав тест і прийшов позитивний результат. Я вперше хворію. Це дуже неприємні відчуття. На третій день хвороби в мене зник нюх та смак. Не вакцинувався і, скажу чесно, – жалкую, що цього не зробив. Чому не щепився – не можу сказати. Якось так вийшло... Але тепер всім близьким і знайомим, які не вакцинувалися, раджу це зробити. Ковід –  це дуже неприємно. Моя дружина була вакцинована і від мене підхопила теж хворобу. Але вона легко перенесла, буквально день були симптоми і стало краще. Вона зараз вдома, я в лікарні.

І таких історій чимало… Дехто має серйозні ураження легень, тому потрібен постійний нагляд медиків.

– Захворів, пішов на комп’ютерну томографію, а там… 75% ураження легень, – розповідає пацієнт пан Ярослав. – Мені 65 років. Вже десять днів хворію. Дасть Бог – вискочу. Вже себе краще почуваю, температури немає. Сатурація краща, але ще низька – 92%. Буду сподіватись, що швидше одужаю.

У багатьох був страх та розпач. Хтось каже – якби не вчасна допомога лікарів – все могло скінчитись плачевно.

– Я у лікарні вже два тижні. У мене не дуже важка форма, але була дуже висока температура – до 40 градусів, – каже пацієнтка з Бережанщини Катерина Небесна. – Сама вдома я не вилікувалась би. Коли дізналась, що в мене коронавірус – було дуже страшно. Не щеплювалась, бо в мене алергії на багато медикаментів, тому побоялась. Але хочу сказати тим, хто вагається чи боїться – це дуже страшно бачити людей, які задихаються від хвороби.

Палата інтенсивної терапії

Під час першої хвилі в ковідному відділенні була і реанімація. Як розповів директор закладу, під час нової хвилі вирішили на кожному поверсі виділити палати для інтенсивної терапії для важчих пацієнтів. Це трохи зменшило навантаження на медпрацівників.

Тож у палатах інтенсивної терапії тепер – найважчі хворі. Картина не з приємних. Під час нашого візиту в такій палаті були двоє чоловіків старшого віку. Вони під крапельницями та з кисневими масками. Поки сатурація крові не нормалізується – самостійно дихати звичайним повітрям вони не можуть. Як кажуть лікарі, кількість кисню, яку споживають важкі пацієнти, може бути різною. Якщо ураження легень велике і сатурація низька – підключають до кисневих точок. Спеціальна станція з киснем стоїть біля відділення. Він надходить до палат. Це фактично чистий медичний кисень. Є люди, яким на хвилину потрібно 50–58 літрів кисню. Для порівняння – доросла здорова людина вдихає близько 7 літрів повітря за хвилину…

Коли пацієнту стає краще – його підключають до кисневих концентраторів. Це прилад, який добуває кисень з повітря. Щоб забезпечити ним для життя важчих пацієнтів, одного концентратора часто недостатньо – їх потужності не вистачає. Працює одразу два.

Поруч – апарат ШВЛ. Він, як і лікарі, завжди напоготові. Часто буває так, що пацієнту різко стає гірше і треба рятувати людину. Таке може статись у будь-який час, тому навіть вночі є чергові лікарі, які стежать за хворими.

Чи є вакциновані?

А от чи є вакциновані серед хворих у лікарні? Як виявилось – є. Завідувачка відділення каже – серед усіх пацієнтів, яких госпіталізовували з ковідом, вакцинованих можна перелічити на пальцях однієї руки. Однак такі пацієнти переносять хворобу значно легше. Серед вакцинованих ще жоден не помер.

Ми зустріли шкільного–психолога з Бережанської загальноосвітньої школи №1 Богдану Машко. Вона мала два щеплення і вакцинуватися хотіла сама, однак все ж захворіла. На щастя, хвороба протікає легше, хоча через супутні хвороби довелось госпіталізуватися. Каже – безмежно вдячна лікарям, які дбають про них.

– Ми дуже дякуємо нашим лікарям, які піклуються про нас, які нас рятують, – ледь стримуючи сльози каже жінка. – Страшно було потрапити в лікарню, але я сподіваюсь якомога швидше одужати і повернутися додому. Ці лікарі, як ті бджілки, трудяться не покладаючи рук. І хочу звернутися до влади – лікарі не повинні отримувати такі копійки, які вони мають. Вони рятують життя і самі дуже ризикують. Ми всі безмежно вдячні і лікарям, і медсестрам, і санітарочкам і всім, хто про нас дбає.  Я щепилась і робила це свідомо, щоб захистити себе. Чоловік теж вакцинувався. Ми всі маємо бути свідомі і розуміти про небезпеку.

Медики та лікарі наголошують – вакциновані теж можуть захворіти, адже вакцинація не захищає від самої інфекції, однак щеплені переносять ковід у легкій формі. Імунізація захищає від ускладнень та смерті, і це факт, який зараз спостерігають медики та вчені. Тому якщо ви в групі ризику – вакцинуватися потрібно обов’язково!

