Виступ російських гуртів на «Файному місті». Яка позиція влади та організаторів?

Виступ російських гуртів на «Файному місті». Яка позиція влади та організаторів?
  • Один з наймасштабніших українських музичних фестивалів «Файне місто» відбудеться невдовзі на тернопільському іподромі. Усі з нетерпінням чекають масштабної події. Однак є і неоднозначне ставлення тернополян через виступ гуртів, які приїдуть до нас із Російської федерації. 
  • Яка позиція міської влади та самих організаторів? Що це за гурти? Читайте у матеріалі.

Фестиваль «Файне місто» цього року розпочнеться 28 липня та триватиме 5 днів. Серед учасників буде чимало молодих українських виконавців, іноземних гуртів та… російських. Це викликало обурення у деяких тернополян. 

Вимагають скасувати виступи

Свою позицію щодо цієї ситуації висловили представники «Правого Сектору» Тернопільщини. У своєму дописі на сторінці у Фейсбуці активісти вимагають не допустити російських виконавців на фестиваль. 

– Вважаємо неприпустимим на восьмому році війни з Росією, маючи окуповані території та більше 14-ти тисяч вбитих воїнів, запрошувати музичні фестивалі гурти з країни окупанта. Вимагаємо відмінити виступи гуртів з країни окупанта! Закликаємо організаторів фестивалю не створювати в нашому місті конфліктної ситуації та не провокувати учасників бойових дій та активних громадян до рішучих дій у разі ігнорування наших вимог. У час війни з російською імперією та в час дії мораторію на заборону використання російськомовного культурного продукту, ми закликаємо свідому громадськість стати разом з нами на захист української культури та не допустити виступів російських музичних гуртів на фестивалі "Файне місто", – йдеться у дописі «Правого Сектору».

Відео дня

Однак у коментарях під постом думки людей розділились. Одні категорично проти росіян на фестивалі, інші – пишуть про те, що ці гурти критикують російську владу. Тому мають право приїхати.

До слова, у Тернополі нещодавно виступав російський виконавець Андрій Макаревич, який підтримує Україну та критикує режим Путіна, окупацію Криму та війну, яку розв’язала російська влада на сході України, за що піддається тиску в Росії. Квитки на виступ виконавця розкупили миттєво і ніхто не був проти його концерту в Тернополі. Макаревича радо зустріли у місті.

У вівторок, 20 липня, о 10:00 активісти “Правого Сектору” проведуть акцію "російське вбиває" біля Тернопільської міської Ради. 

Хто виступить на «Файному місті»

 Загалом на музичному фестивалі мають виступити чотири російські гурти: ANACONDAZ, «Порнофильмы», Louna та Wildways. 

Гурту ANACONDAZ ще у 2017 році заборонили в’їзд на територію України за виступи в окупованому Криму у 2015 році хоча спершу виконавців на столичний фестиваль пропустили. Заборона діяла 3 роки. Незважаючи на це, гурт виступав на столичному фестивалі у 2017 році та ще у кількох містах України – Харкові, Одесі, Дніпрі та Полтаві. Про це повідомляли Крим.Реалії

Ось як ситуацію коментував спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян:

– Що стосується учасників гурту ANACONDAZ, то в час перетину кордону на виліт з України, на підставі додаткової інформації з ними проведено бесіди і прийнято рішення про заборону в’їзду в Україну терміном на три роки, – каже він.

Гурт «Порнофильмы» неодноразово був на фестивалі «Файне місто». Виконавці часто виступали і в інших містах України. У своєму репертуарі вони мають кілька пісень, де критикують російську владу. 

Ось що лідер гурту Володимир Котляров розповідав корисподнентам про своє ставлення до України:

 – Україна нас надихає. Тут дуже гарні місця. Але саме кльове – це люди, які завжди добрі, відкриті та енергічні. І від них я постійно надихаюся. Хочеться сюди повертатися знову і знову. І кожна поїздка приносить нам щось новее, – розповідав лідер гурту кориспонденту Odessa.Online у 2018 році.

У своєму інтерв’ю російському ютуберу Юрію Дудю лідер гурту сказав, що він та група «проти демонізації України, яку проводять в Росії».

Гурт Launa також критикують на російських інформаційних ресурсах через те, що вони не підтримують «ополчєнцов» та заблокували українофобний ролик «Не надо злить русского медведя» та канал, який використав їх пісню. Називають виконавців «гнилими», через їх позицію.

