Партнер рубрики Події

Вивозили з-під обстрілів. У Тернопіль доставили ікони із Лисичанська

Вивозили з-під обстрілів. У Тернопіль доставили ікони із Лисичанська
  • У Тернопіль до Собору Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці доставили ікони та атрибутику зі знищеної окупантами церкви у Лисичанську.
  • Як вдалося вивезти ці речі – у матеріалі.

Ікони привезли до Тернопільської Катедри у четвер, 30 червня. Боєць батальйону «Свобода» при четвертій бригаді національної гвардії оперативного реагування Сергій Демчишин розповідає – їх знайшли українські захисники у Лисичанську.

– Наш підрозділ проводив бойові дії у райони Лисичанська, – каже Сергій Демчишин. – Бійці виявили в зруйноване приміщення. На ньому згодом побачили табличку, що це була греко–католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці. Все, що вціліло, ми зібрали, зв’язалися з засновником церкви, який побажав, щоб ми доставили їх до Тернопільської єпархії, оскільки вона мала відношення до заснування церкви у Лисичанську.

Відео дня

Збирали вцілілі речі та вивозили їх з під обстрілів. Загалом вдалося вивезти 13 вишитих ікон. Також уцілілі вишиті рушники та церковні ризи, хоругви тощо.

– Це дуже гарні ікони ручної роботи, – уточнює пан Сергій.

Врятовану атрибутику виставили у Катедральному соборі. Їх зможуть побачити тернополяни. Захисникам, які врятували цінності, передали від єпархії ікони, щоб вони оберігали наших бійців.

Як розповідають священнослужителі, це не є старовинні ікони. Їх використовували для служб у церкві разом з іншою атрибутикою. 

– Ікони та атрибутика, яку доставили з Лисичанська, не є старовинною, – каже о. мітрат Андрій Іван Говера. – Особливість ікон в тому, що сюжети на них є вишиті. З найбільших релігійних свят – Різдво Христове, Хрещення Господнє, Вознесіння Господнє та інші. Ми виставили їх у нашому соборі, і тернополяни зможуть прийти, щоб помолитися. Потім ми їх запакуємо, і вони будуть зберігатися у нас, доки у Лисичанську не відновиться мир та релігійне життя.

Після перемоги України врятовані ікони планують повернути у відбудовану святиню у Лисичанську.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Софія Чорненька

    Молодці

keyboard_arrow_up