Вакцина не гарантує, що не захворієте...

Досягнути повного захисту – неможливо і ризик захворіти є завжди, навіть вакцинованим. Про це розповідає відомий професор–інфекціоніст, академік НАМН та голова Асоціації інфекціоністів України Михайло Андрейчин.

– Ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації, – каже професор. – Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої просто не існує. Але вже після першої вакцини у людини формується імунітет до коронавірусної інфекції і навіть одне щеплення дасть свій ефект.

Доктор медичних наук, професор–інфекціоніст, який з перших днів пандемії працює з хворими, Василь Копча каже – навіть якщо ви пройшли імунізацію, то необхідно дотримуватися карантинних норм.

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє. Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але людина може залишатися джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. І це стосується всіх вакцин від коронавірусу, які зараз існують.

У департаменті охорони здоров’я ТОДА повідомляють – з червня почали вести статистику хворих. З’ясувалось, що приблизно 3% серед усіх хворих мали щеплення, однак більшість перенесли хворобу легко і лікувалися амбулаторно.

Ковід став агресивнішим

Ми поспілкувалися з завідувачкою першого інфекційного відділення Любов Кицай. Вона каже – пацієнти стали важчі. Можливо, у цьому винен новий штам «Дельта», а може – вже нові його мутації.

– Ковід став набагато складніший, – розповідає завідувачка. – Хворі поступають важчі – з високою температурою та низькою сатурацією крові. Складних випадків побільшало, тому ми маємо діяти швидко і комплексно. Вакциновані пацієнти в нас були, але ми переконалися, що в них хвороба протікає легко. Тому ми закликаємо не боятися, не вірити фейкам та чуткам, а захистити себе.

Вірус дає ураження на нервову систему. Часто пацієнти мають психічне збудження або навпаки – депресивні. Бувало і таке, що пацієнти хотіли покинути відділення, зривали з себе маски, не хотіли приймати ліки. Це наслідки впливу вірусу на нервову систему.

– Як себе поводять люди – буває по-різному, – каже пані Любов. – Є такі, що приходять і кажуть, що все буде добре, вони одужають і це безумовно допомагає і нам, і пацієнту. А є навпаки – люди впадають в депресію, розвивається психоз, який навіть медикаментозно важко зняти. Буває і таке, що пацієнта треба ввести в медикаментозний сон, щоб він заспокоївся. Раніше, під час першої хвилі, таких випадків у нас не було. Вже є результати досліджень ВООЗ, що коронавірус, крім клітин легень, любить вражати клітини головного мозку. Це дуже утруднює лікування. Такі пацієнти збуджені, вони зривають маски, йдуть по відділу. Ми мусимо їх заспокоювати, вкладати. А люди є різні, в нас персонал жіночий. Бувало таке, що кликали підмогу з інших відділень, щоб заспокоїти пацієнта.

А от те, що хвороба тепер вражає лише молодих людей – спростовують.

– Не сказала б, що значно побільшало молодих, – каже Любов Кицай. – Зазвичай це люди середнього віку, від 40 років. Багато людей пенсійного віку. Були і молодші, але вони мали супутні хвороби – серцеві, легеневі. Не застрахований ніхто, але найбільше ризикують люди з супутніми хворобами та патологіями. Найбільш проблемні пацієнти, які мають цукровий діабет, серцеві хвороби. Це хворі, які мали онкологію або з імунодефіцитами.    

Лікарі втомлені. Важко не лише фізично, а і психологічно, каже завідувачка. А найважче може бути попереду – лікарі помічають, що кількість хворих постійно збільшується, пацієнти важчі. Не виключають того, що ця хвиля буде ще важчою, ніж навесні.

Тому медики радять берегти себе та не ігнорувати правил карантину. Вакцинуйтеся та захистіть своє здоров’я та життя і не вірте фейкам та домислам «диванних експертів». Адже від хвороби не застрахований ніхто, щодня ковід забирає життя…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Наталя Віза

    Навантаження велике на персонал, чому ж ніхто йому не оплачує обіцяних 300% ? Чи не додають додатковий персонал ? Люди працюють за мінімалку, а зараз ощасливили що піднесуть зп на 50%
  • Zinkiv Tania

    Треба маски одягати на мордяки свої,і вакцинацію робити.Зовсім нежшкода

    Sano Cuerpo reply Zinkiv Tania

    Zinkiv Tania не рішайте та не вказуйте всім що робити.....кожен за СЕБЕ!!! У кожного є вибір...ЦЕ НЕ ПРИМУСОВО!
  • Ореся Шепелюк

    Люди є доля правды, хто не хворів, незрозуміє
  • Роксолана Хондель

    Тепер для разнообразія можна піти до онкологічного відділення,до відділення для інсультників,сердечників і тому подібних відділень. Там до речі теж не всі можуть дійти до вбиральні,ну як і раніше 🙂

keyboard_arrow_up