"Вивозять фекалії на поля": у Чистилові конфлікт через свиноферму. Люди просять підтримати петицію

"Вивозять фекалії на поля": у Чистилові конфлікт через свиноферму. Люди просять підтримати петицію
  • Скарги на свиноферму у Чистилові поблизу Тернополя від жителів села надходять не вперше. Скаржаться на сморід і на те, що відходи із ферми виливають на людські поля.
  • Люди зверталися й до голови громади, і у відповідні служби, але поки результату від них не отримали. 
  • Тепер подали електронну петицію на сайті облради, щоб ферма припинила свою роботу. І просять підтримати її. Щоб петицію розглянули, потрібно 500 голосів. 

Із скаргою на сморід через свиноферму жителі Чистилова у редакцію "20 хвилин" звернулися 27 серпня. Тоді у сільській раді коментували, що ферма діє вже понад 20 років. І її уже намагались закрити, проте у власників є всі необхідні документи для діяльності. А в управлінні Держпроспоживслужби закликали за кожним таким випадком надсилати письмове звернення, адже інакше відреагувати на скаргу ніхто не може. А от про проблему у Чистилові наразі офіційно їм ніхто не повідомляв. А через кілька днів жителі знову звернулися до журналістів із скаргою. 

Вивозять відходи у поля

- 30 серпня після 9-ї вечора наші постійні активісти, які стежать за тією фермою, помітили, що з її території виїхав грузовик з бочкою, - розповідає житель Чистилова пан Анатолій. - Вони за ним прослідкували, авто поїхало в поля. Виїхав досить далеко. Водій просто посеред поля відрив бочку і почав зливати фекалії. Люди викликали поліцію. Приїжджав власник ферми. Поліція складала багато актів. 

Відео дня

Згодом, після розмови, чоловік повідомив, що це уже не вперше люди ловлять транспорт ферми, з якого зливають відходи у поля. А у неділю,1 вересня, у сільській раді відбулися збори. 

- На них власник ферми пообіцяв до кінця жовтня поставити двадцятиметрові витяжки, - каже пан Анатолій. - Громада думає, що жодного ефекту вони не дадуть. 

Також чоловік розповів, що жителі ще 3 липня 2019-го подали скаргу на ім'я голови голови Білецької громади пана Малика. Але відповіді станом на початок вересня немає. Зв'язатися із головою громади журналістці наразі не вдалось. Проте, як тільки отримаємо коментар - опублікуємо.

Ще пан Анатолій згадував про скаргу на ім'я керівника "Держпроспоживслужби". Її жителі подали ще 26 червня 2019-го. У ній просили перевірити наявність дозволів на викиди забруднюючих речовин, а також наявність інших дозвольних документів. 

- Вашій журналістці сказали, що скарг вони не отримували, - каже чоловік. - Але ми подавали скаргу. Вона є у нас на руках. 

В "Держпроспоживслужбі" повідомили, що заяву вони отримали, але, оскільки її зміст не стосувався діяльності управління, то її наступного ж дня, 27 червня 2019-го перенаправили в еконіспекцію. 

У Державній екологічній інспекції в області журналістці повідомили, що про інцидент із вивезенням нечистот із свиноферми на поля у селі Чистилів знають. Але, щоб провести відповідну перевірку їм потрібні адмінматеріали, які склала поліція. Їх вони станом на 6 вересня ще не отримали. 

Наразі очікуємо коментар від ГУ Нацполіції в області. За коментарем ми звернулися і до власника ферми пана Охотницького. Як тільки отримаємо - опублікуємо. 

Подали петицію

Оскільки проблема тягнеться уже не один рік, а жодних дій зі сторони влади чи фермера немає, тому жителі Чистилова подали електронну петицію на сайт обласної ради. У ній просять заборонити діяльність свиноферми, яка працює поблизу житлових будинків. 

- Ми жителі села Чистилів скаржимось на підприємця Охотницького Володимира який володіє свинофермою на території села Чистилів. Через близкість розташування житлових будинків до свиноферми відчувається різкий і неприємний запах, що порушує нормативну санітарно-захисну зону. Через таку діяльність погіршується самопочуття дітей, та людей похилого віку, адже виходячи на вулицю вони дихають забрудненим повітрям. Така діяльність порушує права мешканців на безпечне для життя і здоров’я довкілля, що гарантоване статтею 50 Конституції України. Наші права передбачені статтею 9 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища". Дана стаття вказує, що кожен громадянин України має право на участь в обговоренні та внесення пропозицій до проектів нормативно-правових актів, матеріалів щодо розміщення, будівництва і реконструкції об’єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища, внесення пропозицій до органів державної влади, та органів місцевого самоврядування, юридичних осіб, що беруть участь в прийнятті рішень з цих питань. Враховуючи вищенаведене та керуючись Конституцією України, просимо заборонити діяльність свиноферми на території села Чистилів, - йдеться у петиції. 

У облраді коментують, що розглянуть петицію, якщо вона набере необхідних 500 голосів. А поки питання роботи свиноферми у Чистилові не піднімалось. 

До кінця голосування за петицію залишилось 85 днів. Підписати її можна тут: petition.te-rada.org/petition/18

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юрій Гринюк

    Гній - це органічне добриво, його селяни споконвіку вивозили на поля, не в річки ж скидати!??
  • Уляна

    Василь ці ферми працювали вже з 1970х років а у частки роздавали в 1990х роках,коли викупували учасники потрібно було пройтися селом і ознайомитися,а не тепер свої права качати,в наш час люди заробляють як можуть,а ваші гроші чим пахнуть???
  • Ігор

    Дуже мудро! Спочатку будуємо хату під формою, а потім дивуємось що свині трохи не так пахнуть як очікувалось)))

    Василь reply Ігор

    Хати вже були побудовані до того часу, тобто до 2003 року, як Охотницький В.став власником свиноферми, а то, що смердить уже і в Плотичі, і в Гаях Шевченківських та забруднюється навколишнє середовище незаконним вивозом на поля фекалій - це нормально, тим більше, що договір на оренду землі у власника свиноферми закінчився, а він далі незаконно займається підприємницькою діяльністю, мабуть прикриваючись тим, що його дружина працює заступником голови господарського суду Тернопільської області. Гроші, що власник отримує за продані свині, які вигодувані хімікатами для швидкого росту  - не пахнуть, а от місцевим жителям він влаштував нестерпне життя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up