Партнер рубрики Події

Виявить ворожий безпілотник та врятує життя ЗСУ: науковці розробили нову систему захисту

Виявить ворожий безпілотник та врятує життя ЗСУ:  науковці розробили нову систему захисту
  • Тернопільські науковці продовжують своїми знаннями та винаходами наближати Перемогу. Цього разу вони презентували розроблений власноруч комплекс для боротьби з безпілотниками.
  • Скільки коштує такий винахід та чи користуються наші ЗСУ – читайте у матеріалі.

Комплекси для боротьби з безпілотними літальними апаратами розробили та виготовили місцеві науковці. Саме над цим пристроєм так довго і детально працювали невипадково, адже засоби для боротьби із ворожими безпілотниками – одна з головних потреб підрозділів Сил оборони України.

Від розробок до випробувань

Зі слів директора Центру енергоефективних технологій Валерія Федорейка, у 2022 році надійшов запит від командирів бойових підрозділів ЗСУ щодо створення автоматизованих систем моніторингу територій. Тоді група науковців спільно з представниками обласної влади промоніторили, проаналізували все наявне обладнання на українському ринку і вирішили зробити своє, сучасніше.

Відео дня

— Ми створили інженерно-конструкторську групу і вже у жовтня 2022 року приступили за розробки. Також ми залучаємо наших колег-підприємців, які виготовляють нам пульти, обрамлення, кріплення. Разом власноруч розробили антидронові пристрої, підсилювачі, сканери, що допомагають виявити ворожі дрони на кількох метрах від позицій. Якщо ви помітили, то зі сторони окупантів систематично з’являються об’єкти ураження, які не піддаються впливу. Тому ми маємо робити нашу техніку унікальною, враховувати всі засоби, які є та які можуть застосовувати у майбутньому, — розповідає він.

Працює техніка на спеціальних блоках живлення. Для кожного обладнання є свої зарядні батареї з відповідною потужністю. Все залежить від того, наскільки довго працюватиме техніка. Для приладів використовують деталі українського та європейського зразків. 

Постійно на зв’язку з військовими

Аби вироби були корисними на фронті та допомагали нашим захисникам бити ворога, до розробок залучають офіцерів. Зі слів пана Федорейка, вони підкажуть, порадять, як зробити краще.

— Спочатку цей комплекс існує лише на паперах, тобто триває процес розробки схем. Після того, як ми отримуємо всі необхідні деталі, починаємо його збирати. Далі відправляємо обладнання до хлопців на фронт, аби розробки пройшли випробування у бойових умовах. Вже хлопці нам надсилають свої відгуки. Якщо треба щось допрацювати чи замінити, то ми собі фіксуємо, перероблюємо і знову відправляємо на тестування, — каже він. — Обов’язково на цю розробку ми маємо прописати технічні умови. Це робимо для того, щоб відбувся процес тиражування. Коли вже інша військова частина замовлятиме наш комплекс, то спершу ми надсилатимемо їм документи для ознайомлення. Це важливо, адже так військові розумітимуть, чи підходить наш винахід для їхньої роботи, або можливо треба щось інше.

Під час презентації даного комплексу, місцеві військові вкотре наголосили, що триває війна дронів. І вони не менш важливі за танки та інше військове обладнання.

— Антидронові системи потрібні не менше, ніж сучасні зразки вогнепальної зброї та артилерії, тому що ворог активно використовує дрони та квадрокоптери. Саме тому це обладнання може завадити рашистам виявляти наші передові позиції, вести ближню розвідку та коригувати вогонь артилерії. Якщо ворог буде сліпим на нашому напрямку — це значною мірою нам допоможе, а також відкриє нові можливості в обороні нашої країни, — кажуть вони.

Техніку передають безплатно

Загалом тернопільські науковці передали нашим захисникам вже близько 20 таких комплексів, деякі з них поїхали до хлопців зі 105-ї бригади. Пріоритет надається місцевим військовим, проте на які саме напрямки, інформацію не розголошують. Техніку передають безплатно, а вдається це виключно завдяки небайдужим підприємцях та простим людям.

— Ми розуміємо, що з команди ми не зможемо постійно збирати гроші на деталі. Тому вирішили відкрити рахунок для збору коштів. Ми самостійно надсилаємо листи до підприємців з проханням – допомогти зібрати новий комплекс та наблизити Перемогу. Також з цими листами-проханнями ми надсилаємо і відео, фотозвіти нашої техніки. Сподіваємося, охочих долучитися буде багато, адже вже надходять запити й з військових бригад інших міст та областей, зокрема: Харкова, Хмельницького, Луцька та інші, — каже науковець.

Щобільше, науковці розробляють систему купольного типу, яка захищатиме підрозділи з різних сторін.

Читайте також:

Незламного духу, сталевих нервів і витримки: як тернополяни вітають артилеристів та ракетників (ВІДЕО)

Наша мета – 80 тисяч гривень: молодь організувала ярмарок, аби зібрати на дрон

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Вовчок

    Після цього публікації не буде несподіванкою , якщо наступний приліт буде по цьому центру .

keyboard_arrow_up