Автор проросійського ролика пише – гурт проти Росії і ненавидить ополченців.

Не подобається росіянам і те, що гурт виступав на опозиційному марші, гастролював в США та Україні і не підтримує позиції російської влади.

Гурт Wildways в репертуарі має пісню Put in про російського президента Путіна. В цій пісні його жорстко критикують, як і все, що відбувається в РФ. Гурт часто виступає в Україні. Під час виступу в Києві 9 липня, виконавці потролили російського президента. Виконавши пісню Put in, вокаліст вигуктув «Боже, храни царя!». Глядачі у відповідь почали вигукувати відому лайливу кричалку про Путіна – повідомляє УНІАН.

До слова, у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до України, виконавців, які виступатимуть на фестивалі, немає.  

Міська рада відхрещується

Попри негативні коментарі у соцмережах та деяких ЗМІ у міській раді спочатку мовчали. А 19 липня на офіційному сайті з'явилось повідомлення про те, що вони не є співорганізаторами фестивалю. 

– Днями націоналістична організація міста звернула увагу громадськості на факт приїзду на музичний фестиваль «Файне місто» декількох російських гуртів, – йдеться у публікації. – У зв’язку з цією ситуацією, Тернопільська міська рада офіційно повідомляє, що не є співорганізатором зазначеного заходу. Окрім того, сам фестиваль відбувається на території, що належить державному підприємству, та розташована за 7 км від обласного центру.

У міськраді додали, що реагуючи на позицію націоналістичної організації, направили лист-звернення до організаторів фестивалю щодо неможливості участі гуртів з Росії та надіслали відповідний лист до Служби безпеки України та Національної поліції України в Тернопільській області, у якому просять здійснити належну перевірку запрошених гуртів на предмет легітимності їх в’їзду та перебування в Україні.

«Місто Тернопіль завжди стояло на захисті українських інтересів, української мови та української культури і надалі продовжуватиме захищати проукраїнські цінності. І музичний фестиваль «Файне місто», який за роки проведення став символом Тернополя, і цього року має підтвердити відданість національним принципам», – підсумовують у міській раді. 

Відповіді від управління СБУ в Тернопільській області поки що немає.

Яка позиція організаторів?

Організатори фестивалю запевняють читачів «20 хвилин»  – російські виконавці підтримують Україну. Вони критикують російську владу, анексію Криму та розв’язану війну на Сході. Як запевнив співзасновник фестивалю Володимир Пасяка, жоден з виконавців не висловлювався негативно про Україну, і жоден з них немає заборони на в’їзд та виступи до країни. 

– Ми відслідковуємо позицію всіх російських виконавців, які до нас їдуть, – каже співзасновник фестивалю. – Якщо це позиція така, як у деяких виконавців, які регулярно їдуть в Крим, ЛДНР, чи негативно висловлюються про Україну, то, безумовно, такі ніколи не потраплять на наш фестиваль. Але є і опозиційні виконавці, які критикують російську владу і її позицію, які засуджують військову агресію росіян на нашій території. Безумовно, таких виконавців ми раді бачити у нас, тим паче ми з ними спілкуємося, деякі вже побували на фестивалі. Ми знаємо, кого запрошуємо і яка позиція у виконавців. 

Серед пісень російських виконавців є і такі, де вони критикують російські реалії.

– Ці артисти підтримують Україну та засуджують дії російської влади, – продовжує Володимир Пасяка. – Вони засуджують окупацію Криму, військові дії на Донбасі. До прикладу, гурт Wildways у своїй пісні Put In просто «рознесли» все те, що відбувається в Росії та не побоялись жорсткої критики.  За це їх можна поважати.

Ба більше, організатори ще на початку липня самостійно зверталися до СБУ з проханням повідомити інформацію про наявність або відсутність законних підстав для недопущення громадянина РФ до участі у фестивалі.

– Якщо в СБУ будуть претензії до гурту чи окремого виконавця - це є безумовною підставою відмови йому в участі у фестивалі, –  кажуть організатори. 

Тож ми чекаємо на офіційну відповідь управління СБУ в області. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Andriy Kornel

    Аут
  • Emily's Valova

    Молодці
  • Pavel Orestovich

    Подвійні стандарти)
  • Валєра Правдоруб

    То ці деякі  скотиняки нехай сидить вдома

keyboard_arrow_up