Партнер рубрики Події

Вишиванка як лист з минулого. Тернопільські фотографи реалізують благодійний проєкт

Вишиванка як лист з минулого. Тернопільські фотографи реалізують благодійний проєкт
  • У Тернополі реалізують проєкт «Вишиванка». Він дозволить відчути красу та силу минулих років, а також глибше показати українську історію.
  • Журналістка «20 хвилин» долучилася до процесу і готова показати найцікавіше.  

Ідея творчо-соціального проєкту «Вишиванка» належить тернопільському фотографу Тарасу Стельмаху, а ось втілюють у життя вже разом з дружиною Ольгою.

Поєднання автентичного та сучасного

Робота над проєктом зайняла кілька тижнів, адже кожен учасник проходив кастинг та показував свою сімейну реліквію.

— Нам захотілося, щоб цей проєкт розкривав історію України, показував її красу. Головна умова участі – наявність автентичного виробу з вишивкою. Це можуть бути сукні, сорочки, жакети. Але речі повинні мати історію, а не бути придбаними за 10 хвилин у магазині. Охочих дійсно було багато, проте пройшли відбір не всі, — розповідає Ольга Стельмах.

Відео дня

Загалом учасниками проєкту стали 20 жителів Тернопільщини. Обмежень щодо віку та статі не було, тож позували не лише дівчата, а й жінки у віці та навіть чоловіки.

— Перед тим, як потрапити на фотосесію, над кожним учасником працює візажист та перукар. Також поєднувати сучасний з автентичним одягом допомагає наш стиліст. Була вже дівчинка, яка прийшла з бабусиною вишиванкою. Вишиванка трохи задовга і широка, але ми додали джинсову спідницю і вийшов гарний образ. Була у нас і дівчина з вишиванкою, яку їй зробили з вишитих подушок бабусі. Ми робимо коротку фотосесію та відео для кожного учасника. За результатами проєкту кожен учасник отримає 20 фотографій, — додає фотографиня.

Стиліст Остян Богомаз наголошує, українська культура була ще до радянських установок та союзу. Проте не всі це знають, а отже з роками все рідше згадують. Журналістці «20 хвилин» хлопець розповідає про поєднання речей.

— У нас є спортивний образ та великі масивні чоботи. Проте акцент ми робимо саме на корсеті. Чому? Бо саме корсети носили українці з 15 по 19 століття. Уявіть, чотириста років всі українці ходили в корсетах, навіть звичайні селяни. Ще ми додаємо жупан. Він не автентичний, але зроблений за зразком старовинного. І виходить у нас досить непогано, — розповідає пан Богомаз.

Це не просто сорочка, а сімейна реліквія….

Жителька Кременця Ірина Скалій потрапила на цей проєкт випадково. Журналістці «20 хвилин» каже, вагалася, чи варто подавати заявку, але все ж ризикнула.

Після чого її запросили на фотосесію, де вона позуватиме у вишиванці, яку виготовили понад 100 років тому.

— На мені вишивана сорочка не мами, а прабабусі. Цій сорочці понад сто років і вона пов’язана зі смутком. Пам’ятаєте, коли в яничари брали в полон наших жінок, то після цього вони давали обіцянку – сім років носити траур. Ось саме ця сорочка пов’язана з цими подіями. Гляньте, вона створена з конопляного полотна і вовняними нитками вишита. Ця сорочка – наша сімейна реліквія. Я можу бути в ній на Різдво чи інші великі свята. Планую зберігати її, щоб передати своїй молодшій доньці, а вона вже далі. Нехай наші дітки знають про наше коріння, про нашу історію, бо вона пов’язана з волею, неволею та боротьбою, — каже жінка.

Серед учасниць і тернополянка Софія Кіт. Дівчина вирішила взяти участь у соціально-культурному проєкті, аби показати людям весільну вишиванку своєї прабабусі.

— Так, саме у цій вишиванці моя прабабуся брала шлюб. Тільки ця сорочка збереглася з її весільного образу. Я не знаю, хто виготовляв її та що означає кожен вишитий символ, але мені приємно мати таку автентичну річ. Для мене ця сорочка важлива і я вважаю, що цей проєкт також важливий для всіх. Ми маємо знати нашу історію, цінувати її та розвивати, — розповідає Софія Кіт.

А ось бабуся тернополянки Іванни не уявляла свого життя без вишивки. Тому як подарунок на довгі покоління вишила сорочку, яка наразі передається між дівчатами.

— Бабуся полюбляла вишивати. Цю сорочку вона власноруч створила для своєї доньки, тобто моєї мами. Моя мама носила вишиту сорочку і намагалася зберегти її для своїх дітей. Тож, зараз я буду позувати в ній для проєкту. Такий стиль мені імпонує. Я взагалі люблю класику, а вишита сорочка гарно підходить до образу, — ділиться історією дівчина.

Організатори анонсують, вже 18 червня у креативному кластері Na Пошті відбудеться презентація проєкту. Також проведуть благодійний захід на підтримку Збройних Сил України, переселенців та постраждалих людей через підрив Каховської ГЕС. До заходу планують залучити й інших майстрів Тернопільщини, тож обіцяють, що буде цікаво.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up