Партнер рубрики Події

Війна, дерусифікація та нові проєкти у Тернополі: як минув 2022 рік

Війна, дерусифікація та нові проєкти у Тернополі: як минув 2022 рік

Для багатьох тернополян 2022 рік приніс немало нових випробувань. Довелося жити за новими правилами, з чималою кількістю обмежень, відключенням світла та під звуки сирен. Згадаємо, що відбувалося цього року та чим запам’ятався 2022 рік тернополянам

Січень

Початок року для багатьох був не надто приємний, адже тернополянам почали приходити нові платіжки за «тепло у під’їзді» та транзитні труби у квартирах, навіть якщо у вас індивідуальне опалення. Це неабияк обурило багатьох місцевих. Працювали спеціальні робочі групи, які обходили квартири тернополян. 

Лютий

Цей місяць став переломний для нашого життя. 24 лютого росія почала повномасштабну війну. Тернополяни згуртувалися задля нашої перемоги. Біля військкомату вишикувались черги із сотень чоловіків, місцеві здавали кров, збирали гуманітарну допомогу та плели маскувальні сітки. До міста почали прибувати сотні переселенців щодня. У місті запровадили комендантську годину. 

Відео дня

Березень 

На базах місцевих шкіл розгортають пункти, де розміщують переселенців із різних регіонів України. Вартість оренди квартир у місті шалено зростає. Вільні квартири розбирають як «гарячі пиріжки», а ціни недобросовісні орендодавці підняли в 4–5 разів. Працюють десятки гуманітарних штабів, де надають допомогу внутрішньо переміщеним особам.  На АЗС міста з’являються довжелезні черги, а вартість пального зростає ледь не щодня. 

Квітень

Першого квітня розпочався військовий призов. Однак через воєнний стан юнаки призовного віку не проходять службу у лавах ЗСУ та не відправляються до зони бойових дій. У місті вирішили покінчити з усім російським та радянським і демонтували пам’ятник Пушкіну, який стояв у Центрі. Демонтували і радянський літак на «Східному». Цей місяць запам’ятався і неприємним: у Катедру вночі в’їхала водійка у стані наркотичного сп’яніння. Вона пошкодила двері та частину церковної атрибутики. В області зменшили кількість блокпостів. Залишили лише сім.

Травень

На початку травня рада оборони області заборонила будь–які масові заходи без дозволу військової адміністрації. У Тернополі відновили роботу дитячі садки, щоправда лише ті, які обладнали укриття. У парку «Сопільче» висадили алею дерев, яку присвятили містам–героям, які найбільше постраждали від російських окупантів. Кожне дерево присвячене місту – Буча, Ірпінь, Маріуполь, Харків та інші. У місцевих магазинах та супермаркетах – ажіотаж. Люди скуповують сіль через те, що найбільше підприємство в Україні з виробництва солі було знищене окупантами.  

В Тернополі висадили алею присвячену містам-героям suspilne.media

Червень

На початку місяця розпочалось громадське обговорення щодо перейменування вулиць міста, які названі іменами російських та радянських діячів. З 10 червня стартував купальний сезон. Незважаючи на воєнний стан, багато місцевих чекали можливості відволіктися від стресу та поганих новин, принаймні на Тернопільському ставі. Цього місяця рада оборони області сформувала вимоги до укриттів у навчальних закладах, щоб керівники закладів встигли підготуватися до початку навчання.   

На зображенні може бути: 6 людей, водойма та природа

Липень

У місті перейменували 13 вулиць, названих на честь російських та радянських діячів, теплохід «Герой Танцоров». Також вирішили виправити історичну неточність та виправили назву парку «Топільче» на «Сопільче», що викликало чимало критики та нерозуміння місцевих. Ще цей місяць запам’ятався довжелезними чергами біля ДП «Газпостач». Тернополяни йшли повертати сплачені підприємству гроші, оскільки змінився постачальник газу і нікого про це вчасно не проінформували.

 

Серпень

Наприкінці місяця депутати облради звернулися у Верховну Раду, аби законотворці на державному рівні заборонили діяльність Православної церкви московського патріархату. Чимало тернополян вимагали це на мирних пікетах біля ОДА.  До Дня Державного Прапора та Дня Незалежності біля Старого парку виставили спалену російську техніку. 

Вересень

Діти повернулися до навчання, щоправда у кожній школі воно проходить по–різному. У деяких –офлайні, десь – онлайн, а є й заклади зі змішаною формою. Все залежало від наявності та вмістимості укриття. Тернопіль став першим містом в Україні, де відновили масковий режим під час війни. Обмеження запрацювали 22 вересня через різке зростання захворюваності на COVID-19.

Жовтень

Окупанти почали завдавати ударів по об’єктам енергетики Україні. Через це почали діяти віялові відключення електропостачання. Це додало дискомфорту у нашому житті, однак не похитнуло наш дух, а лише ще раз підтвердило, що росія – держава-терорист. Місцеві почали адаптуватися до нового життя. Підприємці встановили генератори, звичайні люди скуповують повербанки та ліхтарики. 

Листопад

У місті почали активно розгортати «пункти незламності» через відключення світла. Сюди приходять місцеві, щоб підзарядити техніку та зігрітися. Такі пункти діють на базах різних закладів. Є і мобільні пункти у наметах. Радянський літак МіГ–17 зі «Східного» продали на аукціоні, а на виручені кошти купили дрони для ЗСУ. Наприкінці місяця біля двох зупинок громадського транспорту облаштували мобільні бетонні укриття, якими можна скористатися під час повітряної загрози. Загалом у місті їх облаштували 10. 

Грудень

Міська влада вирішила не встановлювати головну ялинку. Натомість, на Театральному майдані встановили різдвяну шопку, а на Майдані Волі прикрасили живу ялинку. Масових заходів та концертів цього року теж не буде, а у новорічну ніч діятиме комендантська година, як і у звичайні дні – з 23.00 до 5.00. 

Попри важку ситуацію в країні, тернополяни не падають духом. Ми показали, що ми сильні та здатні зробити усе задля нашої спільної перемоги. І хоча 2022 рік видався важким, віримо, що наступний рік принесе нам перемогу та мир! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина

    У вересні "Тернопіль став першим містом в Україні, де відновили масковий режим під час війни". Як дебіли) Надал і тут хотів бути першим. А потім сором'язливо "виконком відмінив рішення..."

keyboard_arrow_up